返回列表 回覆 發帖

搵笨觀念大踢爆之:不要在錯誤的道路上愈走愈遠

大賊一家,就自小培養仔女偷野技術,偷得叻就善囉;食人族成員,自小培養仔女點捉人劏去食,唔識捉咪惡囉。

然後,就有啲站在道德高地人士,對佢地既學習指指點點,要跟自己果套先啱。
抽刀斷水 發表於 2023/4/21 11:17

香港的向大佬没有教兒子黃賭毒....兒子英國留國。

台灣樂隊五月天中的「阿信」是黑幫大佬兒子。老荳也不希望仔從父業 , 更没有說兒子應學劈友先係叻, 係善。(明顯佢知自己做緊既係不善, 兒子行其他路還好)

你還是哽番個知善惡果, 唔好吐
中國都有人之初論,孟子是性善、荀子是性惡,告子就人性無善惡。

咩為之善,咩為之惡?貼呢個label,父母 ...

善惡標準無錯多少會受社會文化影響。
例如..男女踎街, 在內地好普遍, 不是惡。
在香港你咁四圍踎就唔係善嚟…

那你就依從你生活中的社會普遍善惡標準。
把(B)社會的尺(偷野技術,偷得叻就善、踎街) 放到(A)社會中, 說不是惡, 實在是善...
倒不如你移去(B)做人囉.
今日既香港, 不至於把(偷野技術,偷得叻就善、踎街)視為善。

香港人...都好快會學曉踎架哩

台灣樂隊五月天中的「阿信」是黑幫大佬兒子。老荳也 ...
beebeechan 發表於 2023/4/20 19:38

黑白二道都係睇環境因時制宜,有時做黑道有利,有時白道著數。有需要就內黑外白,或者內白外黑都說不定,絕不墨守成規。貴國國父基督徒都做過426,世界唔係黑白分明嘅。隨時移世易,黑變白,白變黑,黑又表皮變……咁先係現實人生。

台灣樂隊五月天中的「阿信」是黑幫大佬兒子。老荳也 ...
beebeechan 發表於 2023/4/21 11:38

耕田佬都唔一定教仔女耕田,愛國人士都送仔女去外國讀書。

呢啲先識撈呢,學你咩擔屎都唔偷食呀。
黑白二道都係睇環境因時制宜,有時做黑道有利,有時白道著數。有需要就內黑外白,或者內白外黑都說不定, ...
沙文 發表於 2023/4/21 11:59

教徒典型思維非黑即白,我諗佢好難明白架喇。
耕田佬都唔一定教仔女耕田,愛國人士都送仔女去外國讀書。

呢啲先識撈呢,學你咩擔屎都唔偷食呀。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/21 12:18

你識咁講時...
點解上邊幾帖你又話:
大賊一家,就自小培養仔女偷野技術,偷得叻就善囉;食人族成員,自小培養仔女點捉人劏去食,唔識捉咪惡囉。
?
你正正係話耕田佬要個仔耕田先係善, 唔識咪惡。

乜你一時一樣, 真係時黑時白...黑又係佢, 白又係佢
教徒典型思維非黑即白,我諗佢好難明白架喇。
抽刀斷水 發表於 2023/4/21 12:19

你講野愈嚟愈無籮汁...真係開始唔明架
中國都有人之初論,孟子是性善、荀子是性惡,告子就人性無善惡。

咩為之善,咩為之惡?貼呢個label,父母 ...

然後,就有啲站在道德高地人士,對佢地既學習指指點點,要跟自己果套先啱。

就用番呢幅圖講講

點解咁大群牛咁齊心向同一路徑遷移, 唔會向左走, 一啲向右走既?
因為有「大佬」帶住嘛。

羊會跟住牧羊人咁。

正是人不知甚麼才是善, 甚麼是惡, 世界唔係黑白分明嘅, ...黑變白,白變黑
咁更加需要啲在「道德高地」既人俾個方向, 亞群帶路。

你唔聽, 好似啲牛四圍竄, 離開大隊, 落咗單.....多數都做咗獅子野狗點心。
你講野愈嚟愈無籮汁...真係開始唔明架
beebeechan 發表於 2023/4/21 12:29

