返回列表 回覆 發帖

[數據資料] 不要毀謗,不要爭競,總要和平,向眾人大顯溫柔。

回覆 17# 上流寄生族

呢位上生唔係好熟武林史,以前小生同該絶世高手過招時,我都冇印象你加入左武林未。

dior兄功夫幾高我可是好熟的,以前同佢餵招都慣晒,話你知dior兄幾招絶世神功啦。

有招叫移形換影,講到咁上下,換位嘅身法會越黎越快,開始令對方同自己分唔出東南西北,冇錯係雙方,會分唔清邊個講過乜野,到最後,會連自己同對方連旁觀隔離果個係邊個都分唔清。

最絕果招叫北冥神功,只要鬥到分際你可證明佢錯時佢就會不明白,一直大叫不明白,並且不是自己無知或跟不上而不明白,而是對方錯所以自己不明白。一直大叫不明不明所以叫不明神功,後來傳開了就有個靚啲嘅名。

我著左佢嘅絶招幾次道兒後學乖了,以慕容氏的斗轉星移把他的北冥神功打回去,自此打了個平分秋色,誰也羸不了誰,後來我打悶了也沒跟他再打,並不知他這幾種功力最近有冇練深左幾層。

回覆 16# leefeng

紅字?呢招以前都見過dior兄用唔少次,想來把dior兄奉若神明嘅leefeng觀摩咁耐後修得其一招半式並非異事。

咁唯有打stackoverflow流引答法去拆。

你唔解說,就我解說啦,先論"路20:43 等我使你仇敵作你的腳凳。"

古時物力不豐饒,平常人家唔好講腳凳,果啲專為放腳嘅凳,連咩凳呀,屋企呀,什至腳呀乜都冇(有古卷:古時多打仗,缺腳者不在少數)。一家人如果有家,家中有凳,有腳,什至有有凳腳嘅凳,仲有埋有凳腳嘅腳凳嘅,一定係奉呢個腳凳為家傳之寶,所以聖經話等我使你仇敵作你的腳凳,係叫你愛仇敵如家傳之寶呀,你以為廿一世紀你晾腳咁梳乎呀?

回覆 21# beebeechan

哦,原來路加20:43仲可以咁樣解。

咁又請問 vs 提多書3:2 又有咩問題?係咪因為"腳凳"違反"不要毀謗"?

唔知bb你係leefeng定dior肚裡蛔蟲定分身,唔知你講完佢兩個同唔同意你講法,一陣我地討論完佢地又乜都唔同意,又話我隨私意解說,就浪費晒我時間,你不妨等佢地答吓先了。
回覆 17# 上流寄生族

揾返啲史料,仲有招好勁,叫二重天。由丁不四嘅或左或右演化出來。

回應一篇批評離教者的文章

6. 要前文後理連貫,不能斷章取義。
答:只對了一半.
64891687 (離教者?) 發表於 2013/9/27 23:20

requote:
end requote
6. 不理前後文,斷章取義,可對一半 <== my interpretation
Guest from 219.73.72.x = jimmychauck 發表於 2013/9/28 14:19

dior打出一重天
你不要在那邊串改人家書寫的內容,人家64891687是寫:
不是寫:
6. 不理前後文,斷章取義,可對一半
dior13dior13 發表於 2013/9/30 00:20 [/quote

一接招
[quote]
你也竄改聖經啊。你#4所引聖經,「對著所有人說」這6個字在那裡找出來啊
Guest from 219.79.189.x 發表於 2013/9/30 22:16

dior後手一引,二重天直擊你左肩
我沒有竄改聖經,我當然能提出,
(路14:33) 這樣,你們無論什麼人,
我哪有竄改聖經?
dior13dior13 發表於 2013/10/1 00:12

吃了這一記,當場頭暈轉向氣血翻湧。

小生也是後來跟洪七公借了"上一次當,學一次乖"的口訣,才後來開始懂得再拆這種招式。

上生你也甭這般追捧dior為高手,本網第一高手網主本人的招式也不知你見過多少,你單單追一下上述10742帖,就可見他似乎也不肖趕dior這淌渾水,從頭到尾也只出過一招,足見其深諧袁承志金蛇派後發制人之道,亦通明以夷制夷的謀略,就讓兩個低手打生打死,在有人看似露出破綻時一招"曲折離奇"打過去。幸運的話你更可看到"定海神針"及"無定飛環"。其實本身網主本人單論武學底子本來就好dior很多,此等武學末節外門硬功,倒是dior常有機會露兩手,網主平常無招勝有招反教凡夫俗子難究其武學精粹。

小生別無拿手功夫,就是學了語嫣一樣的女人功夫,凡是讀過的秘笈(或著過的道兒)大都記得,才混迹江湖許久也做到沒沒無聞,沒人記得,總之死不了過得一天就一天的逍遙日子,揚名立萬那,那是不用想的,笑看塵世嘛,綽綽有餘。

話題要轉了嗎?

