返回列表 回覆 發帖

我戒煙了

其實...戒煙的效果,不會在運動能力上更加明顯嗎?
(吸普通香煙過多的人多數都燒傷肺部,所以在運動能力上是會有阻礙的)
原帖由 Jom 於 2008-4-23 04:08 發表
.......嘩...乜玩到戒煙咁大鑊阿沙兄.......

你知唔知民國初年有班飯鏟學人走去戒大煙...死咗幾件架...

anyway,如果真係戒到既話分享吓,我由十幾年長萬到而家1mg都兩年幾,希望可以戒得甩又唔駛死啦... ...

waa!! waal!! 早晨 Jom少,

muck o甘 能夠 耐 無見 aa ?

你去 o左 邊 [言今心] 渡 aa ?

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛
.......嘩...乜玩到戒煙咁大鑊阿沙兄.......

你知唔知民國初年有班飯鏟學人走去戒大煙...死咗幾件架...

anyway,如果真係戒到既話分享吓,我由十幾年長萬到而家1mg都兩年幾,希望可以戒得甩又唔駛死啦...
原帖由 沙文 於 2008-4-20 00:43 發表
我係唔想佢離教喎。我想離婚之嘛

以師父你咁犯賤既作風
離婚後抱著師母卿卿我我後, 又米一樣會掛住公主? ~

所以你絕唔係想離婚, 而係想復國!, 復興齊國!
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

回復 42# Step.King 的帖子

我係唔想佢離教喎。我想離婚之嘛
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2008-4-16 23:14 發表
我玉潔冰清,並無「曾經信過大秦景教」此人生污點,若然信了又離教,豈不是變了跟您和呂布一樣的反覆小人?

終於頂唔順,去買咗包

但由此想起中國人兄,
http: ...

係咩? 老大你夠膽講一句, 你唔想小蘊做一個離教的反覆水性女子?
花開花落花無缺!

回復 39# 抽刀斷水 的帖子

即是怎樣?看不到您心目中的教徒沙文是何狗樣
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 38# 菩提草 的帖子

在那個莊嚴清淨的環境,也是要吸煙的
原帖由 沙文 於 2008-4-19 21:35 發表
沒有。但我想象若然我要入教,照鏡也會看不起自己

若果你竟膽敢入教,我會把閣下頭像轉成我心目中的教徒沙文:

支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
戒煙是很難的,如果能処在一個莊嚴清淨的環境裏,受到環境的影響,戒煙的決心與力量會很大

有位師兄以前戒了很多次煙,都失敗了,後來參加佛法的學修以後,他看到佛堂的莊嚴與修行者們的肅穆,深受震撼,心裏仰慕這種莊嚴的氛圍

竟然以此作爲戒煙的契機,最後成功了

可見環境也是很重要的

祝願大家身體健康,遠離香煙的毒害
敬禮菩薩,黑暗中寂靜凝視苦難衆生的月光

回復 36# weakest 的帖子

沒有。但我想象若然我要入教,照鏡也會看不起自己

回復 34# 沙文 的帖子

咁你以前有何"恥辱"??

回復 34# 沙文 的帖子

擺脫身癮後,擺脫心癮才是主菜。

願主保祐您。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原來福音戒煙是可行的。我現在已漸入佳境,想吸煙的次數漸疏了。

注:福音戒煙 = 若然我戒煙失敗就信大秦景教   -- 每次想抽煙,就想到入大秦景教帶給我的恥辱,即可將慾念壓下去

我估計離全面成功不遠了,到時可推介此戒煙法,造福社會
原帖由 沙文 於 2008-4-16 23:14 發表
我玉潔冰清,並無「曾經信過大秦景教」此人生污點,若然信了又離教,豈不是變了跟您和呂布一樣的反覆小人?

終於頂唔順,去買咗包

但由此想起中國人兄,
http: ...

n'o////no demand ,
n'o////no supply
exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛

回復 31# weakest 的帖子

本來是。但此人說信左邪教都可以離教啦
戒左~一樣可以食番

則可看出其心底深處其實有「離教後一樣可以信番」此邪念。

故為小人。

回復 30# 沙文 的帖子

跟呂布有點不同---離教是改邪歸正之舉...

回復 29# Step.King 的帖子

終於頂唔順,去買咗包

但由此想起中國人兄,
http://exchristian.hk/forum/view ... &extra=page%3D1
點解藥商不研發一種助人離教後平伏情緒的藥物呢?
原帖由 沙文 於 2008-4-16 19:02 發表
而家又好似冇咁蘿蘿孿........其實我呢個誓,係咪搞到公主好痛苦呢?佢想我戒煙成功好呢?定失敗好呢?

回復 24#  的帖子

信左邪教都可以離教啦
戒左~一樣可以食番  冇衝突架wor
話唔定嫂夫人會因為你咁而得到啟發, 從此離教呢~
花開花落花無缺!

回復 26# Step.King 的帖子

而家又好似冇咁蘿蘿孿........其實我呢個誓,係咪搞到公主好痛苦呢?佢想我戒煙成功好呢?定失敗好呢?

回復 24#  的帖子
<1
高級模式 | 發新話題
換一個