返回列表 回覆 發帖

耶穌真的講野唔負責任,佢咁講會害死單純精神病人

這個係耶穌說的比喻,如果有個單純又有點精神病傾向的人,睇完依段經文真的可能驚地獄驚到聽耶穌講要斬手 ...
AmiHO 2023/5/17 13:52 提交

你都識講呢個只係比喻,咁對你無影響。
以為用斬剜眼來避免犯罪既就係「個單純又有點精神病傾向的人」囉。
(不過呢版都有幾個)
即使佢地幾「單純又有點精神病傾向」都唔會捨得唔要手同眼。亞Lee瘋抽水都仲有手有眼。
這個係耶穌說的比喻,如果有個單純又有點精神病傾向的人,睇完依段經文真的可能驚地獄驚到聽耶穌講要斬手 ...
AmiHO 2023/5/17 13:52 提交

我哋都有句勸賭仔好「斬手指戒賭」。唔知係邊個古人講先勒。咁你又唔話佢不負責任既?
其實呢段我覺得係用黎比喻要閹咗一啲犯淫慾既人,因為上兩句就講緊「不可姦淫」,尤其係現今性侵醜 ...
抽刀斷水 2023/5/17 14:43 提交

咁你又自打咗咀。
之前你話神父要閹因為佢地發過誓禁性慾守獨身。條jj無用。
依家你就話閹係防止犯淫慾。咁好多麻甩佬都要閹,唔止神父嗽啵。
兩者出發點係唔相同既。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/5/17 17:22

唔同..唔同....
之不過又講唔出有乜唔同
(即係廢話?)
耶穌自命佢係無罪嘛!但佢又講埋D唔負責任0既野害左人地,咁佢話自己無罪即係呃人啦
而那位古人無話佢自 ...
AmiHO 2023/5/18 10:58 提交

若 是 你 的 右 眼 叫 你 跌 倒 、 就 剜 出 來 丟 掉 . 寧 可 失 去 百 體 中 的 一 體 、 不 叫 全 身 丟 在 地 獄 裡 。
5:30                  若 是 右 手 叫 你 跌 倒 、 就 砍 下 來 丟 掉 . 寧 可 失 去 百 體 中 的 一 體 、 不 叫 全 身 下 入 地 獄 。

呢個比喻其實放在股票、投資就係「斬倉」「止蝕」。放在人生,即及早省察,悔悟,用行動改正,從新做人。留得青山在、那怕無柴燒。

能領悟到這道理既,在投資方面獲益良多喔。一啲都冇害人。
高級模式 | 發新話題
換一個