返回列表 回覆 發帖

[網址介紹] 教育局處理有關放棄修讀宗教科的投訴調查報告

伊斯蘭教將耶穌視為純粹人類,問你條氣順唔順?
抽刀斷水 發表於 2023/4/11 23:20

咁天主教徒去認識乜係五薀八苦, 輪迴, 因果.....無話順唔順架喎
佛佬都話天主只係天道, 連輪迴都未脫添....
伊斯蘭妹妹都有上宗教堂, 我申請豁免不獲批准, 但後來因其他理由被通知唔需要再聽耶穌 ...
沙文 發表於 2023/4/11 23:41

咁你老婆有冇跟你去潛水? 順下你意
定係申請轄免, 甚至唔俾你再潛
正統基督教, 都係視「耶穌」係人嚟, 無話順唔順
beebeechan 發表於 2023/4/11 23:30

正統?誰是正統?魔幻紀話移鼠係「創造宇宙萬物嘅天主」,妖書話移鼠係「上帝兒子」。你爺爺就話移鼠係「妖幻邪人」!

香港政府最好係取銷津貼妖教學校,這種做法係飲慢性毒藥,自己害自己!更加果斷的, 係不准妖教辦學!
    以後公民教育課還要增加認識邪教。凡是教主自吹為「上帝兒子」、「救主」、「彌賽亞」,可行「神蹟」的,必是邪教!

網上又有人投訴基督教?
一於學校堅决去基督教化吧啦!

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
家長替子女選校時可可以知學校宗教背景
相反, 學校不知申請學生的宗教背景。
或者日後學校不會收持某些信仰的學生囉....
到時又會玩以宗教理由排斥, 歧視 (罪名仲大)
不准妖教辦學,係最徹底嘅辦法。

首先我們知道學生在教會學校就讀時,學生和家長一方與學校一方乃屬合同關係,彼此的法律關係是由合同維繫,在這個大前提下我們可以試想像以下一個問題:學生可不可以在學校就讀時用任何理由拒絕修讀任何某科目?

明顯是不可以,因為學生在報名入讀該校時該校的教學內容以及哪些科目是必修、哪些科目是選修已為學生和家長一方知悉。教學內容(有甚麼科目)亦是合同的一部分,既然願意入讀就意味着同意合同的內容,教學內容也不例外。。既然在入學時教學內容裏其他科目是看成學生和家長一方已經同意,為何宗教科要例外。

如果他們不想再接受任何有關宗教學習及教育的教學內容而學校又無意在合同內容上讓步,惟一結果就是雙方因合同內容不能達成協議而終止合同,但絕不是學生有權要學校在其學業中免除這部分教學內容,道理就和學生不會因為不同意該校的歷史科或者數學科就有權免修這些科目一樣。
如有來自台灣的學生, 不認為中華人民共和國是中國的合法政府, 係咪可以申請轄免出席每日升旗禮?
目前香港伊斯蘭教中學只得一所. 當然不足夠應付南亞裔移民。
為甚麼未有伊斯蘭團體有心人出來多辦幾間學校來接收他們的子女囉.
咁你老婆有冇跟你去潛水? 順下你意
定係申請轄免, 甚至唔俾你再潛
beebeechan 發表於 2023/4/11 08:00

千祈唔好跟住我。呢樣嘢唔係人人啱玩,勉強冇幸福
千祈唔好跟住我。呢樣嘢唔係人人啱玩,勉強冇幸福
沙文 發表於 2023/4/12 01:31

你個教練牌要除牌哩
叫人潛咗入水時唔好跟住你
回覆 32# beebeechan
我唔畀佢落水喎
如有來自台灣的學生, 不認為中華人民共和國是中國的合法政府, 係咪可以申請轄免出席每日升旗禮? ...
beebeechan 發表於 2023/4/11 08:45

咁唔係拉去坐篮咩?唔睇扯旗就得啦?
咁唔係拉去坐篮咩?唔睇扯旗就得啦?
沙文 發表於 2023/4/12 01:41

係囉, 你心裡點!&tw^!%)*^%!小娜星係你既事, 都係要出席
回覆  beebeechan
我唔畀佢落水喎
沙文 發表於 2023/4/12 01:40

好似老公教唔到老婆楂車咁?
總係駁嘴駁舌...「我鐘意咁ah」,, 係要搵個35識7既師傅丙佢先聽

潛水教練都係咁?
回覆 36# beebeechan
唔係。
佢游水游唔到200M冇得開始教
回覆  beebeechan
唔係。
佢游水游唔到200M冇得開始教
沙文 發表於 2023/4/12 03:10

200米, 唔係咁易哽, 你估個個都係方力申咩
一口氣游哂, 定係中間俾唔俾停透下氣?
If you were in my shoes, what would your judgement be?

Course prerequisites: able to swim, medically fit for diving, comfortable in the water
During the Open Water Diver course, your instructor will ask you to:
Float or tread water without aids for 10 minutes
Swim 200 metres/yards with no aids or 300 metres/yards with mask, fins and snorkel
50M泳池游4個laps 不限時間,唔係好難啫
Don't know where God is but the Devil is in the details
網上又有人投訴基督教?
一於學校堅决去基督教化吧啦!
leefeng 發表於 2023/4/12 00:25

不准妖教辦學,係最徹底嘅辦法。
旁觀者 發表於 2023/4/12 00:38

我覺得政府唔係無做野,之前被教會學校上訴完再終審既校本管理條例,陳日君樞機當年仲絕食三日以示不滿,其實就係想間學校唔好畀教會中人揸哂旗。如果一刀切咁cut哂佔有率很高的教會學校,可能有動搖原有教育系統的風險。
高級模式 | 發新話題
換一個