返回列表 回覆 發帖

挪亞方舟

quote:"...思考故事的喻義, 比思考怎樣去捉恐龍毒蛇, 夠不夠空間住, 夠不夠糧食之類來得豐富得多.
未必是故事是愚, 可以是愚人看不懂故事唶"

都有D道理,以后大家可以多D睇伊索寓言,少D睇圣经就好了!
圣经顶多提到的亦只是星星、月亮、太阳而已!更遑论其它太阳系的行星、其它星系、黑洞。。。

quote:“。。追求明白生命宇宙由來。。。”实际上是逃避现实的一种方法吧了!就算今日未有『宇宙由来』之答案,也没有必要随便拿本不合逻辑嘅圣经當成真理!千百年前知识疲乏嘅愚民被蒙骗是不奇怪,奇怪在太空船都飞到火星了,还有现代人在自娱!
Ladies & Gentlemen, 细路哥与大人,

就算今日未有『宇宙由来』之答案,也没有必要随便拿本不合逻辑嘅圣经當成真理!
随便拿圣经作解释,等如考试唔识答条问题,随便作嗰答案博懵。

多谢大家!
我唔需要反,只要信嘅人先证明神嘅存在再讲。
回复35#
quote:“有人, 我。。想知嘛。”

咪等科学家去证明俾妳睇咯。喂!圣经话6日造地球,無交代点造海王星、冥王星。。。。
回复38#

quote:“咁唔信既人又可以証明神既唔存在嗎?”

基督徒惯用嘅狡辩方法,妳唔能够证明存在已经等如不存在了!(普通法---若要证明一个人有罪,必须提出证据。)
回复42#
quote:“都好似等左幾千年哩。。。。。(仲要等幾耐呀? 我無咁長命囉)”

够话世界末日,千几两千年都無咗影!咪继续千秋万世。。
回复40#
quote:“聖經都無交代2011年人類會有 iphone4S 用”

妳都发现圣经之不济,好大落差!回头是岸!
回复43#
quote:“可笑的是, 你要証明無神, 卻是無証據
乜邏輯上, 「搵唔到」就等同是「無」架咩?
「普通」邏輯之喎
所以, 我咪無批錯你囉, 你反得很無邏輯”

系人都知道,妳嘅所谓神之存在,但妳又拿不出证据。咁我反咩呀?妳『搵唔到』证据即系『無』证据啦!小学生对老师说:”我『搵唔到』份功课!" 即系『無』交功课啦!
回复48#
quote:“學生係話搵唔到份功課, 不是話無功課啵。
你呢個老師咁妄下判斷架?
你也不會是一個好老師”

妳又问吓边个老师會相信个学生真系無带抑或無做丫,总之系『無』交功课。
某甲话自己系神医。你唔信,你都會叫某甲证明俾妳睇有乜咁神!而妳有乜野办法证明某甲唔系神医哩!?
假如妳唔话『神』系存在嘅,我便不会要妳证明『神之存在』。太阳仍然响东方出嚟,青蛙继续會『哇哇』叫。。。
那妳应该说出基督教对『存在』嘅定义为准;假如妳话圣经里面『挪用方舟』是真实历史,妳便需要提供充足证据来证明(影音使团花了基督徒那么多钱,不就是希望找到一些证据吗?虽然影音使团可能/也许在骗或被骗)。非基便相应妳所提出的证据嚟反证。唔可能只凭一句『神嘅智慧/安排系凡人不能够理解的』,或者简单的说『只管信,不准问』。。。就混过去。
回应53#
quote:“甚麼是存在, 古今中外的哲學家也未能下一個人人認同的定義。 你也不要期望你, 我能辦到。

既然你都未肯定甚麼是存在, 所以不應用不存在來否定神。 不如, 乾脆地說一聲:不信。”

既然你都未肯定甚麼是『存在』, 所以不應用『存在』來认定神。 不如, 乾脆地說一聲:盲信吧了。
回复54#
quote:“請不要將影音使團講過的話塞入我口。。。”

那妳是认为『诺亚方舟』唔系真实嘅历史了!咁圣经里还有什么是真实嘅历史,能够拿到些证据出来?
高級模式 | 發新話題
換一個