返回列表 回覆 發帖

人生規劃vs生命規劃

如用佢地「執字粒」既方式嚟引經
beebeechan 發表於 2023/7/17 04:36

又係妖教慣用嘅招數, 話係"斷章取義".
只要有些文化, 看看妖書, 從頭到尾, 都係殺!殺!殺!
殺父母!殺兄弟姊妹!殺子女!殺世人!殺自己!
只是你腦子灌滿屎水, 想不通而已.
又係妖教慣用嘅招數, 話係"斷章取義".
只要有些文化, 看看妖書, 從頭到尾, 都係殺!殺!殺!
殺父母!殺兄弟姊 ...
旁觀者 2023/7/17 23:43 提交

經文唔係講殺架喎
你咪自作啲殘忍出嚟、然後拎嚟反
經文唔係講殺架喎
你咪自作啲殘忍出嚟、然後拎嚟反
beebeechan 發表於 2023/7/18 00:42

有既你唔睇/忽略啫。
有既你唔睇/忽略啫。
抽刀斷水 發表於 2023/7/18 00:59

慕道抽係咪咁稔熟經文先?
慕道抽係咪咁稔熟經文先?
beebeechan 發表於 2023/7/18 01:46

我觀察到各自版友(或各自陣營,某些教徒所形容)都引述同一本聖經當中的經文,然後各自為就該經文說故事。

其實大家根本都是借用聖經為自己期望表達的說故事,你覺得係咪咁?
.
我觀察到各自版友(或各自陣營,某些教徒所形容)都引述同一本聖經當中的經文,然後各自為就該經文說故事。

其實大家根本都是借用聖經為自己期望表達的說故事,你覺得係咪咁?
抽刀斷水 發表於 2023/7/18 02:02

表面上好似你講得對...但又有點不對
天主教會...是按經書中說出了甚麼,才來建立教義。
又誰會搞這些:
三位一體,
死人復活
貞女生子,
吃耶穌的肉和血...
全部都是難以令人信, 難推銷, 不科學的教義 ?
只因為是經上這樣說了, 這樣啟示了。

相對部份教會, 反基是先來教義, 然後才由經書中找些可以認同的經句。
例如亞旁觀就想打造一殘忍的神....
然後在經中找些殺..殺...殺句子便 是。易如反掌
三位一體,
死人復活
貞女生子,
吃耶穌的肉和血
beebeechan 發表於 2023/7/18 05:15

呢啲歷史上唔係話毫無爭議既,只係其他聲音按演化機制而被消滅或被打成異端小眾。至於吃耶穌的肉和血,新教就唔受呢套。
至於吃耶穌的肉和血,新教就唔受呢套
抽刀斷水 2023/7/18 11:28 提交

「新教」唔係一個教會嚟,係上千上萬既分分枝枝既統稱。當中亦唔係全部都唔承認聖體。
「新教」唔係一個教會嚟,係上千上萬既分分枝枝既統稱。當中亦唔係全部都唔承認聖體。 ...
beebeechan 發表於 2023/7/18 15:30

你啱,所以都係有爭議。
你啱,所以都係有爭議。
抽刀斷水 2023/7/18 15:44 提交

不是爭議,是失真。
但不代表真像源頭,就不存在。
不是爭議,是失真。
但不代表真像源頭,就不存在。
beebeechan 發表於 2023/7/18 16:07

永遠都係自己信既先係「正」、「真」嘛,係咪想咁講呀教徒?
永遠都係自己信既先係「正」、「真」嘛,係咪想咁講呀教徒?
抽刀斷水 發表於 2023/7/18 21:39

武當, 峨嵋, 青城, 洪掌, 詠春, 蔡李佛, 螳螂門, 大聖劈掛門, 探腿門 ....五花八門
    但天下武功盡出少林...你聽過未?

耶穌委派伯多祿打理的教會, 係咪少林呢?
例如亞旁觀就想打造一殘忍的神....
然後在經中找些殺..殺...殺句子便 是。易如反掌
beebeechan 發表於 2023/7/18 05:15

這是不是殺?你腦子盡是屎水,當然看唔到。
「將凡有氣息的盡行殺滅。」《約書亞記 10:40》
「你們要追趕仇敵,他們必倒在你們刀下。你們五個人要追趕一百人,一百人要追趕一萬人,仇敵必倒在你們刀下。」《利未記》26:7
「耶和華的使者出去,在亞述營中殺了十八萬五千人。清早有人起來一看,都是死屍了。」《以賽亞書》37:36
「上帝將他們(異族)交給你(以色列人)擊殺,那時你要把他們滅盡,不可與他們立約,也不可憐恤他們。不可與他們結親,……。」《申命記》7:2
回覆 52# beebeechan

其他門派唔會用「失咗真既少林門派」咁黎形容囉。
回覆  beebeechan

其他門派唔會用「失咗真既少林門派」咁黎形容囉。
抽刀斷水 發表於 2023/7/19 00:29

那其他的基督教會, 也不會說是「由宗徒傳下來的教會」
那其他的基督教會, 也不會說是「由宗徒傳下來的教會」
beebeechan 發表於 2023/7/19 00:48

你都係想表達自己信既先係「正」、「真」啫。
這是不是殺?你腦子盡是屎水,當然看唔到。
「將凡有氣息的盡行殺滅。」《約書亞記 10:40》
「你們要追趕 ...
旁觀者 發表於 2023/7/18 22:53

經文裡都能找到你夢寐以求既
「雷」(約伯傳37:4)
「漿」(詩92:15)
「棍」(創世紀32:11)
你都係想表達自己信既先係「正」、「真」啫。
抽刀斷水 2023/7/19 00:57 提交

既然咁多教會、雨後春筍咁
人(我)點解要揀天主教呢
就係因為佢係「真」「正」、其他教會冇既。
唔係因為我入咗才話佢係「真」+「正」(賣花讚花香?)

你調轉咗嚟講

亞抽師奶超市買橙都會左挑右揀, 搵個又大又重又圓又薄皮既先要哩
既然咁多教會、雨後春筍咁
人(我)點解要揀天主教呢
就係因為佢係「真」「正」、其他教會冇既。
唔係因為 ...
beebeechan 發表於 2023/7/19 01:33

講黎講去,咪都係我之前想講既point: 「各自都引述同一本聖經當中的經文,然後各自就該經文說故事」,再配合你講既「三位一體, 死人復活, 貞女生子, 吃耶穌的肉和血」都有不同爭議/「失真」,咁先會衍生出咁多教派。

你當局者迷,做咗某一門派既信徒,唯有覺得只有自己所信的為「真」為「正」啦。
講黎講去,咪都係我之前想講既point: 「各自都引述同一本聖經當中的經文,然後各自就該經文說故事」 ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/19 09:44

我就無謂「講嚟講去」勒,
你自己睇番#46 喇
高級模式 | 發新話題
換一個