返回列表 回覆 發帖

我是基督徒 護教者 希望可以幫助離教者回到教會

是否要每年都顯現一次, or 每十年一次?
因為2023年是 extraordinary evidence時, 到2093年的人, 便不是 ...

99%當時的以色列人都未睇過耶穌復活, 而且之後已經無再顯現, 當然係無extraordinary evidence

咩叫extraordinary evidence, 起碼可以比一個後人可重覆驗證的機會, 或者一次過比全世界大部分的人睇到

無extraordinary evidence其實無咩問題, 但無理由要求人信, 至於唔信神要落地獄都無問題, 但唔可能係一個愛世人的神囉
這個是不是extraordinary claim?
where is the extraordinary evidence?

無extraordinary evidence其實無咩問題, 但無理由要求人係無extraordinary evidence下信extraordinary claims, 愛世人又全能的神應該會有同理心

至於唔信神要落地獄都無問題, 但唔可能係一個愛世人的神囉
咩叫extraordinary evidence, 起碼可以比一個後人可重覆驗證的機會, 或者一次過比全世界大部分的人睇到
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/6/22 01:43

可「重覆驗証」就是extraordinary evidence 必要條件?

一個咁既炸彈就可以炸死十幾萬人..呢個係extraordinary claim...
都係靠一堆文獻, 紀錄証明係真。。。
唔通要重復一次?
至於唔信神要落地獄都無問題, 但唔可能係一個愛世人的神囉

Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/6/22 01:45

神愛世人, 但唔會愛罪人
當你要做罪人時就弄掉了「愛」,, 唔愛既野, 唔係掉咗佢咩, 留住做咩?
落地獄, 係因為你做咗罪人, 無咗再被愛的原因。。。唔係因為你唔信。

聖經大部份篇幅都係叫人唔好當罪人, 唔做惡事, 唔係只叫人「信」耶穌
神愛世人, 但唔會愛罪人
beebeechan 發表於 2023/6/22 02:15

慕道者讀經時間:

羅馬書3:23 因為世人都犯了罪,虧缺了神的榮耀。
約翰一書1:8 人若說自己無罪,便是自欺,真理也不在他心裡了。

即係世人都係罪人。

你就講:神愛世人,但唔會愛罪人

= 神愛罪人,但唔會愛罪人
= 神愛世人,但唔會愛世人

大家都好清楚見到邏輯混亂啦。
慕道者讀經時間:

羅馬書3:23 因為世人都犯了罪,虧缺了神的榮耀。
約翰一書1:8 人若說自己無罪,便是自 ...
抽刀斷水 發表於 2023/6/22 02:23

慕道時間

係醫院, 入去住既個個都係病人哩, 唔通去渡假咩
肯做手術, 食藥, 聽話治療就會好番。
(好多時都聽到有人話: 我無病, 唔使睇醫生, 唔使入院....!)

人係罪人呀, 肯聽話悔改咪有希望囉
(咁希望點嚟? 聽邊個既話?)
你就好故意咁斬走咗羅馬書3:24呢句:
所以眾人都因天主白白施給的恩寵,在耶穌基督內蒙救贖,成為義人。

甚麼是「在耶穌基督內蒙救贖」??
不信耶穌 但有努力想做好人的....會不會也已「在耶穌基督內」??
人係罪人呀, 肯聽話悔改咪有希望囉
beebeechan 發表於 2023/6/22 03:13

錯啦!
人就是人,不叫罪人。

想做罪人,快些信基督教啦。
反正強姦小孩也是罪人,殺人滅族也是罪人,什麼都不做也是罪人。

所以基督教徒一於殺一個有賺,姦一雙有奨!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
全知...只能知一個結果咩? 例如: 你可以全知隻老鼠所得到幾個結果。

你唔想隻可愛米奇老鼠走咗去 ...
beebeechan 發表於 2023/6/22 00:36

你想話全知唔知最終結果嗎?

佢哼知就非全知,
全知...只能知一個結果咩? 例如: 你可以全知隻老鼠所得到幾個結果。

你唔想隻可愛米奇老鼠走咗去 ...
beebeechan 發表於 2023/6/22 00:36

佢唔知就非全知,佢知即沒改過!

佢唔知就非全知,佢知即沒改過!
昊暠昺 發表於 2023/6/22 09:45

點會唔知你既結果呢, 高高在上的神, 無論你呢隻老鼠點運用你自由旨意, 佢都知你既結果係點

回覆 310# beebeechan

老鼠與老鼠夾正是基督徒的寫照,完全清楚明確,果然全知!

和合本聖經
可16:16 信而受洗的,必然得救;不信的,必被定罪。
可16:17 信的人必有神蹟隨著他們,就是奉我的名趕鬼;說新方言;
可16:18 手能拿蛇;若喝了什麼毒物,也必不受害;手按病人,病人就必好了。
馬爾谷福音:Chapter 16
16信而受洗的必要得救;但不信的必被判罪。
17信的人必有這些奇蹟隨着他們:因我的名驅逐魔鬼,說新語言,
18手拿毒蛇,甚或喝了什麼致死的毒物,也決不受害;按手在病人身上,可使人痊癒。」

牧師堅持「信上帝百毒不侵」差點命葬蛇口… 爸爸就是這樣身亡!? 關鍵時刻 20180820-3
https://www.youtube.com/watch?v=2do1kLl5bbE
拿蛇禱告被蛇咬送醫急救
https://www.youtube.com/watch?v=JWyHrAAuLEI
木柵動物園 向獅子禱告
https://www.youtube.com/watch?v=pVIimwR5kDY
一個咁既炸彈就可以炸死十幾萬人..呢個係extraordinary claim...
都係靠一堆文獻, 紀錄証明係真。。。
唔通要重復一次?

