返回列表 回覆 發帖

[原創] 問世間情是何物:宗教神職人員獨身的不同理由

神師都係買一鋪大細嘅啫,, 你以為佢真係有天眼識睇有神召, 有心奉獻給天主.咁L叻去廟街擺檔, 夜繽紛呀 ...
沙文 發表於 2024/1/16 09:06

有相睇既....
所謂賊眉賊眼,
啲後生女一睥你就知你係鹹濕佬, 正在視姦緊佢
回覆  beebeechan

神師識照田雞, 夜繽紛真係搵到食
沙文 發表於 2024/1/16 13:07

舊約中的先知在「照田雞」時話:
一個貞女會生子
猶大邪王約雅金繼後無人, 絕子絕孫, 他的猶大王座無人再能坐上去
叛逆猶太人會由天主給他們的預許地吐出來

睇落, 都搵到啖食架
Correct me if I am wrong.
抽刀斷水 發表於 2024/1/17 00:16

你點到名, 咁我又試下correct 你

係動物世界中, 例如一群獅子, 只有最強壯的雄獅才可以少雌獅。其他的雄師唯有食自己, 睇住大佬少, 或者去恰其他較弱的, 少佢班老婆。 在動物基因中, 呢樣可以成理。

在人類中, 強壯大隻。。唔係一定係最好既基因嚟
智商, 聰明, 愛心。。呢啲都係好野
但係講大隻時, 呢基因就傳唔到落去架喎。 人類只變得無腦筋肉人種?
今夜有個大隻佬拍你門時, 你就要讓出半邊床?

再者, 今日風流人仕。。。。唔係以傳基因為目的,,,個個有「蔣氏配劍」行事, 傳乜春基因?
中咗靶都話落咗佢, 幾好基因都係被絞碎
目的係咩?點解交配係被賦予目的?蜜蜂採蜜既目的係咩?蜜蜂採蜜餵飽蜂巢內既同伴,又順便傳播花粉 ...咁採蜜又係咪要被要求限止「一」個目的?

抽刀斷水 發表於 2024/1/17 02:37

比喻都唔挪更...
蜜蜂採蜜唔會採出啲蜜蜂仔架喎。
只係幫到啲植物繁殖。
好比有人拎你篤精去做人工受孕, 運送啲人唔會因此生仔。
今時唔同往日,女人已經有獨立經濟能力了。依家興如果啲男人趙完鬆唔理女人大肚既,女人會自己養大 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/17 00:43

唔好講到到係女人俾人趙完鬆。
唔俾有啲係女人食男人....但女人只要男人既$$$, 胸肌, 今世享用。根本唔想要男人啲基因。
咁都畀你驗過, 厲害厲害
沙文 發表於 2024/1/17 02:59

睇番呢一帖....:

嚟睇埋嚟睇埋嚟揀啦餵
  之  #18
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=15326&extra=&page=1
係囉, 你治學態度嚴謹, 我信得過你冇驗過唔會亂噏嘅
沙文 發表於 2024/1/17 11:04

咁我都無驗過月球石, 火星泥....唔通就唔信科學家講既野咩

你老婆煮餐飯出嚟, 你又使唔使化驗過有無落山埃先食? (怕佢整瓜你claim insurance嘛)

B按:
係雅各福音中, 便有話有個接生婆真係驗過馬利亞。。。結果。。。(仲嚇你一跳)
不過唔係正統正典, 唔話你知勒。
係囉, 你治學態度嚴謹,
沙文 發表於 2024/1/17 11:04

你既治學態度就太多鹽。。。。鹹咗啲
我對於佢哋都係半信半疑, 估唔到你毫無保留地信曬
沙文 發表於 2024/1/17 11:31

科學家講月球石, 火星泥有乜成份。。。點解信唔過?要半信半疑?
至於科學家半信半疑同儕講生命起源。。。(即係未夠完滿, 神創仲有位企?)
實在太幸福了~
抽刀斷水 發表於 2024/1/17 11:20

路加福音中個富翁同拉匝祿, 話佢富翁既賞報在呢世「幸福」哂, 下一世就無份幸福。睇住人幸福
啲科學家試過好多鑊㗎喇, 又話研究到乜乜, 點知過一排又話sorry以前嘅研究搞錯咗啲嘢

