返回列表 回覆 發帖

受聖神感動的條件

打台灣, 越南麻雀有「百搭」
呢到都有「百搭」帖....乜論題....有條友都係貼上邊幾句
我以為教徒都會認真看待並尊敬聖經經文添,原來只當做百搭。
抽刀斷水 2023/7/9 16:25 提交

你睇唔明我話「嗰條友」係指邊個?
真係下下要指名道姓,篤口篤鼻嚟鬧先得
, ngair 都冇得ngair,
旁觀者 發表於 2023/7/10 06:45

咁寫就好明顯係想攞個音, 文字中無呢個粵音既字可用
咁只air就得哩, 何解要加ng?
多膠魚?
ngair都冇得ngair一句源自廣東話偈後語,陳版友你就虛心啲先會學到野:

「阿崩劏羊—咩都冇得咩」 ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/11 09:52

你都要虛心架
即係「咩」都冇得「咩」個咩...原本發音應該係air 定係ngair (N—air)先?
air 係懶音, 定係ngair係走咗音?
有咩証實ngair 就係本來的音? 邊到鄉下呢?

若你只以「基」「「反基」作為唯一站台既準則,咁你就唔會客觀咁睇野架喇, 變作逢基必反
ngair音我就搵到來源,咁你又試下搵下有無air音既來源,大家一齊比對一下?

如果搵唔到,都唔代表 ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/12 10:51

所以我成日話你睇野做野求求其...
有來源唔等同是有權威。
你個正音網嗰位曾傑成係乜誰? 有無呢方面既專業資格來評定粵語正確發音?(即係有人睇到本版條leefeng 啲屎料狗翕都可以話「有來源」???
你嘅鄉下係糼稚園.
旁觀者 發表於 2023/7/12 22:44

你要不要換塊手寫板, 或是年邁多一年?
不如一齊返去幼稚園
你條粉腸beebeechan的屎料hamburger在德國發明,醜通全個離教網,咁快又扮失憶?
嘵個醜字點寫嗎?
呵呵, ...
leefeng 發表於 2023/7/12 23:44

見你呢條白痴屎料佬屢次挑釁, 真係唔用條擂漿棍扑醒你
呢個係美國農業部官方網頁, 佢講漢堡飽的由來

你唔好係屎坑到摷野當寶

無屎不歡
你天天用性經屎當飯食,食懵咗你?
你天天用性經屎當飯食,食懵咗你?
明白什么叫做 the hamburger made its first United States appearance 嗎?
漢堡牛肉和漢堡包會一樣嗎?

leefeng 發表於 2023/7/13 01:21

你真係唔識英文+無邏輯

「 the hamburger made its first United States appearance」係咪
未有「its first United States appearance」」便已有 「hamburger」!!?

1944年6月, 美軍登陸諾曼第.....
係咪未登陸前係冇美軍嘎?
你條粉腸beebeechan的屎料hamburger在德國發明,醜通全個離教網,咁快又扮失憶?
嘵個醜字點寫嗎?
呵呵, ...
leefeng 發表於 2023/7/12 23:44

不要論斷人, 免得你也被論斷......真係岩架.

要不又送件高檔手寫板俾你....或者三人一齊去「糼稚園」
回覆  beebeechan

不如你搵到air音既來源再講啦。
抽刀斷水 發表於 2023/7/13 23:27

反基仔一向既手段招數係:我不用証明無神, 你來証明有神先

咁我都可以借用: 我吾需要搵 air 正音來源
你先証明ngair  係正宗發音先喇
返去幼稚園再講啦.
旁觀者 發表於 2023/7/13 23:41

我想讀糼稚園
你 對你這種料, 不用多看...
旁觀者 發表於 2023/7/14 00:08

實在你每帖都有看...而且是細心地看
(不然, 怎捉到人有錯字?)
你爺爺是打字, 不用手寫,
旁觀者 發表於 2023/7/14 00:08

咁你一嘢擂漿棍就篤爆咗亞抽水為你護航既借口 (原來佢係老吹, 佢話你只係手寫板認錯字, 唔關你事咁)
..
咁依家究竟邊個話可以就咁讀做air音呢?個burden喺邊個度,你清楚未呢?
抽刀斷水 發表於 2023/7/14 14:35

要講burden of proof, 咁係邊個話正音係ngair 既呢?:

條友一啲burden 都拎唔出, 你嗱嗱聲就在#16撐佢, 要 ngair 唔係 air

(你替佢..唔緊要, 不過要知邊個要burden)
..
咁依家究竟邊個話可以就咁讀做air音呢?個burden喺邊個度,你清楚未呢?
抽刀斷水 發表於 2023/7/14 14:35

既然你話burden of proof 是我來揹, 
點解你又咁很落力, #41, #42 搶住拎出你啲「burden」 先??

你一早就認為個burden 唔係在我?
以下呢篇係深圳人寫,可能同香港音有啲差別,讀㖡 (yè)。

呢本廣州話俗語詞典似乎有較高權威性,...
抽刀斷水 發表於 2023/7/14 14:45

你好努力咁burden of proof...但不覺地又實在拎出咗呢啲proof既漏洞。

第一篇話係讀㖡 (yè)

第二篇就話係讀 ngé1

根本又係兩個唔同既聲母嚟。 前者更根本冇鼻音ng

即使在廣東, 廣州同深圳已經有不同讀法喇...
究竟要讀air, ye, 定係 ngair....?
(嗰嗰都話自己個最正宗架喇)

不如我又burden 一下:
明代著名音韻學者陳第在《毛詩古音考‧自序》中,提出「時有古今,地有南北;字有更革,音有轉移,亦勢所必至」的觀點,另外《讀詩拙言》謂「一郡之內,聲有不同,繫乎地者也;百年之中,語有遞轉,繫乎時者也」的見解,值得我們就正音運動這個問題上作為參考。

依家條旁觀者就正一係:
o誒都冇得o誒
or
口誒 都唔噉 口誒
其實你講咁耐,要搵讀air既來源理據應該早就搵到啦,所以可以推斷你係搵唔到,即係air音得你自己係 ...
抽刀斷水 2023/7/15 00:29 提交

廣州 ngair,深圳 ye,香港air…
香港人習慣舉中指時附送一聲「嗱」
難保日後演變成「嗱都無得嗱」
其實你講咁耐,要搵讀air既來源理據應該早就搵到啦,所以可以推斷你係搵唔到,即係air音得你自己係 ...
抽刀斷水 2023/7/15 00:29 提交

搵到十個發音都無銀用
因為你唔確定到邊個先係「正」音
抽刀斷水 發表於 2023/7/15 00:29

就算有古藉, 權威人仕話時間正音應是時「姦」,,
人就係讀成時諫。 正音都要靠邊站
高級模式 | 發新話題
換一個