返回列表 回覆 發帖

[NEW AGE分支] 關於世界各地及各宗敎的神蹟和祈禱經驗的解釋

新紀元思想有個概念(新紀元思想係去中心化思想,有D值得參考,有D古古怪怪,有D不值一提,但呢個絕對值得參考) ,可以參考一下。

大概係話,神創造人目的其實係類似遊戲體驗,如果神顯現或輕易顯神蹟,就唔好玩,失了遊戲意義。

一般而言,神唔會輕易出手幫你。

但如果你祈禱求情, 在個別情況下會恩恤你,至於你祈禱的對象係耶穌又好 係佛教祖又好 阿啦又好 宇宙又好 並唔重要。

呢個就最好可以解釋到,點解世界總偶然有神蹟或超自然醫治的報告,但大多數人唔會有,也無從replicated 。但無論信耶穌佛祖,偶都會聽到一些神蹟治療。

無神論同有神論都係太boolean logic,一個完全否定,一個完全肯定,然而兩者都難以令人信服,因為兩者同現實都有落差。

而 呢個解釋,似乎最合理,可以解釋現在世界在呢方面的現象。

由於神是希望你自力更新,自行解決,多過求神蹟。
所以如果有神蹟的,並唔值得你自豪,只係你的情況,乎合神的「特別恩恤」。

至於醫療健康方面的困難,由於神是希望你自力更新,而唔係求神蹟醫治,只有特殊情況才有特別恩恤,所以你係病咗,應該要睇醫生,而唔係求。你想健康,就要運動和注意飲食,確保睡眠充足。
有問閣下應屬有神, 或是無神類呢?
見你成帖都「神」了很多次。

信有一個不多理會, 不理睬人的神....算不算仍是有神論?
當強姦事件正在發生時,神如果顯現咗就唔好玩了?神希望被強姦的人能夠自行解決,自力更新?

支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
當強姦事件正在發生時,神如果顯現咗就唔好玩了?神希望被強姦的人能夠自行解決,自力更新?

可以咁想象
你當神係GTA 4的設計者,你係入面的玩家

又或者你的「前世」選擇咗去「地球」呢個「極地旅行」,仲瘋狂過去珠峰南極,然後你覺得凍到就黎想死的感覺
可以咁想象
你當神係GTA 4的設計者,你係入面的玩家

又或者你的「前世」選擇咗去「地球」呢個「極地旅 ...

又假設神看千年如一日係真,咁你人生只係相等於3小時,好似你係一個3小時的遊戲入面咁。

又可以想像你去玩海洋公園機動遊戲,你覺得刺激辛苦,但其實係你選擇玩呢個遊戲
你即管可以試圖說服正在被強姦的人,「你係入面的玩家」,「你覺得刺激辛苦,但其實係你選擇玩呢個遊戲」。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
仲有一樣特別野可以反思

點解電影總是喜歡打打殺殺或互相欺詐的情節,就算所謂的兒童節目有時都離唔開呢些情節。而呢D情節總是最有市場,會吸引大量觀眾看

點解咁多人願意駛一大舊錢去南極呢類極地旅行?

點解海洋公園的機動遊戲,如過山車等咁刺激,總係大量人喜歡棒場?
所以我認為,你來呢個世界,包括體驗各種世界的痛苦,正如你用錢仲要排隊來睇恐怖劇一樣,用錢排隊玩海洋公園過山車一樣,好可能係完全由你「前世」或「靈魂」係完全知情下自願做的。而你的痛苦,同你自願玩過山車後,過山車自動360度掉轉你個人時,覺得刺激時「大叫」時係好相似。
有問閣下應屬有神, 或是無神類呢?
見你成帖都「神」了很多次。

信有一個不多理會, 不理睬人的神....算不算 ...

唔係傳統宗教上的有神論
由於神是希望你自力更新,而唔係求神蹟醫治,只有特殊情況才有特別恩恤,所以你係病咗,應該要睇醫生,而唔係求
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/6/29 10:42

啥都要自己搞掂, 要"神"來做啥?
仲有一樣特別野可以反思

點解電影總是喜歡打打殺殺或互相欺詐的情節,就算所謂的兒童節目有時都離唔開呢些 ...
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/6/29 18:40

哦……………
原來被姦者都是刻意去引誘神父牧師讓發生這些性侵刺激遊戲!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
哦……………原來被姦者都是刻意去引誘神父牧師讓發生這些性侵刺激遊戲!

