返回列表 回覆 發帖

Re: 聖經的「公義」——踐踏人權

我唔明點解你指來指去幾多樓,都係話唔係呢樣唔係果樣咁,都硬係唔敢正面回應自己對經文既見解既?
...
抽刀斷水 發表於 2024/1/18 00:54

你又唔下你扮哂慕道求知, 想問想論的話題,
(1)一時話以色列打+沙, 係咪違背以眼還眼, 以牙還牙
(2)二時又話經文講講下奴婢, 又講以牙還牙, 又講下打孕婦, 一節節...唔銜接

人答你(1)時又話點解唔答(2)
答你(2)時又話無(1)

論題不固定, 跳來跳去
屌....咁你就變得幾「澳門粉絲」喇
我唔明點解你指來指去幾多樓,都係話唔係呢樣唔係果樣咁,都硬係唔敢正面回應自己對經文既見解既?
...
抽刀斷水 發表於 2024/1/18 00:54

以眼還眼, 以牙還牙...
若男人打死咗大肚婆, 佢點以大肚還大肚?
莫非搞大自己老婆個肚然後被受害人個老公打番死?
(或是賠自己老婆出嚟還俾受害人老公搞大佢個肚...?)

你成日都係把經文食片皮鴨咁, 只要表面。

以眼還眼, 以牙還牙..
是古中東地的諺語 (古巴比倫的文獻中都找到這些字句, 是當時社會流行的潮語), 意謂懲罸不好過火, 要與所犯的過失合理。 同「眼」「牙」無關。
回覆  jimmychauck

答1~4: 慕道方面,我永遠stay hungry, 所以永不滿足。
抽刀斷水 發表於 2024/1/18 15:01

餓都唔係要「搶屎」咁,執執埋埋啲垃圾料
我不過是提出閱讀有關經文時發現順讀時是有「打奴婢 -> 傷孕婦 -> 打奴婢」這個奇怪的編排,在想是不 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/18 20:05

叫你睇#39既分類, 你又唔去睇。

根本係講緊兩類法例。

1-11 係講要點對待奴婢

12-27 係講打死打傷人要點罸
20-22 打孕婦, 打奴婢就附加特別處理...有乜唔妥?
你都係get唔到我既問題。

1-11 係講要點對待奴婢

1-11 係講要點對待奴婢 <-- 跟12-27相關嗎?假如唔相關,你提黎做乜?

抽刀斷水 2024/1/18 21:39 提交

挑…咁21章27之後講飼養牲畜傷人要點處理,又同上文相關咩?
回覆  jimmychauck

你即管可以當我既價值觀係李小龍截拳道思想,咁我都幾自豪。 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/19 20:34

李小龍講be water 係講緊武術, 指搏鬥時不是死跟練拳時的一招一式, 一成不變。。。出甚麼招按環境, 順不順手。
(其實即係亂打一通)
呢啲放在武術上係對。

放到做人的價值觀就唔妥勒。
放到女人老婆, 水性又楊花就更該燴
李小龍係讀哲學既,
抽刀斷水 2024/1/20 13:25 提交

你查証清楚未有?又網聽途說
回覆  抽刀斷水

好似希拉里咁一日到黑 "now if you have read my book....."
jimmychauck 2024/1/20 16:52 提交

佢真以為呢個壇佢貼既料就係好權威咁

大英百科全書網站咁講囉,你有興趣挑戰一下?

He lived with family friends in Seattle, where he  ...
抽刀斷水 2024/1/20 19:52 提交

University of Washington 既同學錄中就唔係咁講勒。
你去睇睇。
你口中既同學錄我就搵唔到,但响University of Washington網頁之中都搵到:

其實你想講咩呢? ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/20 22:09

r咁我截幅圖俾你碌碌

以佢在香港時, 讀書唔叻, 有演戲經驗, 主修戲劇又有大學收佢....先係順理成章既事

你講到報讀哲學, 唔使其他科目好成績都得, 亞福亞水都收咁
其實你想講咩呢? ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/20 22:09

提你唔好成日網聽塗說 (鑊鑊都要睇真Dee)
呢個係你成日犯既毛病
回覆  beebeechan

你個source邊度黎?點解你認為可靠過大英百科全書同大學官網既?

我有咁講 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/20 22:47

至少都係UW 官方刋物啵
https://magazine.washington.edu/feature/100-unforgettable-uw-alumni-of-the-20th-century/
話佢 as a drama major同studied drama and philosophy都無抵觸既,同我話佢讀哲學都無矛盾喎。

你 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/20 22:56

你又嚟改頭變臉喇
百科全書係咁寫:

studied drama and philosophy 同
studied philosophy and drama 係唔同咗意思架喎

B按
李小龍報大學時, 只係報主修drama , 副修哲學
不過, 佢未完成大學喎,
佢既副修課程, 有無上過課都成問題。
(副修, 可以第三, 四年先修得架喎, 唔係一入學就修讀)

李小龍嗰 句 be water...
用嚟講武術係有哲理 (而佢當時又的確係在訪問中講緊武術)
講人生。。。就唔係勒
(你就夾硬拎埋佢曾修過下哲學出嚟。。。當佢係講緊人生價值觀, 你仲用埋佢呢句當係權威, 仙人指路咁)
你話 A and B 同 B and A 唔同意思,睇法都幾有趣,如果講清楚啲就好喇。
抽刀斷水 發表於 2024/1/20 23:37

例如...買樓送爐頭雪櫃洗衣機
講成...買爐頭雪櫃洗衣機就送樓.....
清楚未?

B又按
你收到張帖請你飲都係寫抽水先生夫人
唔係寫抽水夫人先生
回覆  beebeechan

Be water講人生有咩唔啱呢又?老子都話上善若水架喎。

Britannca: philosophy an ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/20 23:37

老子上善若水, 係指行善之心如水流, 不可斷
唔係be water..變形, 乜都得

你又嚟曲解道理....真係幾水性 (可惜係屎水)
咁放到男人咪就風流倜儻
抽刀斷水 發表於 2024/1/20 13:25

呢啲係將篤屎包裝成榴櫣

同樣既, 可以講成係 放蕩不羈, 俗啲係碴男, 呃蝦條, 閪門㷫
李小龍個女就唔係咁睇,仲出埋書《》

唔鍾意睇書,可以聽下talk

如果你堅持Be Water唔可以 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/21 00:14

李小龍死時, 佢個女先得4歲
4歲細路女會記得+明白老荳同佢講既哲學?

不如話係李香凝自己, 或者係李小龍徒弟既哲學
你舉的例子都無and既。
抽刀斷水 發表於 2024/1/21 00:18

你收樓時發覺無洗衣機喎
地產商話: 我都無講and...
你舉的例子都無and既。
抽刀斷水 發表於 2024/1/21 00:18

不如你先回應咗#93 先講, 先問新野喇

(無野回答, 都唔好逼你囉)
唔好對啲版友咁harsh啦,唔通人地唔識答就一定要答「唔識答」咁咩
高級模式 | 發新話題
換一個