返回列表 回覆 發帖

猶太人絕對係世界上最聰明的民族,當之無愧

回覆 20# beebeechan

我應該無响你地教徒面前,以高人一等既智慧自居,如果有請告知,我會改善收斂。
回覆  beebeechan

我應該無响你地教徒面前,以高人一等既智慧自居,如果有請告知,我會改善收斂。 ...
抽刀斷水 2023/7/20 11:23 提交

你貼呢啲連結.基本上可假設你是認同了它們(你亦没有表態是不認同)
而標題上就大字寫了:「無神論者更聰明」
你當你是「有神論」定係「無神論者」?
回覆 22# beebeechan

我不把自己定義為無神論者。
嗯...咁你呢啲左貼右貼既連結,
又係咪代表咗你好學術, 有科學頭腦, 又係智慧高過信神的...沾沾在自喜?

如果係真神,咁一定要信啦

但如果係搞詐騙,咁就應該要打假

不過,有時候,心理學和醫學不是這麼簡單

當你痛的時候,吃一下會騙自己大腦的止痛藥,對自己的反而更好

宗教可能係人類心靈上的止痛藥。

不過止痛藥都有很多種,有不同的方法和技術。

基督和佛教可能只係兩種唔同技術的心靈止痛藥。
部分教徒版友成日沾沾自喜,引經據典自以為智慧高非教徒一等。

似唔似信寶藥黨啲人話自己食完寶藥就健康啲 ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/20 10:27

你又搞錯概念啦。
1)智慧≠智商。曾經係「晨星」嘅撒旦聰明絕頂,智商超高,但卻選擇咗地獄之路,毫無智慧。
2)我鍾意飲咖啡,幾十年來睇到報紙雜誌互聯網上各種專家講述關於飲咖啡利弊嘅科學研究結果,反反覆覆莫衷一是。我喺大學工作同學習嘅時候,對專家搞項目做研究嘅動機同程序略有了解,所以我引用專家觀點嘅時候非常謹慎,專家觀點同聖經完全唔係同一Level。所以呢,我鍾意引用聖經,你鍾意引用專家,雙方係聖神與肉體,天主與凱撒嘅分別,我不嬲都話不相通就係不相通。你搭錯咗線。
3)就算搭去第條線,唔講智慧講智商,建議你睇事實好過睇未必信得過嘅專家。猶太人多次流散於世界各地,血統大兜亂得好犀利,唯一嘅共通同點同凝聚力就係從出生到死亡都跟隨天主,有堅定嘅宗教信仰。佢哋嘅人口唔到世界人口嘅2%,但係佢哋獲得諾貝爾獎嘅數量係總量嘅百分之二十幾,喺各民族中獨佔鰲頭。你執「專家」口水尾講無神論者高智商,過到猶太人呢關先再講啦。
回覆  beebeechan

我不把自己定義為無神論者。
抽刀斷水 2023/7/20 11:54 提交

定義埋你是否聰明哩
你又搞錯概念啦。
1)智慧≠智商。曾經係「晨星」嘅撒旦聰明絕頂,智商超高,但卻選擇咗地獄之路, ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/7/20 12:59

1. 智商係量度智慧既單位:IQ, (from “intelligence quotient”), a number used to express the relative intelligence of a person. (見 https://www.britannica.com/science/IQ

2. 嗯,教徒智慧不等於普通人智慧嘛。

3. 猶太人絕大部分都唔係基督徒喎,你又想入埋基督教數呀?
1. 智商係量度智慧既單位:IQ, (from “intelligence quotient”), a number used to express the relati ...

為咗避免教徒產生反安慰劑效果 ( nocebo effect ),
本人絕不建議與教徒辯論及批判他們的信仰。
1. 智商係量度智慧既單位:IQ, (from “intelligence quotient”), a number used to express the relati ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/20 17:45

你仲有冇再弱啲啊?唔係基督徒嘅猶太教信徒(猶太人)就唔係「宗教信徒」㗎拿?你知唔知你自己講緊啲乜嘢?你以為冇遮冇掩都可以偷換概念冇人知?哈哈哈!你講緊同《創世紀》第三章嗰條撒旦蛇偷換概念一樣嘅嘢,果然係蛇嘴裏吐不出象牙。
嗯...咁你呢啲左貼右貼既連結,
又係咪代表咗你好學術, 有科學頭腦, 又係智慧高過信神的...沾沾在自喜?
beebeechan 發表於 2023/7/20 10:52

