返回列表 回覆 發帖

如果基督是真,何解大部分教會「女多男少」

我睇唔出點解「女多男少」就係「不會是  真」,, 兩者如何搞上了關係
在陳述他的理由時,斯塔克報告了公元前303年、在教會經歷的一波迫害中發生的一則軼事。當時官員們搗毀了一 ...
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/6/30 12:20

看似你都是「搬字過網」....未有細心睇過內容,
咁大既錯誤都睇唔到?

公元前....303年便有教會?
你可順便睇下「女多男少」->「不會是真」既理論基礎。
抽刀斷水 發表於 2023/7/1 00:16

你順便睇完之後, 請告訴我「女性信徒多」,, 這宗教就是「不真」的原因。
我就順便睇過勒, 睇唔出有咩解作
(你屣咗我一啲時間!!!)
男人要接受男人耶穌的愛然後又要反對同性戀係難啲
kam 發表於 2023/7/1 01:59

你的「愛」都幾低級, 原始下...
愛...就是性??
咁你千祈唔好愛你亞妹, 老母, 姨媽姑姐
我性爱你(性格爱上了你)
上流寄生族 發表於 2023/7/1 06:49

咁我好色咸濕性格你愛唔愛?
不過....你轉咗性先

你叫抽水介紹個閹貓/閹狗/閹雞師傅喇, 佢搞閹割中介
啲死耶撚以為同性戀一定牽涉「性」
kam 發表於 2023/7/1 22:25

哦....原來你說的同性戀不涉及性, 0與1的, 不攻不受
回覆  beebeechan

波蘿包都冇波冇蘿冇波蘿,點解同性戀一定同性有關?bb太唔了解塵世了。 ...
jimmychauck 發表於 2023/7/2 06:11

所以我#12 便提點了你: 愛....是有很多類形的。
不涉及性的男男之愛, 奧畸架喎...這叫友誼, 不應叫「同性戀」
回覆  beebeechan

波蘿包都冇波冇蘿冇波蘿,點解同性戀一定同性有關?bb太唔了解塵世了。 ...
jimmychauck 發表於 2023/7/2 06:11

菠蘿飽既菠蘿, 亦不是指生果菠蘿
女人係 much more easy to be deceived,  經驗之談。
沙文 發表於 2023/7/2 05:22

睇經唔好睇得咁枝大葉

聖經大篇幅都是講猶太麻甩佬如何犯罪: 亞巴郎, 大衛, 撒羅滿, 雅各伯
經中卻有不少被贊義人的婦女: 耶里哥個妓女, 盧德, 塔彼達, 里狄雅,  埃及接生婆, 艾斯德爾... 瑪利亞, 同耶穌抹油個妓女....s馬以大個妹:寧願聽耶穌講道都唔幫手煮飯
讀聖經,梗係以聖經為標準, 並唔係靠東拼西湊經文以為自己有啲乜嘢爛鬼感悟

14亞當沒有受騙,受騙陷於背命之罪的是女人。
沙文 發表於 2023/7/2 14:36

你將經句斬頭斬尾就以為「今舖睇真咗」。。
原文是有頭的:
因為亞當是先受造的,以後纔是厄娃。
14亞當沒有受騙,受騙陷於背命之罪的是女人。

因為亞當是先受造的,以後纔是厄娃-----是指亞當是領導位置, 厄娃只是助手,( 創世紀2:18)
受騙陷於背命之罪的是女人----領導没有盡責, 下屬犯錯。
猶如司長都要被問責......

所以, 在原祖犯罪後, 天主第一個要追究的對象, 不是厄娃, 是亞當 (見創世紀3:9)

天主是向亞當問責, 不是追究為甚麼女人去吃了果。

再者, 文意有顯示蛇哄厄娃時, 亞當是在旁睇到聽到...亞當没有向厄娃提點天主如何吩咐的...
這隻鑊, 亞當有份揹。而且係揹大份既
異性戀者都大把係A0未出pool,一定要涉及性架咩。
抽刀斷水 發表於 2023/7/2 20:29

咁當A0變咗A1, 出咗池呢?
我係想講無論同性戀/異性戀/雙性戀/無性戀……,都未必涉及性。

A1又點? ...
抽刀斷水 2023/7/2 23:33 提交

你會用「同性戀」來形容劉、關、張的關係嗎?
唔反對呢個可能性,需要更多文獻支持才成立。

耶穌就被證實了同志取向了,參看:《耶穌愛戀的人: ...
抽刀斷水 2023/7/3 12:22 提交

證實?