首先, 已經有好多次核試, 核彈試驗, 所以唔係無驗證, 係有的
最勁的核試係1961年沙皇炸彈, 超級核炸彈的核試爆
真正死人的核爆炸都試過二次,就係日本廣島和日本長崎

第二, 人不是全能, 所以不能樣樣都試, 但神是全能

如果你話神試唔到
只有四個可能
1) 神不愛世人, 或
2) 神不是全能, 或
3) 神刻意向人類隱藏 / 無意讓人類看到, 或
4) 神不存在

值得討論係第3點
神刻意向人類隱藏 / 無意讓人類看到

如果神刻意向人類隱藏,
理論上, 人唔信神是神的expected result
人信神, 神反而不喜歡

又或者神刻意考驗人玩捉迷藏, 但如果捉迷藏捉唔到神出黎, 咁都係神的expected result
如果因為神的刻意隱藏, 導致人唔信神, 因為人唔信神, 人就唔得救要去地獄
咁證明神不是愛世人

如果話神愛世人, 又要求人信祂, 但也刻意隱藏
最大可能係因為呢個唔係神的要求, 而係人作出黎

神是不是全能的?
重點你們都搞錯了!
如果神是全能的,那他能不能倒立大便?
如果他能,我就相信,
自淫是毫無意義的,心靈幼稚!

如果他是全知的,那他知不知道自己創造了大麻,還有同性戀、雙性戀?
如果他不知道,他就不是全知,
如果他知道,那他就是壞的.
點會唔知你既結果呢, 高高在上的神, 無論你呢隻老鼠點運用你自由旨意, 佢都知你既結果係點 ...
beebeechan 發表於 2023/6/22 10:35

咁啫係話佢知,咁佢能改變所知嗎?

能,所改變是原本不知!

若所改變是本知,即沒能改變!
如果你話神試唔到
只有四個可能
1) 神不愛世人, 或
2) 神不是全能, 或
3) 神刻意向人類隱藏 / 無意讓人類看到, 或
4) 神不存在
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/6/22 16:04

呢啲都係extraordinary claims
唔該拎出啲 extraordinary evidences
第二, 人不是全能, 所以不能樣樣都試, 但神是全能
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/6/22 16:04

既然你知人不是全知, 不是全能
就唔好成日要神依你啲「不是全知, 不是全能」方式來諗野, 行事

即係你唔係有幾百億身家既大富豪李先生
你就唔好過啲大富豪, 暴發戶既生活方式
咁啫係話佢知,咁佢能改變所知嗎?

能,所改變是原本不知!

若所改變是本知,即沒能改變! ...
昊暠昺 發表於 2023/6/22 19:35

你不如細讀多幾次#236, 消化下(尤其在尼尼微城那部份)
我就認為已解決到你呢個疑問勒
值得討論係第3點
神刻意向人類隱藏 / 無意讓人類看到

如果神刻意向人類隱藏,
理論上, 人唔信神是神的expected result
人信神, 神反而不喜歡
又或者神刻意考驗人玩捉迷藏, 但如果捉迷藏捉唔到神出黎, 咁都係神的expected result
如果因為神的刻意隱藏, 導致人唔信神, 因為人唔信神, 人就唔得救要去地獄
咁證明神不是愛世人

你呢啲正一係閉門造思....缺乏在現實生活中觀察。
常叫「天父, 天父」....你多用點父母與子女關係來思考哩

亞媽/父母同仔玩捉迷藏, 你一定見過, 玩過....

邊個父母係立心唔想個仔搵到佢既呢? 「搵唔到」是expected result?

即使個仔搵唔到, 唔想搵, 亞媽都切法引佢: 「喂....我在這裡呀」

天主唔係不時向人召喚....「喂...我在這裡呀」
回覆 318# beebeechan

老鼠與老鼠夾正是基督徒的寫照,完全清楚明確,果然全知!

和合本聖經
可16:16 信而受洗的,必然得救;不信的,必被定罪。
可16:17 信的人必有神蹟隨著他們,就是奉我的名趕鬼;說新方言;
可16:18 手能拿蛇;若喝了什麼毒物,也必不受害;手按病人,病人就必好了。
17信的人必有這些奇蹟隨着他們:因我的名驅逐魔鬼,說新語言,
18手拿毒蛇,甚或喝了什麼致死的毒物,也決不受害;按手在病人身上,可使人痊癒。」

牧師堅持「信上帝百毒不侵」差點命葬蛇口… 爸爸就是這樣身亡!? 關鍵時刻 20180820-3
https://www.youtube.com/watch?v=2do1kLl5bbE
拿蛇禱告被蛇咬送醫急救
https://www.youtube.com/watch?v=JWyHrAAuLEI
木柵動物園 向獅子禱告
https://www.youtube.com/watch?v=pVIimwR5kDY

這不是玩捉迷藏,這是在耍你!

你呢啲正一係閉門造思....缺乏在現實生活中觀察。
常叫「天父, 天父」....你多用點父母與子女關係來思考哩

亞媽/父母同仔玩捉迷藏, 你一定見過, 玩過....

邊個父母係立心唔想個仔搵到佢既呢? 「搵唔到」是expected result?

即使個仔搵唔到, 唔想搵, 亞媽都切法引佢: 「喂....我在這裡呀」

天主唔係不時向人召喚....「喂...我在這裡呀」
beebeechan 發表於 2023/6/22 23:02

BBC
你要不要親手證明一下,手拿毒蛇,來問問天父,你在哪裡?
你在跟我玩捉迷藏嗎?
然後給毒蛇咬一下,讓天父告訴你「喂...我在這裡呀」!
高級模式 | 發新話題
換一個