回覆 24# beebeechan

大佬,開宗明義講左係stackoverflow流引答法,一早冇諗過要任何人認同喎。

我早話多左少左都唔啱,因人癈言係該謬誤嘅名稱,你冇添加到任何資料

而喺佢地有回覆之前,我地討論係浪費時間,搞不好又話我串改佢,曲解佢乜乜乜,就冇癊。

話題要轉了嗎?
dior 又誤解了,根據衛斯理原則,如果只存一個解釋,不論該解釋多不可能,那就是唯一的解釋。

我鳩噏解釋左一輪後,dior仍然冇俾到另一個解釋給我。應驗左我

回覆 6# 上流寄生族
dior先生無力自行解說
Guest from 37.152.214.x 發表於 2023/6/29 04:36

what, how, 咩specific 都答唔到,咪dior嘅水平。

留埋位俾你入,"咁又請問 vs 提多書3:2 又有咩問題?係咪因為"腳凳"違反"不要毀謗"?",你又識唔識入呀?

不過睇黎只係喺閣下資料卡上加一招式,李莫愁血手印而已。

話題要轉了嗎?

回覆 32# leefeng

唔通我以前大學背左六年marking scheme入試場,兩個鐘頭嘅試五十分鐘默完書出返黎,迫到教授之後十年每年出全新題我又四圍同人講?

中二武林啱你。

幫人地高手答問題啦,喺度癈噏,我同呀上生講故又關你事。沙文話你奉dior若神明你又係咪認同呀?
oh btw ad hominem
回覆 42# dior13dior13

(北冥神功發動)
我不明白喎,vs嘅一邊,只有多3:2
邊度得出愛仇敵?我睇左你CTRL+C+V好多次,不見愛字,不見仇字,不見敵字。

你唔係又竄改聖經吓話?
回覆 44# dior13dior13

哦,連題目都改埋,#1 又唔啱啦?提多書又唔用啦?
咁你係想暫緩、撤回#1定由得佢壽終正寢?

你唔係以為打一招莫大對岳寧珊打不過就走就可以瞞得過在座一眾高手法眼吓話?
冇錯,#9 leefeng 冇答到我 #8
你就冇答關於#1嘅問題。

話題要轉了嗎?
回覆  jimmychauck

我看不懂你在寫什麼
dior13dior13 發表於 2023/7/1 00:20

阿上生,見識到北冥神功嘅威力未呀?
回覆 dior13dior13

我看不懂你在寫什麼
dior13dior13 發表於 2023/7/1 00:20

DIOR兄北冥神功功力高強,無法理解對方說什麼的情況下還有一眾高手為其吶喊助威,打倒小生邏輯,其精妙之處並非凡夫俗子如在下所能領會。

給了無數次機會讓你進行 如何 什麼 的 vs 的詮釋,但閣下連具體如何矛盾,除了CTRL+C+V之外無能解說,

飄移的目標,在下技藝低微,確實無法打中,不嬲都係問緊你#1提出嘅第一個徒3:22-23vs多3:2,但之後從未見到,討論範圍都無法定義的人,與之對談並無意義。如此飄移的檢控範圍,最近香港又確實幾流行。

DIOR兄武功如何,一帖其實也見盡,你喜歡說高便高,自視不高,如何能被稱為反基神人?

