返回列表 回覆 發帖

[發問] 慕道者求問:為何有教徒仍要判斷人?

[quote]自古以來,人們引述聖經來發起戰爭、歧視女性、同性戀者、蓄奴、燒死異教徒、殺害原住民,那些人都沒有錯噢,因為那些都是聖經本身對某些人的建議和評價。
抽刀斷水 發表於 2023/6/29 10:27

我發現無教徒回覆我這個論點,大家都認同了?

抽刀斷水 發表於 2023/6/30 00:29 [/quote]

刀, 鎗...是有用的工具, 可以保家衛國,
亦可以拎嚟殺人
唔係刀鎗既問題, 係使用既人既問題

好似你呢啲亂解經句既慕道者, 就似拎把刀係商埸亂捅人嗰個神經佬
我發現無教徒回覆我這個論點,大家都認同了?
抽刀斷水 發表於 2023/6/30 00:29

嗯...照你咁講

你呢帖都無回應我哩

咁係咪你認同了是實情, 你身有屎

(對太白痴, 低能既帖 (呢到真係唔少), 唔理睬係好正常既)

對太白痴, 低能既帖 (呢到真係唔少),.....我又批中咗喇!
馬上就有個人版跳咗出嚟

有話為官者要「鐵臉無私」
咁法官開庭時係咪都要咁:

剛見到在上班討論區有人討論基督徒:

「試過幾之同基督徒做同事家啦,唔係歧視佢地,唔係想佢地行開,但經 ...
抽刀斷水 發表於 2023/6/29 12:49

又拎你呢段用來罵基督徒既話嚟講講

按文理, 最多都係話該基督徒做唔到
(有仇報仇, 小器):俾人打右臉, 唔識迎埋左臉
(假到死,自私): 人要佢外衣, 唔識除埋條底褲, 問佢借幾嚿水都唔肯..
唔係去作奸犯科, 害人.....或主動去得罪人喎
(或者作者仲未數得夠?)

咁係咪上邊基督徒做唔到既野:
俾人打右臉, 唔識迎埋左臉...有仇不報
人要佢外衣, 唔識除埋條底褲
問佢借幾嚿水都唔肯

反基, 非基..就做到, 仲好樂意做咁呢?
係有仇不報,
問佢借幾嚿水....借夠5000, 仲唔使急還既.

如果咁就係衰...你同我好得去邊?

(呢啲正係不要論斷人, 你也會被論斷.....
不要看別人眼中木屑, 唔睇自己條大碌野....既意思)
按: 亞抽水, 你最好快啲回應
唔係, 我會以為你又認同咗我我架喇
遊客咪又係我阿占囉

jimmychauck 發表於 2023/6/30 07:59

之不過, 我又唔知呢位阿占係之前既邊個匿名遊客..乜IP冧把?

(十幾年先嚟幾次, 就要全壇人都識佢咁?)
回覆  beebeechan

37 頭IP,不過呢幾日先返黎,都只係講呢個,同埋dior另一隻帖。

bb,俾少少水平,我話 ...
jimmychauck 發表於 2023/6/30 09:21

咁我都要追番你用37.x.x時講過啲乜
正如陳版友在83樓中說:「好似你呢啲亂解經句既慕道者, 就似拎把刀係商埸亂捅人嗰個神經佬」,我認為他明白並恰當應用了「刀 - 聖經」的類比。
抽刀斷水 發表於 2023/7/3 11:39

商埸條神經佬拎刀捅人。。。
咁你係應該怪把刀, 定係怪個神經佬呢?

類比。。。有人亂解經句, 傳錯教, 用錯解勾引人好快離教。。。
係應該怪經文, 定係怪亂解作嗰條慕道友?
討論華人與狗, 不准入內
這絕對是辱罵,還要討論麼?
抽刀斷水 發表於 2023/7/4 01:38

「華人與狗, 不准入內」的確辱華, 挑起民族情緒。

可惜, 看歷還要帶點智慧。

「華人與狗, 不准入內」這口號, 公示版....根本就是泡製出來的。
原本設立在外灘公園門口的告示牌是這樣的:

1949年後民族主義者渲染民族仇恨,不惜篡改歷史,利用民族主義製造的瘋狂不理智的排外情緒,來轉移國民對國內的視線,這是他們的陽謀。
可能有人覺得小生找碴,小生倒也不怪, ...
比方小生素來前設乃聖經是神聖靈感動所寫,前後沒有矛盾,故一直尋找合理的解釋方法。離教者大概多前設聖經自相矛盾,凡見皆如拾珍寶,故亦懶於為本人思路指盲。人前設不同,思考及取證手法自也不同,盲點也自不同,唯有拋磚引玉大家討論一下認試圖增進見聞。
jimmychauck 發表於 2023/7/4 05:27

十分贊同...like
語言是很有趣的東西,也很容易使人迷惑。當大家對用字的定義有疑問或歧義時,我普遍都會請教啞老師(查字典),亦有助從各自主觀論述拉回到較為客觀的定義之中。
抽刀斷水 發表於 2023/7/4 10:23

呢個我又唔係咁認同,
例如有人話:今日天氣真差, 落狗屎呀!
你去查字典, 真係一篤篤既屎喎......唔係講者既意思嚟
查到就盡量查啦。
抽刀斷水 發表於 2023/7/4 10:44

