返回列表 回覆 發帖

有無神有無來世根本唔重要,重點係神有無要求我們信祂

回覆 16# beebeechan

是否上天堂或下地獄

在聖經中是非常好明確的

1)沒有聽過耶穌及耶和華(上主 / 聖父): 按良心與良知
2)耶穌出世前的以色列人: 按摩西律法
3)所有聽過耶穌的人:按你是否相信耶穌是神的兒子並釘十字架為你的罪死,是否相信耶和華是獨一真神,以及有沒有向神認罪

你好,根據聖經教義

如果無聽過耶穌,上唔上到天堂,憑良知決定

如果有聽過耶穌,上唔上到天堂,就淨係睇你信唔信,同埋肯唔肯認罪
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/16 11:16

你聽得新教既野太多, 聽到天主教的又太少。
新教只有天堂, 地獄....唔係大就係細
天主教唔係咁教既......天堂, 地獄間係仲有個中途站煉獄, 等靈魂在那裡過冷河....煉好煉淨先好入天國。
唔信既, 又無乜大罪到要落地獄既(大部份人都係咁哩)..係煉獄燒下先, 污糟既..咪燒耐啲囉

所以, 即使希先生自殺前有悔改, 依家仲可能在煉獄中燒緊...未夠火喉可以入天國

是否上天堂或下地獄

在聖經中是非常好明確的

1)沒有聽過耶穌及耶和華(上主 / 聖父): 按良心與良知
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/16 11:26

呢個咪新教俾人拎住鋤既地方囉: 你去傳教, 咪即係害咗人?!
人未聽過耶穌仲有大啲機會上天國
回覆 22#  beebeechan

天主教在20世紀開始,特別係梵二後,比較溫和,係唔想教徒離教,唔想得失咁多教徒,同埋佢哋知衰。

在15世紀,天主教燒科學家、獵殺女巫、賣贖罪券、話地球係平、地球係太陽系甚至宇宙的中心

你覺得佢地真係有資格做「神的代言人」或「釋經最高權威」?

是否上天堂或下地獄

在聖經中是非常好明確的

2)耶穌出世前的以色列人: 按摩西律法
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/16 11:26

咁耶穌前既猶太人無乜邊個上天國囉
經上說由君王, 司祭至百姓...都係叛逆唔守律法的
五大先知, 十二小先知..都係咁鬧班猶太人既
咁耶穌前既猶太人無乜邊個上天國囉
經上說由君王, 司祭至百姓...都係叛逆唔守律法的
五大先知, 十二小先知 ...

參考馬太福音22:14

因為被召的人多,選上的人少。
回覆 23# beebeechan

係㗎。你今日先知?
在15世紀,天主教燒科學家、獵殺女巫、賣贖罪券、話地球係平、地球係太陽系甚至宇宙的中心

你覺得佢地真係有資格做「神的代言人」或「釋經最高權威」?
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/16 11:35

為甚麼無資格?

耶穌雖時常鬧爆司祭的行為....但在瑪竇福音23:3就這樣說:
「經師和法利塞人坐在梅瑟的講座上:
3凡他們對你們所說的,你們要行要守;但不要照他們的行為去做,因為他們只說不做。

當衰人在說天主的話時....你仍要聽, 要守。
回覆 23# beebeechan

係㗎。你今日先知?
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/16 11:44

我唔知你幾時知, 但你知既係有問題

唔岩邏輯既野梗係唔對哩
耶穌叫門徒把福音傳到地極, 原來係害人咩?!
想信o架,但硬係又唔信,睇咗聖經終於明白,原來係你耶和華要人心硬,你主耶穌以免人得救 ...................

