返回列表 回覆 發帖

如果基督是真,何解大部分教會「女多男少」

看似你都是「搬字過網」....未有細心睇過內容,
咁大既錯誤都睇唔到?

公元前....303年便有教會? ...
beebeechan 發表於 2023/6/30 21:03

應該係譯文有誤,你就當係「公元303年前」啦。

譯文應該係呢篇:https://www.christianitytoday.co ... ratios-zh-hant.html

你可順便睇下「女多男少」->「不會是真」既理論基礎。
所以我#12 便提點了你: 愛....是有很多類形的。
不涉及性的男男之愛, 奧畸架喎...這叫友誼, 不應叫「同性 ...
beebeechan 發表於 2023/7/2 10:14

異性戀者都大把係A0未出pool,一定要涉及性架咩。
咁當A0變咗A1, 出咗池呢?
beebeechan 發表於 2023/7/2 21:49

我係想講無論同性戀/異性戀/雙性戀/無性戀……,都未必涉及性。

A1又點?
亂入,聖經邊度反對"同性戀"?點解我文字搜尋見唔到?
jimmychauck 發表於 2023/7/3 06:20

個別教牧將反同性性愛經文引伸作反同性戀,見:https://exchristian.hk/forum/red ... 53178&ptid=6872
你會用「同性戀」來形容劉、關、張的關係嗎?
beebeechan 發表於 2023/7/2 23:44

唔反對呢個可能性,需要更多文獻支持才成立。

耶穌就被證實了同志取向了,參看:《耶穌愛戀的人:新約中的同性戀故事》(The Man Jesus Loved: Homoerotic Narratives From the New Testament)
有話你自己來說
唔好成日叫人睇片、參看xyz,去讀大學之類。
beebeechan 發表於 2023/7/3 13:12

學啲教徒有話就叫人睇聖經經文既啫。

51那時,有一個少年人,赤身披着一塊麻布,跟隨耶穌,人們抓住了他;
52但他撇下麻布,赤着身子逃走了。
女人易氹易呃,做返幾十年人就知,睇經文一早知都未必信,信咗都未必識呃氹女人。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
我做多你幾年人..經驗多你少少
女人只係愛受氹....唔係易呃

男呃女、隔重山
女呃男、隔重衫 ...
beebeechan 發表於 2023/7/5 01:57

你最後兩句將呃字改為追或溝我就聽過,但都幾有創意既。
高級模式 | 發新話題
換一個