在下腳底抹油的功夫最近也長進得很,和DIOR談一天已憶起十年前為何限制自己不用再回答DIOR,混迹江湖,保命是第一要緊喔。

話題要轉了嗎?
回覆 55# 旁觀者

無法分清本人及BB的旁觀者清的旁觀者,這就是你自己少讀書之故了,我以前曾引過的古籍錢鍾書的圍城中已經說

三闾大学校长高松年是位老科学家。这“老”字的位置非常为难,可以形容科学,也可以形容科学家。不幸的是,科学家跟科学不大相同;科学家像酒,愈老愈可贵,而科学像女人,老了便不值钱。将来国语文法发展完备,终有一天可以明白地分开“老的科学家”和“老科学的家”,或者说“科学老家”和“老科学家”。现在还早得很呢,不妨笼统称呼。"

"唔通我以前大學背左[過去]六年[的試卷的]marking scheme入試場"(編注:因為搜集了十年左右的試卷,六年以外的古卷均是重覆)

閲讀能力不足的人是適合多看書去打好語言基礎的。

話題要轉了嗎?
回覆 51# leefeng

乜沙文有話過我奉dior若神明咩?奇?我又見唔到既?leefeng 發表於 2023/7/1 00:46

正當leefeng代答時
這樣淺易也看不明?還要埋怨dior13沒有解說?
dior13都懶得睬你啦!
再仔細看看什麼叫做VS好嗎?
你們的 ...
leefeng 發表於 2023/6/29 06:30

回覆  Guest from 37.152.214.x
可能dior同上帝一樣, 問題都係自己唔識, 要搵人代答。
好似話呢啲就係proxy war嘅濫觴
沙文 發表於 2023/6/29 09:38

上帝沒有禁止人解說,只是不可隨私意解說。
沙文是指dior對leefeng宛若神明一般的存在是嗎?
Guest from 37.152.214.x 發表於 2023/6/29 18:16

回覆 58# dior13dior13

阿DIOR先生,眼盲果個喺度,你有眼藥水勞煩拎啲去俾佢。我淨係可以坐係電腦前打字,唔知點樣可以俾佢睇到或知會佢。

話題要轉了嗎?
要我解釋,能怎麼解釋?
dior13dior13 發表於 2023/7/1 18:27

DIOR兄自承無力解說?是七傷拳譜?
回覆 97# 上流寄生族

阿上生,我#6早已預言DIOR無力解說,但為何高手如DIOR還是可以著了我道兒,竟在#70還能捱一記呢?

這可怪不得DIOR。小生玄門正宗的東東不會,旁門左道的雜學卻偷多嚼不爛。此實為東洋鳥山日月流高手希特的閃時功,喚作ときとばし,乃從關東地區森林中野生卡斯"future sight"中參悟得來。DIOR兄外功化境,中原武功乃奈何他不得,東洋鬼子陰險,需以他們武功才能勝得DIOR兄一招半式。

不過有云天下武功出少林,其實老頑童門下耶律齊亦會此功夫,曾以此制完顏萍,出處不可考,但想來外族互通技藝,想要犯我中原天朝武林,亦乃情理之中。

這故事教訓我們,專精一藝,不如博學百家。整天到晚反基,就活在自己的回音室裡,外面世界如何都沒興趣,連自己反的基到底是不是基也無從稽考。多讀點書,才有書包跟人拋。

回覆 107# leefeng

所以閣下連江湖規距都唔識。唔識規距出黎行好易四圍得罪人。連啲小人物周威信都識嘅"小心天下去得,莽撞寸步難行"之理亦不懂的,也能成了所謂高手,江湖上亦乃異聞。

"vs" 係由dior兄倡議,舉證責任喺佢度,我豈能僭越?關我义事。佢解釋完先到我嘛,人地起手式未耍完我點好意思一招了左佢?

解我又唔係未試過,又唔係未教過DIOR。我#20已解釋過一次。 #38又問多次

"咁又請問 vs 提多書3:2 又有咩問題?係咪因為"腳凳"違反"不要毀謗"?"
jimmychauck 發表於 2023/6/30 23:45

DIOR都係冇答,我冇辨法喎。
回覆 109# 旁觀者

噢我搞錯了?離教者之家是教內世界?看來大誤會一場?是否可以拍真情的續集?

回覆 111# 旁觀者

奇怪,依閣下說來,小生只是邪徒躲在妖書這井裏就以為是一切。但小生涉獵之資料什為繁多,自第一次政改以降,包括DIOR兄的北冥、二重天, 沙文、以前hellboy 666 前牧師 撻Q等等均在本人資料卡中。旁觀者清的旁觀者如此infer離教者之家為妖書這井,實在教本人汗顏。
回覆 115# 上流寄生族

上生,又幫你補一補武林史,本人出身在一狹隘無比的基要福音派教會中,與天主教不共戴天,這個你問BB。
高級模式 | 發新話題
換一個