咁金庸都証實咗乾隆皇帝其實係漢人。姓陳。
唔反對呢個可能性,需要更多文獻支持才成立。

耶穌就被證實了同志取向了,參看:《耶穌愛戀的人: ...

有話你自己來說
唔好成日叫人睇片、參看xyz,去讀大學之類。
耶穌就被證實了同志取向了,參看:《耶穌愛戀的人:新約中的同性戀故事》(The Man Jesus Loved: Homoerotic Narratives From the New Testament)

你啲「標題病」又發作耶?見標題岩用就擸。。。你自己有冇睩過都成懷疑。
學啲教徒有話就叫人睇聖經經文既啫。

51那時,有一個少年人,赤身披着一塊麻布,跟隨耶穌,人們抓 ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/3 17:34

無錯勒, 好似睇醫生咁, 你都要講邊到唔舒服架嘛, 唔好叫醫生自己估。

福音作者經常都強調耶穌是來滿全舊約中的應許, 先知的預言。
正如耶穌十字架上「耶穌大聲呼號說:「厄羅依,厄羅依,肋瑪,撒巴黑塔尼?」意思是:「我的天主,我的天主,你為什麼捨棄了我?
呢到班不知頭路的反基盲就以為耶穌在喊救命, 嚇到標屎標尿... (其實就是呼應舊約經書中的一件事)

少年赤身逃跑, 與這句卦勾
在那一天,武士中最勇敢的,也僅能赤身逃走」──上主的斷語。(自己找找出處哩)

猶太人文化中, 赤身露體 (老公老婆扑野時例外)是代表羞恥, 強調少年(最後一個離開耶穌的追隨者)赤身逃跑, 表示門徒, 追隨者是徹底地背棄了耶穌, 帶著羞耻離開。

耶穌召叫他們時, 他們願立放下一切來跟隨....但在背棄耶穌時, 也是不顧一切, 甚麼都不要了來與耶穌割蓆。
學啲教徒有話就叫人睇聖經經文既啫。

51那時,有一個少年人,赤身披着一塊麻布,跟隨耶穌,人們抓 ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/3 17:34

英文是:Now a young man followed him wearing nothing but a linen cloth about his body. They seized him,
英文是linen, 是當時名貴衣料嚟。 (中文麻布, 譯不準矣, 與粗衣麻布混淆) 應叫細麻布。
在祭司的服飾中,細麻是必然的材料,會幕的帳也是要用細麻布織成。
古埃及, linen 作為公義, 純潔的象徵。

門徒拋棄耶穌時, 不止名貴的衣服不要 只顧逃跑, 連「公義」都不要了。
見到赤身少年, 就以為在搞基, 玩0與1....
真係好似leefeng 話原祖食禁果, 就係佢地「園中扑野。。。亞當食厄娃蝦條」咁低級既解作嚟
咁你都睇得出?

聖經係神所默感所寫出來的, 所以用字十分準確。
沙文 發表於 2023/7/4 06:17

用字準確時都要人don't use a big eye to read it.....

你識英文就要睇埋英文版:創世紀3:6
The woman saw that the tree was good for food and pleasing to the eyes, and the tree was desirable for gaining wisdom. So she took some of its fruit and ate it; and she also gave some to her husband, who was with her, and he ate it.

(你既英文比leefeng 好好多, 唔使我旁邊解唄)
.
因為天主想話畀世人聽女人就係特別容易受騙嘅,
沙文 發表於 2023/7/4 06:17

唔係喎, 經上都有呃人好鬼叻既女人
例如法魯王任命既接生婆,
盧德兩下手勢就搞定了波阿次
他瑪呃到老爺猶大一Q
靚女艾斯德爾隱瞞猶太人身份, 成功參選薛西斯大王選美得冠, 入主後宮
妓女德里拉成功探到戰神三松漏口風, 知道佢既死穴在甚麼位置
耶里哥的辣哈布騙到耶里哥的國安處特警緝拿不到以色列兩個探子...

經上呢啲女人呃既對象全都是麻甩佬......怕係格食格?
高級模式 | 發新話題
換一個