所以你都唔好一本字典查到老
從善如流,題目已改為:「慕道者求問:為何有教徒仍要判斷人?」一樓內文有些也補充「有」字。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/5 16:45

都不是第一次用這比喻了。

你的演繹, 有點似把上邊的機艙指引扭曲了, 說:「有事時自己顧自己」
把「然後才去幫身邊的人」抺去。

「瑪竇福音7:1-2
你們不要判斷人,免得你們受判斷,」.....你亦是只要頭斬去尾的亂解。
只看:「不要判斷人」
耶穌這指引後半部是:「只看見你兄弟眼中的木屑,而對自己眼中的大樑竟不理會呢?」

意思是不要有口話人人, 無口話自己。 要批評判斷人之前, 先判斷自己。
意思不是不能判斷人。

再簡單比喻,
呢到個旁觀者成日話人唔識字 , 返去讀幼稚園時, 係咪每次發帖前都會細心睇下佢自己有無寫錯字, 俾人笑番轉頭咁呢??
人地講一句:「自古有云:……」你就話好模糊唔夠精準:「古」即是幾多年前咩年代?「有」佔百分比幾多?「云」既普遍性如何量度?……

你咁做人會唔會好辛苦架?如果現實生活你都係咁,應該都會幾寂寞。
抽刀斷水 發表於 2023/7/5 21:14

為何你又會同他一起「辛苦」呢?
題目已改為:
一樓內文有些也補充「有」字。
如果個意思係可以判斷人,斷斷唔會劈頭第一句就話「你們不要判斷人」,嚇死寶寶信徒咩。

應該話:「你們可以判斷人,但就要先小心自己受判斷」,係咪清晰好多呢?

所以,你「解」既經應該唔係穌哥既原意。

我作為慕道者,並唔係浪得虛名架。
抽刀斷水 發表於 2023/7/6 01:03

你唔係慕道, 係「冒道」。。只得虛名 。

若「你們不要判斷人」是指唔可以判斷人...
咁有日你老婆出軌, 一頂綠帽給你戴...你可會說:「OK, 老婆, 無問題 既, 我不會論斷你」??

天主經一句: 「求祢寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣」 是與這經文呼應啵。
要神寬恕你所犯的, 你也要寬恕別人對你所犯。
你要論斷人的XYZ, 也先要論斷自己的XYZ

既然耶穌教的天主經都係咁講, 點會唔係天主既意思?
你擔心我上不到天國前, 也先擔心你上不上到。

再者, 這段打後的那句:
「假善人哪!先從你眼中取出大樑,然後你纔看得清楚,取出你兄弟眼中的木屑。
並没有說不能去取出兄弟眼中的木屑。
我隱約感覺到jimmy版友係差唔多離教架喇,依家佢剩返仲信既理由其實相當薄弱,咁我搞呢個網站宗旨都 ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/6 01:16

咁真係幾「隱約」囉
應該話:「你們可以判斷人,但就要先小心自己受判斷」,然後才講樑木眼刺,係咪清晰好多呢?
抽刀斷水 發表於 2023/7/6 01:03

係咪睇劇集, 應該先睇咗大結局過集先?
如果按淺白常理看法,穌哥其實好明顯既意思就係「你們不要判斷人」,意思十分清晰,呢啲叫開宗明義。
抽刀斷水 發表於 2023/7/6 09:47

在同一段, 後幾句 (第6句), 耶穌便叫人不要把聖物給「狗」「「豬」
第15句: 「你們要提防假先知!」
第17句: 「好樹都結好果子,而壞樹都結壞果子」

人不去運用判斷, 如何辨出那些是豬, 狗, 那些是假先知, 那些是好果子?
(每樣東西都有QR code....時驚一下便知天主定了那是好/壞?)

咁係自欺定欺人呀?
我係非一般既慕道者

你明明是吃了一啖屎, 還要死撐啖屎是頂級山貓王榴槤
事實上,我係非一般既慕道者

看你這帖 , 理據傻頭傻腦的, 是「哈佛宗派」的慕道者矣?
諗諗下,其實呢句都幾符合科學精神,無野可以100%肯定,幾時都接納被推翻既可能:老婆畀綠帽你戴,你肯定咗喇咩?就算你捉姦在床,親眼目睹,佢親口承認埋,呢啲都可能係你既幻覺,或者佢被人催眠之下先會咁做,又或者佢被鬼上身,所以唔好100%判斷人。

呢啲睇法,中世紀既教徒永遠都聽唔到,因為我一早就被人燒死咗架喇。

你會被燒死...你100%肯定喇咩?
或者你燒極都唔會死哩....(經上達尼爾書中三個不肯拜巴比倫神的猶太青年, 傳說中的宗徒若望..都係被掉到火中又燒不死, 生吽吽咁出番嚟...天主肯幫你就得架哩)

你返去中世紀發表一下哩, 話唔定可以改變咗今日既狀況
(好似  Back to the Future 既情節咁)

甚至你又試下係ICC 頂跳落嚟, 你100%肯定會死咩?
「呢啲都可能係你既幻覺」
高級模式 | 發新話題
換一個