其實當今社會,強姦呢些都只係好小兒科,只係「強迫性交」,係香港受慣保護就覺得好慘好大件事。

出到去國際社會,緬甸的KK詐騙園區,強迫詐騙,仲要強迫你詐騙你朋友騙佢哋入園區。詐騙「業績」差,要被抽血和被人打,再差要賣器官。就算業績好,都無得走,要被人強迫吸毒(目的讓你染上毒癮,從而要繼續幫手搞詐騙),呢些先恐怖

比詐騙園區更再恐怖的,就係傳統的戰爭,搞徵兵制,強迫殺人,唔殺人要死。當今社會仍然存在,例如俄烏戰事等。只不過大家聽到好盲目,其實戰爭先最恐怖,因為係強迫殺人。

再講,其實我們每日食肉,都間接殺了不少動物。

其實當今社會,強姦呢些都只係好小兒科,只係「強迫性交」,係香港受慣保護就覺得好慘好大件事。

係孟加拉,有條賣淫村,唔係婦女自願入的,係被人拐賣,送你安眠藥再擄拐你入去做,呢些叫人口拐賣。

在中國內地,同樣有拐賣,不過多數係拐賣你去貧窮地區,強迫與窮男結婚生仔,詳見「盲山」、「徐州八孩」

呢些先叫恐怖

不過最恐怖都係傳統的戰爭,因為被人「強迫殺人」
回覆 13# Guest from 124.217.137.x

你諗到咁多野比強姦恐怖,係咪都可以應用「你係入面的玩家」,「你覺得刺激辛苦,但其實係你選擇玩呢個遊戲」?

出到 ...
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/6/30 10:52

基督教的神父牧師修女真是特別開心,原來強姦呢些都只係好小兒科,
只要一傳十,十傳百,百傳千……基督教的神父牧師修女可以放心姦插屌啦!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。

出到 ...
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/6/30 10:52

最恐怖,係強迫殺人?
不知「性經」裡面叫一個不留,老少殺盡,算不算是【最恐怖的強迫殺人】? ? ?
係孟加拉,有條賣淫村,唔係婦女自願入的,係被人拐賣,送你安眠藥再擄拐你入去做,呢些叫人口拐賣。

在 ...
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/6/30 10:59

賣淫唔係婦女自願的,呢些先叫恐怖?

那麼,小孩被神父牧師修女性侵…………唔通係自願嘅?
所以神父牧師修女強姦小孩呢些都只係好小兒科?
哦…………………………

你係邊一間教堂做神父?牧師架?

.
回覆  Guest from 124.217.137.x

你諗到咁多野比強姦恐怖,係咪都可以應用「你係入面的玩家」,「你 ...

你只係表達咗對事件感到噁心和痛心
但這對事情沒有幫助,也沒法分析個中原因

要解決問題,單純表達不悅或痛苦是沒用。
真正要探討個中原因及根源。

最直接就係因為人類對生活有不安,住屋貴,食慾大,所以要多錢去傍身,為咗搵錢,就要做這些事
至於性犯罪,就係因為人有繁殖慾,引伸出性慾,性慾凌駕理智,導致強姦。
而呢一切,生物靈魂遊戲論 (生命要互相食大家的原因)× 物競天擇適者生存論 × 演化論 (演化心理學)似乎係最好解釋。
因為呢個互食世界,大家又剛好可以平衡到,持續發展並演化,再加上自己都聽過見過一些所謂的「神蹟」,似乎其他解釋都唔夠呢個合理。

其他解釋似乎都係差一點。
回覆 18# Guest from 203.145.89.x

我無表達噁心、痛心、不悅或痛苦喎,我只係將你一樓既理論應用响一啲場景啫。

苦難未必全部關人事既,例如地震等天災啦。
回覆  Guest from 203.145.89.x

我無表達噁心、痛心、不悅或痛苦喎,我只係將你一樓既理論應用响一 ...

無神論難以解釋宇宙和生命的秩序。
但有神論也難解釋類似你所講罪惡和苦難問題。

佛教因果論,也難以解釋為甚麼沒有前世記憶的今生,要受前世的苦。再講,因果論太似社會要維持秩序及保障社會穩定和諧而作出的善意謊言。

所以我認為,宇宙由神創造,但係以「遊戲論」形式運作,最合理,最接近真相
高級模式 | 發新話題
換一個