返回列表 回覆 發帖

人生規劃vs生命規劃

假如按照路加福音12:16-31及瑪竇福音6:19-20的教導,信徒就好應該在現實生活中「躺平」了。

英國神職人員尚且懂得要求加人工,逃版友就別再教壞他人了。
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=15122
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
你知道乜嘢係「你們只要尋求他的國」?你知道點樣「尋求他的國」?你對路加福音12:16-31嘅理解,就係「躺平」都可以「尋求他的國」?
逃出魔幻紀 發表於 2023/7/15 22:56

咁咪就係努力在屬靈生活中「尋求他的國」,卻在現實生活中努力「躺平」囉。

你唔係咁諗咩?
回覆 18# beebeechan

「放棄去追求現世的享樂賞報」,咪就係世俗人士睇到既「躺平」囉。內地好多「躺平」人士,佢地唔返工,對現世無欲無求,咁都係唔追求現世享樂賞報架喎。
回覆 17# 逃出魔幻紀

整篇咁長完全無point,都係指桑罵槐人身攻擊,真係好佩服。
天主經中一句:
「求你今天賞給我們日用的食糧 ...」
不是「求你賞給我們美食..」「「求你賞給我腰纏 ...
beebeechan 發表於 2023/7/16 21:50

啱哂喎,「躺平」亦係降低自己世俗生活水平和慾念,唔駛美食富有,甚至對現世無欲無求,好吻合樓主提出既生命規劃呀。至於返唔返工,我承認之前講錯,唔一定唔返工既,有人返住工躺平既呢。

仲有做乜唔仔細研究逃版友引述既路加福音12:16-31及瑪竇福音6:19-20的教導,而又開多瓣撒洛尼後書呢?聖經前言不對後語人盡皆知,你用後語企圖推翻前言?
你又睇唔到躺平世俗事的, 在追求天國事上就不躺平。
逃出版友也舉了利瑪竇, 德蘭修女例子, 他們不是躺平,  ...
beebeechan 發表於 2023/7/17 04:32

其實摩門教好多信徒都係會學習他國語言,然後死慳死抵到國外長住及傳教,呢啲生活令自己走上不歸路,因為已經返唔到去現實,離教的話就會毀咗一生,邊度有老闆會請呢啲人?

有啲人都覺得呢啲摩門教徒好偉大,奉獻一生給傳教事業。有啲人就話佢地不事生產、躺平,你又點睇呢?
如用佢地「執字粒」既方式嚟引經, 真係聖經中都可以拼出「少」「你」「老」「「母」既。
beebeechan 發表於 2023/7/17 04:36

咁如果引用任何聖經經文,其實都係引誘其他人「執字粒」方式睇經咋喎,你呢隻撒殫又响度引誘他人?
經文唔係講殺架喎
你咪自作啲殘忍出嚟、然後拎嚟反
beebeechan 發表於 2023/7/18 00:42

有既你唔睇/忽略啫。
慕道抽係咪咁稔熟經文先?
beebeechan 發表於 2023/7/18 01:46

我觀察到各自版友(或各自陣營,某些教徒所形容)都引述同一本聖經當中的經文,然後各自為就該經文說故事。

其實大家根本都是借用聖經為自己期望表達的說故事,你覺得係咪咁?
三位一體,
死人復活
貞女生子,
吃耶穌的肉和血
beebeechan 發表於 2023/7/18 05:15

呢啲歷史上唔係話毫無爭議既,只係其他聲音按演化機制而被消滅或被打成異端小眾。至於吃耶穌的肉和血,新教就唔受呢套。
「新教」唔係一個教會嚟,係上千上萬既分分枝枝既統稱。當中亦唔係全部都唔承認聖體。 ...
beebeechan 發表於 2023/7/18 15:30

你啱,所以都係有爭議。
不是爭議,是失真。
但不代表真像源頭,就不存在。
beebeechan 發表於 2023/7/18 16:07

永遠都係自己信既先係「正」、「真」嘛,係咪想咁講呀教徒?
回覆 52# beebeechan

其他門派唔會用「失咗真既少林門派」咁黎形容囉。
那其他的基督教會, 也不會說是「由宗徒傳下來的教會」
beebeechan 發表於 2023/7/19 00:48

你都係想表達自己信既先係「正」、「真」啫。
既然咁多教會、雨後春筍咁
人(我)點解要揀天主教呢
就係因為佢係「真」「正」、其他教會冇既。
唔係因為 ...
beebeechan 發表於 2023/7/19 01:33

講黎講去,咪都係我之前想講既point: 「各自都引述同一本聖經當中的經文,然後各自就該經文說故事」,再配合你講既「三位一體, 死人復活, 貞女生子, 吃耶穌的肉和血」都有不同爭議/「失真」,咁先會衍生出咁多教派。

你當局者迷,做咗某一門派既信徒,唯有覺得只有自己所信的為「真」為「正」啦。
高級模式 | 發新話題
換一個