返回列表 回覆 發帖

怎樣揭開生命的迷底?

你咁樣黎解釋我既祈求無效,夾硬話我既祈禱又操控又命令,好鬼牽強。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
你咁樣黎解釋我既祈求無效,夾硬話我既祈禱又操控又命令,好鬼牽強。
抽刀斷水 2023/9/4 17:32 提交

若然係「牽強」就應好易反駁喇。你試試看吧。
抽刀斷水 2023/9/4 17:32 提交

「五大訴求,缺一不可」中有那個真是「求」?是「命令」多過「求」。
回覆 23# beebeechan

那是當然的,難道民為主的社會,要政府搞什麼還得踊跪著求?
回覆  beebeechan

那是當然的,難道民為主的社會,要政府搞什麼還得踊跪著求? ...
jimmychauck 2023/9/4 20:01 提交

我正是要向抽水指出,口中說「求」,心中卻是「不求」這情況。
回覆 25# beebeechan

上帝又唔係黃大仙,唔洗解釋㗎喎,有慕道者希望有一個黃大仙神,係希望啫,世間咁多人希望,一介凡人能滿足別人多少希望?
回覆 26# jimmychauck

上帝/天主又點同一介凡人比呢?不過如果上帝/天主持續忽視信徒既祈求禱告,咁祈禱其實又有咩用呢?
若然係「牽強」就應好易反駁喇。你試試看吧。
beebeechan 發表於 2023/9/4 19:18

求其搵啲野DQ我既禱告,仲做埋天主代言人聲稱一眼睇穿我心中「不求」,仲駁咩丫,你玩哂佢啦。
回覆  jimmychauck

咁祈禱其實又有咩用呢?
抽刀斷水 發表於 2023/9/4 21:58

你咁既心嚟祈禱被忽略, 都唔係出奇囉
係網絡上, 你唔依從 http, ftp....格式嚟傳送, 真係送唔出, 收唔到架喎
回覆  jimmychauck

上帝/天主又點同一介凡人比呢?不過如果上帝/天主持續忽視信徒既祈求禱告,咁 ...
抽刀斷水 發表於 2023/9/4 21:58

咁當日, 又係咪只得你一個人在祈禱,
又係咪所有祈禱既人都祈求打唔成風呢?
(你唔好太自我中心, 全世界得你一個, 或你係最重要嗰個.....世界要跟著你意思轉咁就真)
回覆  beebeechan
有慕道者希望有一個黃大仙神,係希望啫,
jimmychauck 發表於 2023/9/4 21:45

咁會慕錯道? 錯慕道
咁當日, 又係咪只得你一個人在祈禱,
又係咪所有祈禱既人都祈求打唔成風呢?
(你唔好太自我中心, 全世界得 ...
beebeechan 發表於 2023/9/4 22:32

你講得真係有道理,當遇到不同人的禱告內容相互矛盾時,咁天主會點決定?

即時聯想到著名的火車軌難題:

設想你眼前有列失控的電車,以時速六十英里迎面衝來,你卻看到電車不遠的前方分別有五個鐵路工人,以及一個鐵路工人在兩條軌道上專心工作,將來不及逃離險境。

正好在你的面前是可以令電車轉轍軌道的控桿,如果你不操控轉轍軌道,便即有五位工人被撞死,假如你及時轉轍,便有一個工人被撞死;面對這個緊急情況,你將如何抉擇?

當然,全能既天主係點做都啱既,點做都唔會有人質疑既,亦都唔駛任何解釋,只需要標籤祈禱既人係有命令操控性,唔係祈求,自我中心…… 咁就唔駛回應祈禱既人了。

我呢個理性既慕道者,唔同一般迷信既信徒,乜都唔理就去信既,係有些少麻煩架喇。
我呢個理性既慕道者,唔同一般迷信既信徒,乜都唔理就去信既,係有些少麻煩架喇。
抽刀斷水 發表於 2023/9/5 10:56

有啲信咗幾十年既資深教友, 都未必明得哂經上既野架啵
你要明哂, 清楚哂先話信, 咁可能永遠信不成。

第二, 那句:「信則有, 不信則無」...並不只指有無神的「有」
深一層的意思是你信了, 便給你明白得更多,更快.....不信..就成日都係旁觀者咁, 無長進
beebeechan 發表於 2023/9/5 22:34

字都未識, 你爺爺講到口水乾, 你重懵剩剩,  一啲都冇長進!

第 ...
beebeechan 發表於 2023/9/5 22:34

問:(1) 信了之後你才能明白。
  (2) 信教正如吃蘋果,你未吃前永不清楚那蘋果的味道。〔蘋果理論〕
答:正如吸毒之後才能明白毒品的害處嗎?

-- 超短基版FAQ
答:正如吸毒之後才能明白毒品的害處嗎?
抽刀斷水 發表於 2023/9/6 00:24

咁你都未做過太空人, 去過外太空親眼望番地球
你又明白地球係圓既, 係藍色既?
(會唔會係成班太空人夾埋嚟呃人架? 陰謀論)
基督教徒話天主係天下主宰,
你們祈求,天主未必要睬你,但你們不能作亂反佢。

咁,中國共產黨係中國既主宰,
黑暴要求不合理既民主,習大大一樣未必要睬你,
但黑暴就可以作亂反中國,出賣中國?

如果根據天主唔like可以消滅人類(稱之為不是殘忍)
點解共產黨唔like就叫做殘忍呢?
基督教賣國賊的雙標簡直是滿口歪理!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆 37# leefeng
咁,中國共產黨係中國既主宰,
黑暴要求不合理既民主,習大大一樣未必要睬你,
leefeng 發表於 2023/9/6 02:21

嗱,呢啲咪意識形態問題囉,原來要求民主係不合理嘅。
一早話你反民主撑極權鍾意膜拜持槍者。
民主亦從來唔需要合理,從來乃少數服從多數,大多數人理性時咪合理。住美國咁耐都不知民主為何物,咪低智囉。

話題要轉了嗎?
回覆  leefeng

嗱,呢啲咪意識形態問題囉,原來要求民主係不合理嘅。
一早話你反民主撑極權鍾意膜拜持槍者。
民主亦從來唔需要合理,從來乃少數服從多數,大多數人理性時咪合理。住美國咁耐都不知民主為何物,咪低智囉。
jimmychauck 發表於 2023/9/6 03:41

你們根本就是共產黨紅衛兵,不可理喻!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
咁你都未做過太空人, 去過外太空親眼望番地球
你又明白地球係圓既, 係藍色既?
(會唔會係成班太空人夾埋嚟 ...
beebeechan 發表於 2023/9/6 01:15

唔係啦,咁你都信:https://inf.news/science/a37eca5633c4da6bc26d3b0b79d1c813.html
高級模式 | 發新話題
換一個