返回列表 回覆 發帖

有無神有無來世根本唔重要,重點係神有無要求我們信祂

2017同2018既數字有咁大差距, 一年間暴升40萬。。。。哇!
又無交代

特衰政府的官員。。。真係係咁依。
回覆80#[/url] beebeechan

你呢個數同2016 yearbook 非常接近
只不過2021 yearbook update 咗
由50萬基督新敎徒,變90萬基督新教徒,但只有26萬人恒常聚會。
回覆80#[/url] beebeechan

你呢個數同2016 yearbook 非常接近
只不過2021 yearbook update 咗
由50萬基督 ...
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/8/16 23:35

唔係喎, 上邊係話只係2018年, 啲數字先發咗神經
一年間, 由890K 升到1200K....加人工有咁快就好囉

屎料feng會老作。。。。梗係教會暗中招曱甴買黑馬。。。2019起義
咩叫信神你呢個撒殫仲要問?等我作為慕道者教下你啦,梗係睇信經啦,學野了,唔駛多謝我,每日唸三次,每次唸十五分鐘就得架喇:

使徒信經

我信全能的天主父,天地萬物的創造者...
抽刀斷水 發表於 2023/8/16 10:04
个【那】班正1冚家铲洗脑经~!@&*#$【自己洗自己脑{最高速度}】
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
。按照聖經經文分析,舊約的神有很多不合理的要求,如死守安息日,但耶穌把它推翻。雖然耶穌聲稱不是廢掉而是成全,這顯示耶穌更像一位宗教改革家,而非神的兒子。...
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/8/16 07:45
始终,都只不过是又1个“““老作家”””
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
一年間, 由890K 升到1200K....加人工有咁快就好囉

香港教會有超過1000間
政府無可能有晒佢哋數據

有時D統計係咁
統計每五至十年做一次

但每年會基於趨勢估算UPDATE
呢個係統計界好正常的做法
包括世界人口鐘都係咁

另外就係調查方法和定義改變咗
基督徒定義變咗
新方法有分開恒常聚會和基督徒數量

天主教條數應該會準D
因為教區有晒受洗人數的名冊

你加人工加得好慢,但升職或轉工,人工咪可能大升囉
回覆 60#[/url] beebeechan

天主敎徒 beebeechan   你好

天主教會在歷史上的事蹟

無論係宣傳地平、反日心、燒科學家、叫人唔沖涼防疫,賣贖罪券

均顯示呢間教會的教導,不是出自「神」

如果係出自「人」,咁就正常不過

因為當時的人,都係信直覺,點會咁容易接受呢些「反直覺」的「科學知識」?所以當反直覺的科學知識係妖言惑眾,實屬正常。

但如果係「神」或「教會最高權威」呢,就無理由犯上這些錯誤了。

至於有無可能,中世紀時,大公教會年代,教會聲稱自己係神和解經代表年代時,「無神參與」,但今日反而突然間「變成神最高權威」

似乎就無呢個可能啦。

今日天主教遠比基督教教義溫和,連神導演化論也接受,也接受天主教人學佛學,比以前開明得多。不過,這更顯示「天主教教會」不過是一個純粹的「人類組織」,解經解出神導演化和練獄,都係天主敎教會為咗「調和聖經中無法讓人接受的極端教義」的「一廂情願」想法,而非有神參與的公教。
天主教會在歷史上的事蹟

無論係宣傳地平、反日心、燒科學家、叫人唔沖涼防疫,賣贖罪券

均顯示呢間教會的教導,不是出自「神」
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/17 09:14

你睇睇埋埋啲「胡亂」網既野就亂下結論。

(1) 宣傳地平
在未認識西方天文前, 東方古代早有「天圓地方」之說.
地平...一向都是古代人的宇宙觀, 唔使教會嚟宣傳。

(2)反日心
日心論, 亦是未有教會前, 早就有的。
柏拉圖, 亞里斯多德, 托勒密..呢嚟當年數學天文的表表者, 都是說日繞地。

至於「反」日心...
當年反對伽里略的聲音, 不只來自教會,
呢啲都是與伽里略同時期的「頂尖天文學者 」
Johann Georg Locher 1592-1633
Monsignor Francesco Ingoli 1578-1649
Niccolo Lorini 1544-1617
他們那時都不認同伽里略, 亦不是只用聖經中講的章節來反對伽里略。
教會審裁法官是參考這堆頂尖科學家意見來對伽里略作裁決。
所以, 反對日心的, 不是教會, 是科學家。

