返回列表 回覆 發帖

我是基督徒 護教者 希望可以幫助離教者回到教會

咁啫係話佢知,咁佢能改變所知嗎?

能,所改變是原本不知!

若所改變是本知,即沒能改變! ...
昊暠昺 發表於 2023/6/22 19:35

你不如細讀多幾次#236, 消化下(尤其在尼尼微城那部份)
我就認為已解決到你呢個疑問勒
值得討論係第3點
神刻意向人類隱藏 / 無意讓人類看到

如果神刻意向人類隱藏,
理論上, 人唔信神是神的expected result
人信神, 神反而不喜歡
又或者神刻意考驗人玩捉迷藏, 但如果捉迷藏捉唔到神出黎, 咁都係神的expected result
如果因為神的刻意隱藏, 導致人唔信神, 因為人唔信神, 人就唔得救要去地獄
咁證明神不是愛世人
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/6/22 16:04

你呢啲正一係閉門造思....缺乏在現實生活中觀察。
常叫「天父, 天父」....你多用點父母與子女關係來思考哩

亞媽/父母同仔玩捉迷藏, 你一定見過, 玩過....

邊個父母係立心唔想個仔搵到佢既呢? 「搵唔到」是expected result?

即使個仔搵唔到, 唔想搵, 亞媽都切法引佢: 「喂....我在這裡呀」

天主唔係不時向人召喚....「喂...我在這裡呀」
回覆  dior13dior13

教徒可能會回應:他們未死即是神的恩典。
抽刀斷水 發表於 2023/6/23 01:47

如你仲睇到有時.....「讓他死」也是恩典時..
你既慕道....又闖進一步
(這命題大深了, 不宜慕道者)
原來你知道既?但你响另一帖又唔係咁睇:
抽刀斷水 發表於 2023/6/23 10:01

你又真係big eyes 睇 flashing dragon
如你仲睇到有時.....「讓他死」也是恩典時.

你睇唔到「有時」,, 於是...就把所有死亡..都係恩典 (或者係抵死?)

妖書講信耶穌就永遠不見死, 有病俾鬼徒摸下就好, 天下無敵, 移山倒海, 食毒藥都唔怕, 講外邦語, 你信? ...
旁觀者 發表於 2023/7/13 23:35

咁有人祝你「福如東海, 壽比南山」....咁你信?
馬 16:18  手能拿蛇.若喝了甚麼毒物、也必不受害.手按病人、病人就必好了。

以上你能做哪樣?原來你是沒信心的,不然,是聖經不實了。

如是,如是,聖經中給我的證據低過我不信的證據,所以我選擇不能相信!
昊暠昺 發表於 2023/7/14 10:13

好多反基仔就唔知呢句講既兩件事既來龍去脈, 以為信咗耶穌就會有呢啲特異功能咁。

有說「手能拿蛇;若喝了什么毒物,也必不受害;手按病人,病人就必好了」是後加的經文。 那後加的人又想表達甚麼?

宗徒大事錄中, 有記述保祿遇海難, 在塞蒲路斯島上曾拿毒蛇被蛇咬...無事。

在羅馬皇多米提安打壓基督徒, 親自審問宗徒若望, 並下令他和同時被審的另一個犯人喝下一杯毒酒。 那犯人中毒死了, 若望卻無事。
今日用來代表宗徒若望的標記, 就是有一個盛酒的杯, 來紀念這事(你說只是傳說也好?)

但這証明當時坊間的確盛傳著「手拿毒蛇」「喝毒酒」的熱話。 活在那年代的人,一聽便知是指何事。 作者用此來鼓勵信徒。有何不可?
(正如對香港人一講「安心戀」「國泰航空”Cathay Pacific”應改名為”Carpet Pacific”!」...不用多說, 人人都明白指乜。

發生在保祿和若望身上的奇蹟, 不一定會在你身上也有。你(天高丙)不是偉大的宗徒。
當你真係保祿, 若望...咁有用時, 可能神特別照顧你, 由IFC跳落嚟都安全著地。

今日的人遠離了那年代,不知所指何事,只會照字解字,一頭霧水。
如是,如是,聖經中給我的證據低過我不信的證據,所以我選擇不能相信!
昊暠昺 發表於 2023/7/14 10:13

你不信...因你不知的仍很多。
腦也進了廢水....聽聽埋埋啲香討屎料

(近feng者瘋, 近chan者清)
你邊樣做到?你唔洗話做乜要聽我講去做,我係直頭話你做唔到喎!

