返回列表 回覆 發帖

[數據資料] 不要毀謗,不要爭競,總要和平,向眾人大顯溫柔。

咪尚笑人光頭哩, ...
笑很死旁觀者

frankly....是 adverb....但我見不到有 verb ...
beebeechan 發表於 2023/7/3 08:58

笑很死旁觀者
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。

frankly....是 adverb....但我見不到有 verb ...

beebeechan 發表於 2023/7/3 08:58

係囉,快d教下你個六年大學生啦!

回覆  leefeng
李生,第一,雖然你不認,不過種種跡象都顥示你奉DIOR為神明喔,就以本#121作比方。
你為何 ...
即係呢,你自己承唔承認呢,我從來冇問過你,冇考究過,你都唔洗答我,我都冇興趣知你點答。因為即係如果比如舉個例一個人唔承認一啲野就唔算嘅話呢,啲我在內嘅耶撚都大把野唔認,一樣每日俾反基者話係。本人素來觀言察行,乃憑所見之事下結論,唔通我去問黃之鋒佢有冇顛覆國家,就照佢答嘅全收?

Frankly with your discussion attitude and ability, I am simply taking the chances of replying you as a good sports to expose loopholes and defficiencies in your logic and never expected this to go anywhere  , do as you will.
jimmychauck 發表於 2023/7/3 06:09
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。

aa
DIOR兄宜先練下回答及閲讀問題,例如,答案係是/否,無需剪貼作答。又例如我問左你4題,你答案數量唔夠。
...
jimmychauck 發表於 2023/7/4 15:31

我們只看到你左閃右避開DIOR的質疑,
聖經一邊又叫人溫柔,和平,
一邊又威脅恐嚇人,不服從者死?
你首先正面回答DIOR的問題吧啦!

.
回覆  dior13dior13

信耶穌嘅都要死,不信耶穌的人死有咩希奇?

請問你係咪有事情不知道不明白想求教? ...
jimmychauck 發表於 2023/7/4 17:19

人總有一死的確係冇錯。
但基督教恐嚇人,不信耶穌者死,不聽耶穌話者死,就好有問題囉。
你一邊教人要對人好,要善良。
一邊又教人,如果唔聽話,殺咗佢啦!
咦?咁邪惡的假面?
羊的面孔?狼毒的心?

.

信耶穌嘅都要死,不信耶穌的人死有咩希奇?
請問你係咪有事情不知道不明白想求教?一般黎講,求教嘅人態度係謙虛一啲㗎喎。
定係你覺得多3:2裡面幾句已經自相矛盾?例如
不要毀謗VS不要爭競,或
總要和平VS向眾人大顯溫柔
洗唔洗開個聯賽榜league table俾你說明?
jimmychauck 發表於 2023/7/4 17:19

咪扮盲啦!
乜Dior係問毀謗VS不要爭競,和平VS向眾人大顯溫柔咩?
咁狡猾做乜呢?

.

奧賣葛,講左咁耐你卒之肯講明係因為"總要和平",你為何不早說徒然浪費我咁多口水呢 ...
jimmychauck 發表於 2023/7/4 19:09

聖經真是和平善良仁慈之經典:
全本垃圾只擲一句;多3:2 不要毀謗,不要爭競,「總要和平」,向眾人大顯溫柔。
大家要仁愛呀,大家要和平呀…

但就擲幾十句殺呀,報仇呀,搶權力呀,要戰爭打Q不聽話的呀,…

人地DIOR已經一次又一次講完又講,你除非是盲,否則冇理由睇唔到架?

.
巴黎街頭現在日日有騷亂了
你叫警察不要警棍, 鎗, 手銬? 這種警察你和平dior來當好了
...
beebeechan 發表於 2023/7/4 20:56

原來你個耶穌教係鼓勵屠殺是正確的?
你還不快快打電話叫馬克龍下令屠城?
記得耶穌教導男女老幼一個不留啵!

.
你不喜歡警察便努力往天國方向走囉
那裡...不需要警察的
(反而18層的地獄卻有很多獄吏, 牛頭馬臉....地獄 ...
beebeechan 發表於 2023/7/4 21:04

天國當然冇警察啦!
因為殺人犯強姦犯上到天國係可以性侵自由,殺人自由!
只有ONLY ONE一條天國規則:
邊一個不要耶穌作他們王的,把他們拉來,在耶穌面前殺了吧(在天國再死多一次)!

罪犯樂園唄!
.
回覆  leefeng

文字貼多幾次,唔代表有理,好似政府一日到黑話get in front not behind咁,你鍾意去get i ...
jimmychauck 發表於 2023/7/4 23:51

貼多幾次,係因為你睇唔到吖馬!
殺人教條永遠在性經裡面長駐,delete唔到,扮盲係冇用!
一條扮和平仁愛的教條 VS 幾十條殺戮性侵的教條
再扮盲就太過虛偽了吧?

