返回列表 回覆 發帖

香港邪教(基督教)

諸君,我已幫他們諗到一個極為貼切的稱呼。為紀念Num31:18, 未嫁的女人才可送禮自奉,已婚婦女則殺之可也事件,應該可以叫佢地做「姬都屠」。此稱呼還有一個優點:只要稍為讀快尐,就算您係兜口兜面咁叫佢,佢都聽唔 ...
沙文 發表於 2009/5/7 10:31

老大

ThANKs , i'll realise the free `````advertising"" for the christiannity ,

outdoor

:跪拜::跪拜::跪拜:
exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛
240# 旁觀者
太乙真人慈悲為懷,他這樣做,是因為想幫人快些成仙。
您眼前出現一個洋邪神的時候,倘若您生起以下這念頭:「衪.....衪會不會是太乙真人幻化而成的呢?」

您就可以馬上位列仙班
Don't know where God is but the Devil is in the details
237# Nomad
剛覆了你,請 check mailbox, 謝謝。
有沒有宗教,好人都會做好事, 壞人都會做壞事。但要好人做壞事, 那需要宗教。-- 史蒂文·溫伯格(Steven Weinberg)
何解香港,甚至全亞洲都沒有Amish Mennonite這個教派呢?
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%98%BF%E7%B1%B3%E4%BB%80%E4%BA%BA

他們極度環保,又可解决長久以來的塞車問題嘛
Don't know where God is but the Devil is in the details
基督教`唔係邪教`點睇係你`唔好同人講啦!!!~~€€€€€€€€€€
我在這裏想問基督徒,如果有一日你們發覺耶穌不是救世主,你們還愛祂嗎?

這個不是救主,這個是禍害。。。。。。
你自己唔信就唔好亂屈人,我自己本身唔係教徒,我都覺得你地太過分,我亦唔知你點解咁憎佢地,但一睇你地係到鬧
D你白已唔信嘅嘢,就知佃地係未受過文明的教育

其實我想令剛才路過的蠻不講理的惡霸抱愧蒙羞架,不過這裡那麼多師兄,我靜靜睇你們點應對喇。
我唔係教徒
但我都知基督教係導人向善既
主張要人愛世人
你地又話佛教好
佛教叫人唔好做,搵人化緣,無人做既話邊個比野你食?
又話唔殺生,唔好食菜啊笨
又話唔結婚,你想人類滅亡?
雖則佛教都有好多叫人向善既說法
但實作同社會太脫節
而基督教則比較現實
我唔係教徒
主張要人愛世人.....
Guest from 219.79.165.x 發表於 2009/12/13 16:28

非也,基督教並不導人向善,相反,導人縱惡,導人滅亡,基督教也經常把煉獄、災難和人禍帶來人間。
基督教也不主張「愛世人」,而那裡的「愛」的意思只是迫你信教。

只是你根本完全不認識基督教。

法輪功夠係有用基督教同佛教既意識啦.
唔通佛教叫人地唔好亂殺生係錯既?
基督教好心又係錯既?
咁點先叫岩?
仲有我想講,
你地所講既邪教唔係全部基督教教,
你地知唔知你地講既基督邪教只係一d人係個教入邊分化出黎,
歪曲真理既先係邪教?
我在這裏想問基督徒,如果有一日你們發覺耶穌不是救世主,你們還愛祂嗎? ...
Guest from 219.77.32.x 發表於 2009/8/17 00:48

我唔會理佢係咪教世主.
但係事實佢地個教入邊有"愛"
例如捐錢出黎教人
唔通一定係犮世主先可以做慈善機構?
我唔係教徒
主張要人愛世人
你地又話佛教好
佛教叫人唔好做,搵人化緣,無人做既 ...
Guest from 219.79.165.x 發表於 2009/12/13 16:28

雖然我信基督教,
但係我讀佛教中學,
我唔係完全清楚都清楚小部分既佛教知識.
佛教其中一個戒叫做不邪淫戒.
佢唔係叫人唔好結婚,
佢只係主張叫人唔好濫交,唔好同老婆外既人性交
仲有好多含義,總之就唔係叫人唔好結婚
非也,基督教並不導人向善,相反,導人縱惡,導人滅亡,基督教也經常把煉獄、災難和人禍帶來人間。
基督 ...
hellboy 發表於 2009/12/13 20:24

你試下,如果你冇信基督教教,但係你窮到冇錢,睇下基督教會唔會收留你
仲有我想講,
仲有我想講,
你地所講既邪教唔係全部基督教教,
你地知唔知你地講既基督邪教只係一d人係個教入邊分化出黎,
歪曲真理既先係邪教?
Guest from 61.238.40.x 發表於 2010/2/11 12:51

岩,基督教不是所有都係邪教
我亦都相信最初形成的基督教唔係邪教
自從被羅馬帝國加入政治統戰元素之後,就變成現在已被政治統戰扭曲的基督教
正如儒家學說被漢武帝獨尊之後,加入了很多政治統戰元素,成為政治工具
考古亦都證明現今的聖經曾被刪改,所以尼采也說耶穌重臨世上的第一件事就是要親手毀滅基督教
幸好,人類在啟蒙運動後開始覺醒,開始糾正這個被扭曲的「耶穌學說」
其中一派是自由派
有機會我會在網誌詳述
心中無神目中無人
岩,基督教不是所有都係邪教
我亦都相信最初形成的基督教唔係邪教
自從被羅馬帝國加入政治統戰元素之後,就 ...
傲凌空 發表於 2010/3/9 16:04

請閣下證明「現時聖經有否被改寫」。

心中無神目中無人
Guest from 59.121.38.x 發表於 2010/3/17 19:39

錯~~正確答案:心中有神,目中無人
回復 244# 沙文

但他們與世隔絕
阿米希人通常引用三段《聖經》經文來濃縮他們的文化態度:

《哥林多後書》第6章第14節:「你們和不信的原不相配,不要同負一軛。義和不義有什麼相交呢?光明和黑暗有什麼相通呢?」
《哥林多後書》第6章第17節:「又說,你們務要從他們中間出來,與他們分別,不要沾不潔淨的物,我就收納你們。」
《羅馬書》第12章第2節:「不要效法這個世界。只要心意更新而變化,叫你們察驗何為神的善良,純全可喜悅的旨意。」
阿米希人與非阿米希人保持最低限度的接觸。然而,隨着土地價格上漲,低技術農場產出降低,許多阿米希人被迫離開農場,在工廠和建築工地做工,或在旅遊景點做手工藝品牟利。阿米希人對這類接觸的後果和自身文化的商業化感覺非常矛盾。裝飾藝術在阿米希人的真實生活里非常次要,雖然價格昂貴的阿米希床單是寶貴的文化遺產,阿米希人用懷疑的眼光看待這些東西,認為這是容易培養自我和虛榮的領域。

又好像不太好喎
高級模式 | 發新話題
換一個