返回列表 回覆 發帖

受聖神感動的條件

返去幼稚園再講啦!
旁觀者 發表於 2023/7/15 23:21

我想去呢間報名, 聽講師資幾好...你有乜意見?
咁如果你搵極都搵唔到讀air音既人,你同親其他人傾都只係得你讀air,呢種語言只係專屬於你既一人語 ...
抽刀斷水 2023/7/16 14:03 提交

你亦只能舉出以前廣州曾經有人讀ngair (依家仲係咪ngair你無數據))

至於香港,有幾多人ngair,幾多人 air…….你一樣唔知道。更不會知香港人係咪先ngair後air

再者,廣州人一向講粵語都同香港人有唔同既
佢哋會講「康港人」「痕身銀寒」你「厚多士」
你亦唔好用廣州既發音嚟作準。
咁所謂既「正典」、「次經/偽經/旁經」,又由邊個定呢?新舊東正又點解各有不同? ...
抽刀斷水 2023/7/16 14:01 提交

你一直都未明「正典」的意思。你被個中文「正」誤導了,以為是在分「真假」。

打個比喻,香港小姐有幾百人報名,都要有人決定誰會入圍。當年坊間流行很多講耶穌的書,都要有人決定那些是門徒聚會時應讀的。
我想去呢間報名, 聽講師資幾好...你有乜意見?
beebeechan 發表於 2023/7/16 14:12

香港還未有你這樣低水平嘅幼稚園, 返去阿媽肚入邊等下啦.
就算有古藉,
size=2]beebeechan 發表於 2023/7/15 01:37

"古藉" 就有air音嘞!
回覆 63# beebeechan

講多啲黎聽下,邊個有資格決定咩經係「正典」呢?典解各教派對「正典」又有差別呢?
回覆  beebeechan

講多啲黎聽下,邊個有資格決定咩經係「正典」呢?典解各教派對「正典」又有差別呢 ...
抽刀斷水 2023/7/17 03:48 提交

用番上邊例子,香港小姐參選人邊十幾個可以入圍,係咪應由tvb 嚟定?唔通由選特首大選舉團定咩。

邊啲經書適合教徒誦讀的,不是由四世紀的教會來定,有誰更適合?
至於香港,有幾多人ngair,幾多人 air…….你一樣唔知道。更不會知香港人係咪先ngair後air
beebeechan 發表於 2023/7/16 14:36

你學jimmy版友都學得幾似喎,「古語有云」既「古」係咩朝代年份、「有」既佔有率有幾多、「云」既普遍性如何量度……

詞典都有記載ng做聲母,你搵唔到同你一樣讀air要創新要改革語文就隨便你啦,不過好有可能只有1/7000000人口先會讀air,

典解各教派對「正典」又有差別呢 ...
抽刀斷水 2023/7/17 03:48 提交

有啲當選咗立法會議員既人,有人唔順超,要DQ佢哋啦。
詞典都有記載ng做聲母,你搵唔到同你一樣讀air要創新要改革語文就隨便你啦,不過好有可能只有1/7000000人口先會讀air,
抽刀斷水 發表於 2023/7/17 04:12

咁又要有 (?/7000000) 先可以叫係社會風行先?
"古藉" 就有air音嘞!
旁觀者 發表於 2023/7/16 23:31
寄生虫丢到佢冇晒air【气{声气}】
咁又要有 (?/7000000) 先可以叫係社會風行先?
beebeechan 發表於 2023/7/17 04:23

人口不斷變動,有生有死有移民,有BB出世、BB學講野,又有弱智、啞人講唔到野,呢條數你叫天主計畀你睇啦。
人口不斷變動,有生有死有移民,有BB出世、BB學講野,又有弱智、啞人講唔到野,呢條數你叫天主計畀 ...
抽刀斷水 2023/7/17 11:42 提交

既然你知一個就社會有幾多人air 係好難量化,
你就唔好話我既air 唔夠量。
回覆 73# beebeechan

咁你又真係搵唔到其他人都讀air喎。

一個人信既宗教,仲係咪宗教呢?

咁你又真係搵唔到其他人都讀air喎。

一個人信既宗教,仲係咪宗教呢? ...
抽刀斷水 2023/7/17 14:19 提交

你都証明唔到係咪6999999/7000000是ngair
回覆 75# beebeechan

仲係教徒思維乜都要「正」。

仲係教徒思維乜都要「正」。
抽刀斷水 發表於 2023/7/17 15:04

是誰乜都要正?
這裡說那字發音ngair才是對 air 是錯的。。。是誰?
先是旁觀者, 後有你抽水。
我只是說有人讀ngair,有人讀air....更曾經有人讀㖡ye...
更強調了讀音會因地域, 時間不同有變...不用硬套這是對, 那是錯的來當正音塔利班。

你成日話基督教不「包容」,, 實在你也頗塔利班...

其實這個字的出處是指羊的叫聲....
為何不「咩」? 羊叫是是 ngair 定係 air, 或是「咩」,, 更或是三種叫聲都會有?

唔知羊群長老會唔會教後生羊仔叫時..「.正音係ngair....唔好air!」

實在又是不ngair, 不air..又不咩
有人讀air.
beebeechan 發表於 2023/7/17 19:45

除你以外,有沒有別的人?
高級模式 | 發新話題
換一個