你知呀,講嚟聽下點全能全知全善第一因 ...
昊暠昺 2023/7/14 11:58 提交

睇你呢帖既行文⋯⋯⋯⋯真係瘋瘋哋

一句有頭冇尾
一句有尾冇頭

求求其其搵啲說話炒埋一帖

不如你躝返去香討喇
你係咪睇完#352,air 都冇得 Ngair?
你解答唔到就想人走,想得美了!
昊暠昺 發表於 2023/7/14 14:54

你留係到, 就做個似樣啲既反基哩
唔好好似leefeng 旁觀者咁。。。更加唔好做「寄生族」((連寫個似樣既短文都唔曉)
  又後加又乜,燒咗本聖經吧啦。哈哈哈!
昊暠昺 發表於 2023/7/14 14:56

你好新教式咁嚟睇聖經: 「聖經無誤,唯獨聖經」
點解經書有人後加, 補充了資料, 是不同人寫。。。就没有了「默示」??

梅瑟五書是有多個作者。。。不全是梅瑟寫的。。
依撒意亞書前後部份出自不同作者。。。。呢啲都早已是聖經界(不論是新教, 天主教)共識的事。
你就嚟大驚小怪, 發現新大陸咁。。。用嚟做反基材料?
燒咗本聖經吧啦。哈哈哈!
昊暠昺 發表於 2023/7/14 14:56

你講呢句既心態就以為冇咗聖經, 基督教就滅咗咁
一副「唯獨聖經」既廢水入咗腦。

耶穌升天離開時, 唔係留低一本經書叫人去講。
係一堆words...
早期既教會, 亦根本無聖經, 門徒係去宣講耶穌的教導, 復活的事蹟。係用口講。
(後來先有人把要講的寫下來)

没有聖經, 聖言也在的。
BB仔你就好嘢咯, 能够回到那年代!
旁觀者 發表於 2023/7/14 22:40

呢個世界有啲野叫歷史記載, 唔需要「太好野」
呢D係唔係「聖言」呢?
「弟兄要把弟兄、父親要把兒子,送到死地。兒女要與父母為敵,害死他們。」《馬太》 ...
旁觀者 2023/7/14 22:48 提交

你咪正一係經上說的豬,在吃珍珠。
真係「聖經無誤」
你本廢經歷史冇此事!

leefeng 2023/7/14 23:35 提交

經上有的、反基仔又會用另一屎招:「這是循環論證」。
用經証經。
慾扣一罪、何患無帽

(唔係唔識字、係特登用個「慾」)
此訊息給全部得以上各位朋友
Guest from 111.81.117.x 發表於 2023/7/17 19:59

全帖, 不知那些話是你說的, 那些是人說的... 遊客回遊客...
更不知你是想對誰人說....
就是:一團糟

(注意一下你回帖的方式罷)
你不懂使用[引用]功能?

這裡已經有個寄生族, 寫野無喱頭,
現在還多你一個?

就是在說你11181117
早期的底本假說已經崩虧 雖然現在學校還在教導 但她已經不是一個完全沒有破綻的理論了,
Guest from 111.81.117.x 發表於 2023/7/17 19:59

JEDP 說已經崩虧......有甚麼理據?
破綻在那裡 ?
願聞
鋒版友言重了,我現在擔心我死後呢個網無以為繼,.
抽刀斷水 發表於 2023/7/18 00:30

原來你都明白「時間就是最好証人」的道理
當年火紅的飛天意粉, 也是曇花一現。

天主教會卻没有「無以為繼」......䁪下眼2000多年

搵唔到有邊個反基團體可以同天主教會鬥長命既
鋒版友言重了,我現在擔心我死後呢個網無以為繼,如果我係神,就會搵個標緻女版友同佢神交,感召佢 ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/18 00:30

你唔好發咁多白日夢:「就會搵個標緻女版友同佢神交......」
唔好躺平, 早日打理身後事
高級模式 | 發新話題
換一個