返回列表 回覆 發帖

ChatGPT 解釋,點解遠古歷史不可靠,但演化論可靠

科學不是真理,
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/7/31 22:07

咁我E家係搵真理, 唔係搵科學囉
科學。。。唔該借「咩」,, 企埋一邊

咁你真係無知啦
搵真理, 搵永生, 搵不死, 搵完美無瑕, 搵絕對安全的地方
呢幾樣都係兄弟

即係話, 人類係永遠搵唔到

與其搵永生, 不如搵如何活到100歲更實際
與其搵純對真理, 不如學習當今科學更實際
似乎你無法接受人類的渺小無能與無知,無法接受在人類世界的認知中係沒有真理的事實

科學不是真理,科學 ...
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/7/31 22:07

你亂膠翕。。。。真係好難接受架喎
與其搵永生, 不如搵如何活到100歲更實際
與其搵純對真理, 不如學習當今科學更實際
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/7/31 22:12

有啲似政府叫人供強積金, 投資積蓄養老
你就叫人月月清, 搵咁多洗咁多, 長期糧尾

永生,,,,係你100歲完成後的事喎

你根本唔知乜野叫永生。。。。。唔使死就係永生?
(係旁觀, 屎料feng 既級數)
科學。。。唔該借「咩」,, 企埋一邊 ...

即係你唔肯接受人類無法找到真理

好似古代皇帝,無法接受人類必有一死,走去食長生不老藥囉

你就好似古代皇帝唔肯好似康熙乾隆咁堅持唔食長生不老藥,要好似秦始皇、雍正、李世民咁食長生不老藥 (不過你係知識上)
即係你唔肯接受人類無法找到真理

好似古代皇帝,無法接受人類必有一死,走去食長生不老藥囉

你就好似古 ...
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/7/31 22:20

真係小炒便飯, 你睇咗小便炒飯

真係小炒便飯, 你睇咗 ...

如果你想講靈魂有永生呢種無法實證又無法證偽的東西

你開心的話就信啦
有啲似政府叫人供強積金, 投資積蓄養老
你就叫人月月清, 搵咁多洗咁多, 長期糧尾

永生,,, ...

如果你想信人類有靈魂,人死但靈魂不死,靈魂有永生呢種無法實證又無法證偽的東西

你開心的話就信啦

你開心就好
如果你想講靈魂有永生呢種無法實證又無法證偽的東西

你開心的話就信啦 ...
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/7/31 22:24

同樣, 你開心的話, 也可以不信啦
即係你可以唔信你有日會用到你積蓄的強積金咁....(有啲人真係無咁長命用到..所以唔值得供, 白白供了)

你可唔可以用到退休金.....又真係「無法實證又無法證偽」
問題就是: 你今日, 現在......決定供唔供強積金!!
如果你想信人類有靈魂,人死但靈魂不死,靈魂有永生呢種無法實證又無法證偽的東西

你開心的話就信啦

你 ...
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/7/31 22:27

我無法證偽靈魂有永生時
你都係無法証偽無靈魂永生

你開心的話就信啦
同樣, 你開心的話, 也可以不信啦
即係你可以唔信你有日會用到你積蓄的強積金咁....(有啲人真係咁咁長命用 ...D

類比錯誤
因為強積金已經有人過咗65歲拿到出黎
但無人可以見到死亡後有永生的靈魂
雖然現在有瀕死經驗等超心理現象
但科學家認為係大腦作崇

再者, 有人瀕死經驗見到耶穌, 但又有人瀕死經驗見到佛祖, 見到安拉, 見到祖先, 見到中國的神佛
但基督教話只有耶穌係神,
如果基督教對, 點解會有人見到佛祖 ?
如果基督教錯, 點解會有人見到耶穌 ?
類比錯誤
因為強積金已經有人過咗65歲拿到出黎
.
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/7/31 22:35

亦有好多供緊強積金既人未到65就香菇咗

你單起眼嚟睇世界
亦有好多供緊強積金既人未到65就香菇咗

你單起眼嚟睇世界

咁呢個係RISK
供緊強積金係有RISK
但信教唔係RISK咁簡單, 而係無法證實無法證偽的學說之外, 仲要係信一個沒有人也沒有儀器證實見過係真的野
咁呢個係RISK
供緊強積金係有RISK
但信教唔係RISK咁簡單, 而係無法證實無法證偽的學說之外, 仲要係信一個 ...
Guest from 210.6.115.x 2023/7/31 22:52 提交

咁你就唔好用「不可証偽」嚟否定「永生」。
你一生中唔少決定都是建立在「不可証偽」上。
你一生中唔少決定都是建立在「不可証偽」上。 ...
beebeechan 發表於

做學問仲有一個重要原則
叫 Extraordinary Claims Requires Extraordinary Evidence
人有靈魂且靈魂不死係extraordinary claims
但連基本的ordinary evidence 也缺乏
薩根標準是一句格言,認為「超凡的主張,需要有超凡的證據」(Extraordinary claims require extraordinary evidence),這個格言往往成為理性思考、批判性思考、以及科學考證的重要標準之一。

演化論在宗教人士(特別是亞伯拉罕諸教如基督教、天主教和伊斯蘭教教徒)及公眾人士眼中,往往認為它是屬於超凡的主張,因為與直覺、宗教經典及創造論發生衝突,因此要求超凡的證據。由於沒有歷史文獻記錄生物演化史等「超凡證據」作為佐證,宗教人士及不少公眾人士均不接納演化論。

但在生物學者及科學家眼中,進化論並非超凡主張,因為演化不但與科學沒有衝突,還能有效解釋及補充科學的觀點。有關各種生命起源的理論中,只有演生化論能完全滿足在生物學、古生物學、分子生物學、遺傳學、人類學及其他各領域中所觀察到的現象的理論。一項在1991年所作的蓋洛普民調顯示,只有大約5%的科學家(包括生物學領域以外的其他科學家)認為自己是完全拒絕進化論 (包括拒絕神導進化論) 的純創造論者。

因此,主流科學界認為,即使沒有歷史文獻記錄生物演化史等「超凡證據」作為佐證,也能接納進化論為科學。
你一生中唔少決定都是建立在「不可証偽」上。 ...

做學問仲有一個重要原則
叫 Extraordinary Claims Requires Extraordinary Evidence

人有靈魂且靈魂不死,絕對係extraordinary claims
做學問仲有一個重要原則

人有靈魂且靈魂不死 ...
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/1 09:25

已講過既野就無謂重重復復。

見:

我是基督徒 護教者 希望可以幫助離教者回到教會
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=15084&extra=&page=15
15頁-16頁

不知那個匿名2106115, 與你這匿名12421713同一人。

如同一人, 咁簡直就係賣無料冷飯
人有靈魂且靈魂不死,絕對係extraordinary claims
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/1 09:25

說李嘉誠原來不是有錢的......這絕對也是extraordinary claim..因為人人皆知他是大富商家。

說人無靈魂....也是extraordinary claim....人人皆知人與走獸不同既地方, 就是有靈。 你說無, 不是這樣, 你也拎不出extraordinary evidence
說李嘉誠原來不是有錢的......這絕對也是extraordinary claim..因為人人皆知他是大富商家。

舉證責任及剃刀原則

舉證責任:你話人有靈魂,應該係由聲稱有靈魂者提出證據,而非叫他人提出反證。

剃刀原則:如果關於同一個問題有許多種理論,每一種都能作出同樣準確的預言,那麼應該挑選其中使用假定最少的。
高級模式 | 發新話題
換一個