申 2:30  但希實本王西宏、不容我們從他那裡經過、因為耶和華你的神使他心中剛硬、性情頑梗、為要將他交在你手中、像今日一樣。
出 10:20  但耶和華使法老的心剛硬、不容以色列人去。
哀 3:65  你要使他們心裡剛硬、使你的咒詛臨到他們。
羅 9:18  如此看來、神要憐憫誰、就憐憫誰、要叫誰剛硬、就叫誰剛硬。

哥後 4:4 此等不信之人,被這世界的神弄瞎了心眼,不叫基督榮耀福音的光照著他們,基督本是神的像。
約 12:40 『主叫他們瞎了眼、硬了心、免得他們眼睛看見、心裡明白、回轉過來、我就醫治他們。』
可 4:10 無人的時候、跟隨耶穌的人、和十二個門徒、問他這比喻的意思。
可 4:11 耶穌對他們說、神國的奧秘、只叫你們知道、若是對外人講、凡事就用比喻.
可 4:12  叫他們看是看見、卻不曉得.聽是聽見、卻不明白.恐怕他們回轉過來、就得赦免。
賽 6:10  要使這百姓心蒙脂油、耳朵發沉、眼睛昏迷.恐怕眼睛看見、耳朵聽見、心裡明白、回轉過來、便得醫治 。
使 28:26  他說、『你去告訴這百姓說、你們聽是要聽見、卻不明白.看是要看見、卻不曉得.
使 28:27  因為這百姓、油蒙了心、耳朵發沉、眼睛閉著.恐怕眼睛看見、耳朵聽見、心裡明白、回轉過來、我就醫治他們。』
林後 4:4   此等不信之人、被這世界的神弄瞎了心眼、不叫基督榮耀福音的光照著他們.基督本是神的像。
神揀選世上愚拙、軟弱的.
參考馬太福音22:14

因為被召的人多,選上的人少。
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/16 11:43

那甚麼是「被召的人」?? 信..不等如被召喎
經上個富少年, 同卦住返去埋葬父親嗰條友就係「被召」勒, 唔係個個都係伯多祿咁馬上放低個魚網架
回覆 24# Guest from 124.217.137.x

在十字軍年代,天主教更則經話,甘願冒性命危險參與「聖戰」信徒可獲大赦,參與十字軍東征可以獲赦罪。公元1300年,教宗宣布為禧年,凡到羅馬朝聖信徒,可得全大赦。

在14世紀黑死病疫情期間,教會認為「洗澡」會令疫情加速傳播,並呼籲人們「不洗澡」

你認為呢間教會,有資格做「解釋聖經最高權威」?

可惜,天主教一直在解錯

最著名就係地平、日心論上解錯、黑死病叫人不洗澡、燒科學家
回覆 24# Guest from 124.217.137.x

你認為呢間教會,有資格做「解釋聖經最高權威」?
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/16 11:56

咁係咪你先係最高權威咁呢
想信o架,但硬係又唔信,睇咗聖經終於明白,原來係你耶和華要人心硬,你主耶穌以免人得救 ................ ...
昊暠昺 發表於 2023/8/16 11:51

呢啲, 用今日通俗話講就係: 醫都屣藥費
回覆 28# beebeechan

可惜,天主教在歷史上所犯的,
唔止係好壞問題,唔止係道德問題,而係對錯問題

成日解經解錯晒,三翻四次解錯經的天主教

搞到成個歐洲黑死病橫行,又燒科學家

你點解仍然會相信呢間教會係「解釋聖經最高權威」?

在14世紀黑死病疫情期間,教會認為「洗澡」會令疫情加速傳播,並呼籲人們「不洗澡」
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/16 11:56

在covid期間, 公眾娛樂場所都要關閉, 保持距離, 少去人多既地方架喎
(乜中世紀家家戶戶都有私家沖涼房架咩??咁豪!)

成 ...

成日解經解錯晒
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/16 12:06

齋講, 得把口唱無用架喎
拎呢野上檯得唔得
回覆 33# beebeechan

基督教主張直接解經,用奧卡姆剃刀原則,唔需要把它複雜化或「神化」。奧卡姆剃刀原則指出,如果有兩個以上理論,應選一個假設越少的。假設越少,一般會更接近真理。

可惜,天主教在歷史上所犯的,
唔止係好壞問題,唔止係道德問題,而係對錯問題

成 ...
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/16 12:06

有道德行為唔等如無權威
亞克林頓總統請女秘書食雪茄
特郎普四條罪在身。。。。佢地在任時簽既文件都係有效架喎
回覆 39# beebeechan

咁你仲信天主教嘅?
高級模式 | 發新話題
換一個