...
沙文 發表於 2024/1/18 07:51

所以, 有時今日是頂尖的科學, 可能是明天的笑話。

耶穌教既野就2000年都係咁。
#16樓咪列出咗Catholic Doctrinal Evolution囉,咩2000年都係咁啫。
抽刀斷水 發表於 2024/1/18 11:08

#19 #20...咪指出咗 #16 啲係流料。 又要翻炒咩

#21及之後都駁咗你,你自己睇返唔翻炒了。
抽刀斷水 發表於 2024/1/18 15:09

#21你係用你既憶惻就當咗反辯。你啲估估下既野全無實據嚟撐,連扶下也談不上。
一味靠估靠作靠吹。。。咁辯到耶穌第二次來臨都未論完喇
我連神父做既網站裡面既料都搵埋,又多番利用常理同邏輯指出你腦袋思考奇怪,辯證咁嚴謹,憶惻(臆 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/18 21:46

#26 亦已經馬上指出你係亂臆測神父講既。 人哋只係話有一人反對, 你就話係strongrejection
呢啲就係鹽加醋既「臆測」嚟

跟住補埋#30....你又迴避咗。
「 舊反駁你都未回應, 唔好答你新野」 咁講
你解決咗嗰次你既迴避先

在下亦只能偶然指出抽兄思想或觀察中的漏洞,亦未見有何反饋或果效。

都唔係我一個覺得你係咁

你求其講句廢話就當反駁咗, 係用文字「自凟」既行為
都唔排除有人有minutes而寫出strong呢個形容詞
抽刀斷水 發表於 2024/1/18 23:53

呢啲就係典型臆測喇....講啲自己爽自己(即係自凟)既話
無實又無據: It is water...流野

B按:
「唔排除」「「或者」「可能」呢啲唔係反駁嚟. 係9up
(僅好過旁觀者啲「屎忽窿」「斬頭」帖一啲)
幾多千年都係咁揾笨。
沙文 發表於 2024/1/18 23:19

你話宗教core value幾千年都係咁, 萬變不離其宗。
宗教呃到幾千年前既人..你話係因人民智未開, 無知識.
今日既人, 又話科學倡明, 智商爆Q.....應該好難呃啵,點解仲有咁多人被呃到既? (世界有33%既人信呢個宗教, 80%以上人信有神明,  唔肯信有神既唔夠10%)
一方係呃人方式無變, 另一邊係知識大增....
知識高咗...都仲上檔, 係咪人既智慧退步?
即係咪.......呢個宗教真係堅既?

所以, 結論係:
以前既人信, 唔係因為民智未開
今日有人唔信, 亦唔係因為佢地智慧高咗

好很可惜, 啲反基仔就以為呢個論點就係佢地既必殺技。
個strong又唔係我寫,
抽刀斷水 發表於 2024/1/19 08:27

呢句又係幾典型既例牌...
俾人駁無聲出, 唔知點交待時, 就話: 都唔係我寫, 我做貼之嘛...你去問寫嗰條友

(有威就你袋, 有鑊就缷膞)
其實佢哋宣稱神父獨身的理由: ”更容易地專心事奉惟一天主”係bs. 如果係咁神父除咗事奉惟一天主就唔應該有 ...
沙文 發表於 2024/1/21 02:47

即係咁, 教廷叫你去山旮旯地方, 嗰到夠神父, 但神父老婆又話咁偏僻, 無mall行, 無costco, 無大統華。。唔去
你老婆又要著versace, 著walmart會敏感。。。。又想坐坐Tesla
咁你點事奉先?
最吹佢唔脹嘅就係去潛水, 咁L得閒去潛水唔好事奉惟一天主?
沙文 發表於 2024/1/21 02:47

你話你無老婆, 鐘意幾時邊度潛水, 潛一頭幾個月都無人哦.(喂..仲唔返屋企!)...你話係咪潛得過癮好多先
嗰度夠神父, the holy see做乜L嘢要叫我去啫?盞遲啲要layoff
沙文 發表於 2024/1/22 06:50

打少個「唔」唶
(手指篤篤撩撩, 手勢快咗啲)
高級模式 | 發新話題
換一個