你這類不求真的﹐ 
就隻知把反對日心論的責任都推到教會身上。
以訛傳訛。

教會不是搞科學的。
當遇上有人說與經文不符的科學: 
『地繞日轉﹐ 不是日繞地轉』 時﹐ 
都是去請教當時得令的科學家﹐ 諮詢。

叫人唔沖涼防疫
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/17 09:14

呢個#36, #43 講過了
你有新反駁我先回應
(無料你就免番炒)
天主教會在歷史上的事蹟

賣贖罪券

今日既法庭, 對輕微犯事者, 都係罸款之喎
今日既法庭, 對輕微犯事者, 都係罸款之喎
beebeechan 發表於 2023/8/18 02:09

合理化教會既貪財。
合理化教會既貪財。
抽刀斷水 發表於 2023/8/18 10:42

講起「賣贖罪券」,, 「合理化斂財」也是新教, 馬丁路德用這些理由, 把他要自立門戶的事「合理化」而已

馬丁路德不是第一個出來反對售賣贖罪券的教會人仕。
在他之前, 有樞機主教Cardinal Cajetan迦耶坦 (Tommaso de Vio, 1469-1534) 提出來了。

不過, 主教没有另起爐灶, 
反而,更代表教廷與馬丁路德1518年在奧斯堡對質。反對馬丁要搞分裂
(2)反日心
日心論, 亦是未有教會前, 早就有的。
柏拉圖, 亞里斯多德, 托勒密..呢嚟當年數學天文的表表者, 都是說日繞地。

至於「反」日心...
當年反對伽里略的聲音, 不只來自教會,
呢啲都是與伽里略同時期的「頂尖天文學者 」
beebeechan 發表於 2023/8/17 22:10

上帝不是無所不知,無所不曉,怎麼會連地繞日都不知道?是不是個白目?
上帝不是無所不知,無所不曉,怎麼會連地繞日都不知道?是不是個白目? ...
dior13dior13 發表於 2023/8/18 21:57

你是孩童時, 你以為你的小雞巴只是用來尿尿....還不知有奇妙用處囉

那你是不是個白目

(人類, 還是天主眼中成長中的兒女, 要學習, 不是一生出來便甚麼都懂)

B按: 可是你dior就愈成長愈蠢, 返老還鈍
回覆 60#[/url] beebeechan

解經解出神導演化和練獄,都係天主敎教會為咗「調和聖經中無法讓人接受的極端教義」的「一廂情願」想法,而非有神參與的公教。

你一味說天主教如何不是....(被新教傳得多了? )
卻說不出「神導演化」如何不妥?
更說不出經中無可能解出「煉獄」的原因。

即係法庭上檢控官只提出罪狀, 卻是没有証據, 無証人的......你早抖哩
你是孩童時, 你以為你的小雞巴只是用來尿尿....還不知有奇妙用處囉

beebeechan 發表於 2023/8/18 06:08

係你先有咁嘅誤會啫
其實咁樣諗嘅除咗你之外, 仲有天主
當初佢做亞當嘅時候, 唔知點解, 條jj具備兩種用途, 但係其他動物都有公乸, 唯獨是亞當得一支公
佢睇睇下覺得好似有啲嘢唔對路, 突然醒起原來爭咁隻乸
但係, 當初佢整亞當條j, 係咪冇第二種用途嘅呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
係你先有咁嘅誤會啫
沙文 發表於 2023/8/18 23:16

哦, 你當係奶咀咁用?
其實咁樣諗嘅除咗你之外, 仲有天主
當初佢做亞當嘅時候, 唔知點解, 條jj具備兩種用途, 但係其他動物都有公 ...
沙文 發表於 2023/8/18 23:24

天主造其他動物先造人...其他動物既麻甩都有JJ...
唔止係用嚟尿尿用, 又造埋啲毑配番條JJ
所以天主一早知條JJ係multitask...
高級模式 | 發新話題
換一個