.
以你這帖, 足以証明現在根本没有「捉捕不信的人?」
不然, 又何需要「發起」一場警察十字軍?

你的 ...
beebeechan 發表於 2023/7/4 21:31

現在根本沒有「捉捕不信的人?」
一百年內都算現在啦。
基督教徒進步咗啦,費事捉捕,一鑊熟比較快捷妥當。

主導盧旺達種族滅絕2000的基督徒手持聖經與書出庭https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=15072&highlight=

.

回覆  leefeng

文字貼多幾次,唔代表有理,好似政府一日到黑話get in front not behind咁,你鍾意去get i ...
jimmychauck 發表於 2023/7/4 23:51

你同其他教徒一樣,扮盲,扮唔明,講東講西,叉開話題,轉移視線,轉話題,顧左右而言他,九唔搭八。
這麼虛偽做什麼呢?
表演基督教徒個個口啞啞,或學甩毛鼠bbchan一樣扮自己有文化?

.

"不可殺人",這是聖經清晰的教導

jimmychauck 發表於 2023/7/4 21:39

十足十父母教子女不要殺人,自己又殺。
教子女不要偷東西,自己又大偷特偷?

你個上帝叫人"不可殺人",自己又"可以殺人"?
怎樣清晰法?放屁的清晰?

謊舟神的屁言屁語

所以DIOR兄就確實該一早言明,亦不應應用香港口語如"九唔搭八"等使人誤會嘛。DIOR兄 ...
jimmychauck 發表於 2023/7/4 21:39

你好 L 似Discuss個 maclone,放幾種用Google translate的語言來扮野/表演?
同物種的性牲…bbchan當然要比個LIKE

.

神的寛容是領人悔改,時間過了也是公義審判的日子,照各人的行為報應各人。聖經中的寛容從來不是永遠的。
"不可殺人",這是聖經清晰的教導,然而舊約的律法還是以眼還眼,以命償命的,人在犯法的情況下是會合法的被殺的。把"不可殺人"一句抽空前因後果無限放大,並不符聖經教導。

你英文咁L叻,冇理由睇唔明架,對不?

這就應驗了我十多年前及今天的帖曾說的,DIOR兄前設聖經有矛盾,就把經文往矛盾處解,解釋過後有矛盾以之為結論,這就是循環論證謬誤了。

不理會、沒法回應旁人的解釋,亦沒法進入我的思路為我拆盲。本人沒有其他補充。
jimmychauck 發表於 2023/7/4 23:03

你英文頂瓜瓜,看這些真是小菜一碟。
不要說沒法進入你的思路為你拆盲咯!

最全面的聖經矛盾,自打嘴巴,像這裡的教徒一模一樣自打嘴巴!

Hover over a line or bar to show more info about a contradiction, chapter or book.
將鼠標懸停在線條或條上可顯示有關矛盾、章節或書籍的更多信息

BIBLE CONTRADICTIONS
https://philb61.github.io/?fbclid=IwAR0PmGxuq85BvWigIhoj1vThXPeUhebc2lLZOA9Kd03JRRt9RINHP45m8MQ

.
你啲只要標題不理內容既毛病又發作, 你幾時省覺, 指日無待

粵劇仍然是要以粵語唱出。
正如漢堡飽是要用牛肉餡
beebeechan 發表於 2023/7/5 01:15

漢堡飽不是一定要用牛肉餡架,老土怪!

Our Favorite Non-Beef Burger Recipes
When it comes to burgers, whoever said they need to be made with beef? Mix up your routine with these tasty alternatives, from juicy chicken burgers to flavorful veggie patties — and everything in between!
https://www.foodnetwork.com/grilling/grilling-central-burgers-and-hot-dogs/non-beef-burger-recipes

咁即係指驟眼睇, 我都幾有文化, 而且係比你高好多?
(可惜, 即使高你幾級都唔係一項榮耀嚟, 因為 ...
beebeechan 發表於 2023/7/5 01:18

係囉喎,有文化到漢堡飽是一定有牛肉餡?
低B成咁還自以為高…垃圾?
你啲英文能力一向都係「好媽媽」
你讀唔明#202
beebeechan 發表於 2023/7/5 03:34

駁乜鬼啫,照正英文字面hamburger,應該用ham啦,不是牛。
你的英文能力一向都係「好垃圾」

.
人哋占生都係一次又一次講完又講話不應該這樣解
你除非是盲,否則又冇理由睇唔到架喎? ...
beebeechan 發表於 2023/7/4 23:51

基督教徒講完又講話不應該這樣解?莫非解作…殺人係食hamburger?
高級模式 | 發新話題
換一個