返回列表 回覆 發帖

猶太人絕對係世界上最聰明的民族,當之無愧

唔信佢哋所講的神 ...
呢個宗教都可以說服到地球上超過50%的人相信係真(猶太教+基督教+天主教+伊斯蘭教,都叫阿伯拉罕宗教)。
Guest from 203.145.89.x 發表於 2023/7/18 10:49

幾時把猶太教+基督教+天主教+伊斯蘭教....合稱為「呢個宗教」??
同源, 也不是「一家」

正如在進化上, 人, 猩, 狒 , 猴..有共同祖先..但人不是狒, 不是猩
你信進化論?
旁觀者 發表於 2023/7/18 23:05

我都信退化論, 見你同屎料feng (再加個下流族)....就見到甚麼是人類智商大倒退
唔係講笑,我對退化論真係深信不疑個喎,人離開咗真理嘅源頭,越嚟越蠢係好正常嘅事喎,「敬畏上主 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/7/19 08:25

我地領洗時一拼領受堅振聖事。
當時慕道班資深教友話領堅振時便有聖神七恩::智慧、聰敏、超見、剛毅、明達、孝愛和敬畏之恩。
初時只係聽, 你話係就係喇咁。
經多年同反基仔「便」論, 都覺得真係有少少智慧、聰敏、超見、明達
(有時有啲說話真係聖神教我講咁架)
部分教徒版友成日沾沾自喜,引經據典自以為智慧高非教徒一等。

抽刀斷水 發表於 2023/7/20 10:27

唔係能引經就代表智慧高嘎...
亞觀都左引右引架喇, 但見唔到佢有咩信仰上智慧。
英研究_無神論者更聰明_因為克服_宗教本能 [離教百科] (exchristian.hk)

無神論者_vs_信徒誰較聰明_研究_高智商或遠離宗教信仰 [離教百科] (exchristian.hk)
抽刀斷水 發表於 2023/7/20 10:27

嗯...咁你呢啲左貼右貼既連結,
又係咪代表咗你好學術, 有科學頭腦, 又係智慧高過信神的...沾沾在自喜?
都是寶藥黨黨員囉
回覆  beebeechan

我應該無响你地教徒面前,以高人一等既智慧自居,如果有請告知,我會改善收斂。 ...
抽刀斷水 2023/7/20 11:23 提交

你貼呢啲連結.基本上可假設你是認同了它們(你亦没有表態是不認同)
而標題上就大字寫了:「無神論者更聰明」
你當你是「有神論」定係「無神論者」?
回覆  beebeechan

我不把自己定義為無神論者。
抽刀斷水 2023/7/20 11:54 提交

定義埋你是否聰明哩
1. 智商係量度智慧既單位:IQ, (from “intelligence quotient”), a number used to express the relati ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/20 17:45

(1)intelligence 智商 與  intelligence quotient (應叫智能商數) 又係兩樣野嚟
中文譯名就分不清...當咗係一樣野

(2) 另外, intelligence 智商 與 wisdom (智慧) 又係唔多同架喎

你一向對哲學有點認識, 點解呢舖連咁基本既101名詞都搞到咁「喎」
學術機構嘅研究, 經過思考才認同, 當然高過信"神"(經)的多多.
    你若有丁點智慧, 你爺爺早就點醒過你無數次, 搬個金礦過來, 唔使做, 使當孩子王咁戇鳩!
旁觀者 發表於 2023/7/20 22:33

你呢啲以為「學術機構」就係真科學, 有個金礦就係有美滿生活.....
就正一係無「智慧」
好似無腦既女人, 以為波大, 就可以引到麻甩佬咁
intelligence
noun
UK  /ɪnˈtel.ɪ.dʒəns/ US  /ɪnˈtel.ə.dʒəns/
intelligence noun (ABIL ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/21 11:03

你猛咁搬intelligence 出嚟左解右解無用架喎
做乜唔敢講wisdom呢?
(你本字典無wisdom?)
wisdom一詞係你响#31樓提出先既,你淨係話同intelligence唔多同,之後你都仲未深入解釋點唔同喎,你 ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/21 11:29

我咪一早提咗你, intelligence 唔同wisdom....你唔醒水
你淨係識話唔同,但解釋唔到你作出既聲稱?
抽刀斷水 發表於 2023/7/21 11:49

就算我唔曉解釋, 都唔會好似你講到咁屎:
高級模式 | 發新話題
換一個