返回列表 回覆 發帖

受聖神感動的條件

打台灣, 越南麻雀有「百搭」
呢到都有「百搭」帖....乜論題....有條友都係貼上邊幾句 ...
beebeechan 發表於 2023/7/9 01:51

我以為教徒都會認真看待並尊敬聖經經文添,原來只當做百搭。
你睇唔明我話「嗰條友」係指邊個?
真係下下要指名道姓,篤口篤鼻嚟鬧先得 ...
beebeechan 發表於 2023/7/9 19:37

你呢隻魔鬼話緊既「嗰條友」引述緊聖經喎。
你字未識, 連拼音都唔識.
air 唔係正確嘅粵音讀法, 加ng才是.
你舔妖教屎窟得多, 連讀音都變成鬼聲鬼氣. ...
旁觀者 發表於 2023/7/11 01:11

ngair都冇得ngair一句源自廣東話偈後語,陳版友你就虛心啲先會學到野:

「阿崩劏羊—咩都冇得咩」,劏羊即宰羊。咩都冇得咩,就是連叫聲都沒有。字面意思是阿崩有一手絕活,宰羊乾淨利落。阿崩不喜歡聽到羊的叫聲,所以殺起羊來一刀搞定。可憐的羊連叫都不能叫。

「咩」字既是擬聲詞也有訴苦和抗議的意思。形容不讓人有投訴抗議的機會,只要說一下像「阿崩劏羊」,就很言簡意賅了。

原文網址:https://kknews.cc/culture/e6b2yyq.html

陰聲調的字,在粵語口語中,有例外的 ng 聲母:
擬聲字:陰平聲「咩」。粵語口語:「阿崩劏羊:咩(mair 1)都冇得咩(mair 1)!」故意轉聲,唸作「咩(ngair 1)都冇得咩(ngair 1)!」

http://www.cantonese.sheik.co.uk/phorum/read.php?4,99151
你都要虛心架
即係「咩」都冇得「咩」個咩...原本發音應該係air 定係ngair (N—air)先?
air ...
beebeechan 發表於 2023/7/12 06:18

ngair音我就搵到來源,咁你又試下搵下有無air音既來源,大家一齊比對一下?

如果搵唔到,都唔代表你錯,之但係有可能呢個音只是閣下專用。
回覆 21# beebeechan

不如你搵到air音既來源再講啦。
咁你一嘢擂漿棍就篤爆咗亞抽水為你護航既借口 (原來佢係老吹, 佢話你只係手寫板認錯字, 唔關你事咁) ...
beebeechan 發表於 2023/7/14 00:28

我只係提供可能性啫,我又唔睇企响旁版友旁邊睇住佢點入字。
反基仔一向既手段招數係:我不用証明無神, 你來証明有神先

咁我都可以借用: 我吾需要搵 air 正音來源
你先 ...
beebeechan 發表於 2023/7/13 23:31

呢招叫burden of proof,因為教徒聲稱有神,所以burden of proof 歸教徒。呢招法律上都好常見既,你話佢有罪丫拿,麻煩提供證據,唔好齋噏。

咁依家究竟邊個話可以就咁讀做air音呢?個burden喺邊個度,你清楚未呢?
以下呢篇係深圳人寫,可能同香港音有啲差別,讀㖡 (yè)。

阿崩劏羊—㖡都冇得㖡
2020-06-29 08:15·老聂粤文化
阿崩是指缺牙或崩嘴的人,劏羊即宰羊。㖡都冇得㖡,就是连叫声都没有。字面意思是阿崩有一手绝活,宰羊干净利落。阿崩不喜欢听到羊的叫声,所以杀起羊来一刀搞定。可怜的羊连叫都不能叫。

“阿崩劏羊㖡都冇得㖡”。意思是无话可说。字面意思是阿崩有一手绝活,宰羊干净利落。例如:“听咗佢嗰番话,一斑人直成阿崩劏羊-㖡都冇得㖡。”“

㖡,拼音yè,部首为“口”,左右结构。《埤雅》凡鸟朝鸣曰嘲,夜鸣曰㖡。《禽经》林鸟以朝嘲,水鸟以夜㖡。

“㖡都冇得㖡”原本是“咩都冇得咩”。“咩《康熙字典》《篇海》迷尔切,同哶。羊鸣也。又《释典》呪曰:赊咩。“咩”字既是拟声词也有诉苦和抗议的意思。形容不让人有投诉抗议的机会,只要说一下像“阿崩劏羊”,就很言简意赅了。(聂巨平)

https://www.toutiao.com/article/ ... /?wid=1689316924421
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
呢本廣州話俗語詞典似乎有較高權威性,用粵語注音,為:亞崩劏羊, o誒都冇得o誒 (a3 beng1 tong1 yêng4, ngé1 dou1 mou5 deg1 ngé) (都係有 ng 作聲母,唔係就咁air)

http://publish.commercialpress.c ... %A9%A6%E8%AE%80.pdf
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
既然你話burden of proof 是我來揹, 
點解你又咁很落力, #41, #42 搶住拎出你啲「burden」 先??

你 ...
beebeechan 發表於 2023/7/14 21:11

其實你講咁耐,要搵讀air既來源理據應該早就搵到啦,所以可以推斷你係搵唔到,即係air音得你自己係咁讀既。
搵到十個發音都無銀用
因為你唔確定到邊個先係「正」音
beebeechan 發表於 2023/7/15 00:55

典型教徒思維:一定只有一個「正」,當年本聖經又要強調「正典」,其他就係次經偽經。

語言變化萬千,不同區域有不同讀音不足為奇,所以我無話你個air錯,只係如果你搵唔到其他人都係咁讀既話,就只得你一個人咁讀咋。
你的「正典」比喻不對。
教會的正典, 不是說「坊間有幾本路加福音, 那一本才是真正, 原本是路加寫的」這 ...
beebeechan 發表於 2023/7/15 21:10

咁所謂既「正典」、「次經/偽經/旁經」,又由邊個定呢?新舊東正又點解各有不同?
你身邊没有身家上十億既朋友, 唔等如呢個社會係無富豪架喎
beebeechan 發表於 2023/7/15 21:13

咁如果你搵極都搵唔到讀air音既人,你同親其他人傾都只係得你讀air,呢種語言只係專屬於你既一人語言。
回覆 63# beebeechan

講多啲黎聽下,邊個有資格決定咩經係「正典」呢?典解各教派對「正典」又有差別呢?
至於香港,有幾多人ngair,幾多人 air…….你一樣唔知道。更不會知香港人係咪先ngair後air
beebeechan 發表於 2023/7/16 14:36

你學jimmy版友都學得幾似喎,「古語有云」既「古」係咩朝代年份、「有」既佔有率有幾多、「云」既普遍性如何量度……

詞典都有記載ng做聲母,你搵唔到同你一樣讀air要創新要改革語文就隨便你啦,不過好有可能只有1/7000000人口先會讀air,
咁又要有 (?/7000000) 先可以叫係社會風行先?
beebeechan 發表於 2023/7/17 04:23

人口不斷變動,有生有死有移民,有BB出世、BB學講野,又有弱智、啞人講唔到野,呢條數你叫天主計畀你睇啦。
回覆 73# beebeechan

咁你又真係搵唔到其他人都讀air喎。

一個人信既宗教,仲係咪宗教呢?
回覆 75# beebeechan

仲係教徒思維乜都要「正」。
有人讀air.
beebeechan 發表於 2023/7/17 19:45

除你以外,有沒有別的人?
高級模式 | 發新話題
換一個