學術機構嘅研究, 經過思考才認同, 當然高過信"神"(經)的多多.
    你若有丁點智慧, 你爺爺早就點醒過你無數次, 搬個金礦過來, 唔使做, 使當孩子王咁戇鳩!
抽刀斷水 發表於 2023/7/20 17:45

(1)intelligence 智商 與  intelligence quotient (應叫智能商數) 又係兩樣野嚟
中文譯名就分不清...當咗係一樣野

(2) 另外, intelligence 智商 與 wisdom (智慧) 又係唔多同架喎

你一向對哲學有點認識, 點解呢舖連咁基本既101名詞都搞到咁「喎」
學術機構嘅研究, 經過思考才認同, 當然高過信"神"(經)的多多.
    你若有丁點智慧, 你爺爺早就點醒過你無數次, 搬個金礦過來, 唔使做, 使當孩子王咁戇鳩!
旁觀者 發表於 2023/7/20 22:33

你呢啲以為「學術機構」就係真科學, 有個金礦就係有美滿生活.....
就正一係無「智慧」
好似無腦既女人, 以為波大, 就可以引到麻甩佬咁
佢哋嘅人口唔到世界人口嘅2%,但係佢哋獲得諾貝爾獎嘅數量係總量嘅百分之二十幾,喺各民族中獨佔鰲頭

諾貝爾獎頒予何人, 是有選擇. 就如什麼影帝影后都有人操控.
    猶太佬如過街老鼠, 但牠們致力於賺錢, 有了錢, 便可以做很多東西!
我喺大學工作同學習嘅時候,對專家搞項目做研究嘅動機同程序略有了解

你能入到間野雞學校都好似執到金咁歡喜, 講下係啥"大學"?
你呢啲以為「學術機構」就係真科學, 有個金礦就係有美滿生活.....
beebeechan 發表於 2023/7/20 22:41

現實有金礦就可以過美好生活.
    難道"天堂"就好? 你有去過咩? 一條盲毛, 人講你就信, 真有"智慧"!
唔係基督徒嘅猶太教信徒(猶太人)就唔係「宗教信徒」㗎拿?
逃出魔幻紀 發表於 2023/7/20 21:54

猶太佬信教又如何? 但最聰明之處, 係冇信天誅邪教個"天主"!
你仲有冇再弱啲啊?唔係基督徒嘅猶太教信徒(猶太人)就唔係「宗教信徒」㗎拿?你知唔知你自己講緊 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/7/20 21:54

你呢個假信徒都幾好笑,不如將佛教徒、伊斯蘭教徒都撥入做有智慧既基督徒計埋一齊啦。
(1)intelligence 智商 與  intelligence quotient (應叫智能商數) 又係兩樣野嚟
中文譯名就分不清...當咗 ...
beebeechan 發表於 2023/7/20 22:38

intelligence
noun
UK  /ɪnˈtel.ɪ.dʒəns/ US  /ɪnˈtel.ə.dʒəns/
intelligence noun (ABILITY)
Add to word list
B2 [ U ]
the ability to learn, understand, and make judgments or have opinions that are based on reason
智力,智慧

https://dictionary.cambridge.org ... nce?q=intelligence+

如果你對「智慧」(intelligence)一詞有特別定義,就用特別詞語啦,如果唔識就查字典,唔好下下我查埋畀你。
intelligence
noun
UK  /ɪnˈtel.ɪ.dʒəns/ US  /ɪnˈtel.ə.dʒəns/
intelligence noun (ABIL ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/21 11:03

你猛咁搬intelligence 出嚟左解右解無用架喎
做乜唔敢講wisdom呢?
(你本字典無wisdom?)
你猛咁搬intelligence 出嚟左解右解無用架喎
做乜唔敢講wisdom呢?
(你本字典無wisdom?) ...
beebeechan 發表於 2023/7/21 11:08

wisdom一詞係你响#31樓提出先既,你淨係話同intelligence唔多同,之後你都仲未深入解釋點唔同喎,你想我講咩回應你呢?
高級模式 | 發新話題
換一個