知否世事常變?變幻原是永恒。

你以為善,點知係惡;你以為惡,點知係善。相對於家庭黎講,父母教既野,啱自己心意咩,係善;仔女自己走自己既路,都係善,但如果父母唔開明,一定要子承父業,咁就係唔孝順了,係惡。咁但係父母條路都淘汰緊,但係相對於社會黎講,父母教佢地自由發揮都係善,要跟條淘汰既路咪惡囉。
觀乎呢個主題上既對話,我覺得我同沙文已經吐返粒分辨善惡果出黎了。
抽刀斷水 發表於 2023/4/20 19:17

唔好自大。
您講漏咗最具啟發性嘅莊子。
聖人不死,大盜不止睇得最透係佢。

跟住大佬行先冇錯?就係要錯先至整到支QJZ89。這次錯,係意外。如果自己特登製造意外,咁就叫做think  out  of  the  box.
所以話你不知世間事, 只吃網上屎

人哋早已上訴得直, 法庭判罪名不成立。

看見你五毛如此,心有戚 ...
beebeechan 發表於 2023/4/21 04:35
>>> 法庭判罪名不成立。

因基督教实力

知否世事常變?變幻原是永恒。

你以為善,點知係惡;你以為惡,點知係善。相對於家庭黎講,父母教 ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/21 12:56

上邊兩位有點把道德尺度打造成是自上而下被「聖人」設計和規定而成的總總規條, 枷鎖。 好似各安法, 國令686...咁

今日社會上道德的尺, 也會是自下而上的一個反饋。
例如同性婚合法化, 同性戀非刑事, 婚前扑, 婚外情, 一夜扑...墮胎...都OK喇

「高地」愈嚟愈少, 就嚟無位企
回覆 90# 沙文

佛教就痛苦時睇好舒服,老莊就唔係要你舒服,而係字字珠璣講大道理。

聖人不死,大盜不止」:只要天主仍然存在,魔鬼就仲响度。
回覆  沙文

佛教就痛苦時睇好舒服,老莊就唔係要你舒服,而係字字珠璣講大道理。

「聖人不死,大盜 ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/21 21:34

所以咪叫你去當禽獸, 入畜道囉...嚟做人做乜?
禽獸係無天主既, 所以亦無大盜
今日社會上道德的尺, 也會是自下而上的一個反饋。
例如同性婚合法化, 同性戀非刑事, 前扑, 婚外情, 一夜扑...墮胎...都OK喇
beebeechan 發表於 2023/4/21 21:31

咪就係,神父睇鹹片、打飛機、搞修女、搞女人、搞細佬仔、搞細佬女……都OK喇
所以咪叫你去當禽獸, 入畜道囉...嚟做人做乜?
禽獸係無天主既, 所以亦無大盜 ...
beebeechan 發表於 2023/4/21 21:41

你出世時有得揀做乜架咩?
咪就係,神父睇鹹片、打飛機、搞修女、搞女人、搞細佬仔、搞細佬女……都OK喇 ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/21 21:42

唔係喎, 做咗呢啲事既神父, 會被在「道德高地」既人趕走, 唔准企係高地上邊架
你出世時有得揀做乜架咩?
抽刀斷水 發表於 2023/4/21 21:43

你既然出咗世.....你就有得揀做聖人, 定係大盜
(或者唔做呢個世既人...提早唔做人, 俾番條命「佢」))
唔係喎, 做咗呢啲事既神父, 會被在「道德高地」既人趕走, 唔准企係高地上邊架 ...
beebeechan 發表於 2023/4/21 21:47

有包庇架嘛,你入教未深咩?

已故天主教宗被指包庇性侵 舉報機制難有成效
你既然出咗世.....你就有得揀做聖人, 定係大盜
(或者唔做呢個世既人...提早唔做人, 俾番條命「佢」)) ...
beebeechan 發表於 2023/4/21 21:49

其實你想表達啲咩呢?
高級模式 | 發新話題
換一個