返回列表 回覆 發帖

[網址介紹] 教育局處理有關放棄修讀宗教科的投訴調查報告

https://www.ombudsman.hk/wp-cont ... B_IR_TC202106_3.pdf

個案都幾得意,入讀教會學校後要求放棄修讀宗教科,教育局勸學校按家長要求去辦。

事件反映社會愈來愈開明,但對於學校行政上都幾麻煩。
回覆 2# beebeechan

個標題唔係我作既,係該文件原本既標題,一字不改。

如你想投訴個標題同文件內容不符,請致函申訴專員公署。
回覆 7# beebeechan

己所不欲,勿施於人。你諗下自己身為天主教徒,若果誤入伊斯蘭教學校,你係咪都想放棄修讀相關宗教的科目呢?
你都知天主教跟回教都係Abrahamic religions,好容易眼大睇過籠既喎。

報告首段就講:「在選校時以所選學校的學術表現是否適合其女兒為考慮,未有理會該校的宗教背景」,家長事先點鬼知教會學校會灌輸基督教教義先得架。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
#4 講了, 只要不是崇拜....去認識其他信仰是無妨的.
beebeechan 發表於 2023/4/11 23:17

伊斯蘭教將耶穌視為純粹人類,問你條氣順唔順?
網上又有人投訴基督教?
一於學校堅决去基督教化吧啦!
leefeng 發表於 2023/4/12 00:25

不准妖教辦學,係最徹底嘅辦法。
旁觀者 發表於 2023/4/12 00:38

我覺得政府唔係無做野,之前被教會學校上訴完再終審既校本管理條例,陳日君樞機當年仲絕食三日以示不滿,其實就係想間學校唔好畀教會中人揸哂旗。如果一刀切咁cut哂佔有率很高的教會學校,可能有動搖原有教育系統的風險。
目前香港伊斯蘭教中學只得一所. 當然不足夠應付南亞裔移民。
為甚麼未有伊斯蘭團體有心人出來多辦幾間學校 ...
beebeechan 發表於 2023/4/12 01:12

原來郭富城同李佳芯都係校友,如果校內張貼佢地既巨幅橫額,相信都吸引到更多人入讀。

https://wanan-planet.com/culture/8119/
回覆 44# 沙文

蛙島正努力搶人才,包括年青學生也是未來人才。

回覆 42# 沙文

跳舞都有得鬥下。
高級模式 | 發新話題
換一個