返回列表 回覆 發帖

[網址介紹] 香港50樣經典小食

原帖由 沙文 於 2008-7-20 23:36 發表
有幾真確,您應該一早問阿B点解公屋小販的捱苦成就係香港,深圳河以北捱苦的成就結果係乜啦。答案又有幾真確?冇理由到依家先問我

睇唔到蔡瀾,但有Iron Chef
http://www.foodnetwork.com/food/show_ia_the_series/text/0,
...

點解印度又吾能夠在殖民地時代發展起來呢?
原帖由 沙文 於 2008-7-21 22:40 發表
一個地區能否發展係綜合多方面因素嘛,殖民只係其中一項條件,有佢並非一定得,冇佢又非一定唔得,但當年的局勢就偏偏係令香港靠殖民地這個身份來避難,再加上其他方面的因素而達致其成就咯。倘若只有殖民地而無豬油渣麵,都未必 ...

係囉 好好地提出理據黎討論咪幾好 做咩成日要拎住堆文字  扭來擰去好似好有形咁呢

二戰後的英國 其實已被日德打殘 莫說無力照顧殖民地 就連自己國內居民 生活物資都要靠配給來供應 大概就由當時開始 曾經雄霸世界的大帝國 就靠拉住山姆叔叔的衫尾 來維持住大國的體面

新中國成立後 結束了軍隊派別林立的年代 全國軍隊的號令權 有效地由中央控制  加上蘇聯的武備  軍力可說是快速增長的 不信且看這嬰孩期的國家 能與美國在朝鮮打個平手就會明白  

英美早在扺抗法西斯時期 已跟中國政府達成拹議 放棄一切因不平等條約 而擁有的在華特權及土地  日本投降後 英國佬搶先新一軍  派軍艦接管香港  其實是博幪的 蔣介石一方面為免與這個 英人反骨仔盟友觸發衝突 另方面要保留收回香港主權之理據  於是以中國戰區統帥身份  向英軍下達軍令 令他們派兵接管香港 並解除日軍武裝    這道命令看似可笑 其實意義深長 當年英軍並無反對此命令 所以從法理{國際上甚少理會}上來看 英國管理的香港一早己非殖民地

前面說過 49年以後的中國軍隊 能與美國在朝鮮打個平手 將美軍由鴨綠江邊趕回到38線的南面 不難想像如要跟英人硬來 英國是完全守不住香港的  那為何中國不在當年收回香港呢 由於議題敏感  我不說下去了

最後一句 正是劃龍點睛的一句

刪去此句 整段貼文的價值就會跌到沙文水平 所以絕不可刪
原帖由 沙文 於 2008-7-23 00:12 發表
跌到沙文水平,都仍高過BB水平嘛

沙文水平認為香港近代的發展 是有賴英國對此殖民地的管理
b仔水平認為是中國內戰引致的資金流入 及中國新政府刻意保留這塊與西方溝通的窗口

看官自行判斷好了
重回主題

小弟自小居於中上環 此區是早期華人聚居及經商之處 故出名小食也有很多 未知各位有否嚐過從前潮州行的煎盤粉 沙dai牛河 清心丸糖水 跟甜豉油的糯米饟大腸等美食沒有
貪污腐化 制造少量特權階級 以極權手段管理的社會有啥好談
原帖由 沙文 於 2008-7-23 22:47 發表
我都不常談祖国啦,我點知有啥好談?

差不多啦 只是基本理念不同而已
原帖由 沙文 於 2008-7-23 23:14 發表
係啦係啦。所以祖国冇政府,都係得嘅。
世界根本就未必須要政府。
BB及沙文終於大同

你又玩老屈喇
在當年來說  能與香港有同樣運氣 逃過了文革酷劫的前中國領土 尚有海參威地區 那麼說來 還要拜謝一下俄人的侵略
無看過「活著」還是「死了」
只想提倡網友在觀察歷史時 要具備更廣闊的視野
原帖由 沙文 於 2008-7-24 13:02 發表
冇落香港就可悲咯。本來領土被佔係壞事,但只要有更壞嘅事用來比較,咁壞又可以变好事。

領土被佔係好定壞,其實係由中国自己决定嘅。認咗佢,用來作為警惕,比一味踩英國而又不損其分亳更為積極嘛

有order咖啦,不過等您得閒 ...

中國自己好想做決定架 因為受外國干預  決定吾黎乍
近代中國的變化 向極端的教條理念轉向  跟外國侵略是不能脫開來解讀的
英國佔港 動機不是要福蔭中國人 而是要侵略中國 最理想是多建一個印度
出錢出力出人材出技術 幫助日本建設海軍 原意是想借刀殺人 坐收漁人之利
可惜機關算盡 到頭來自己燒壞手指

日軍侵佔上海時 很多人逃到租界保命 你作首詩歌頌一下呢段往事啦
你成日咁鐘意屈人  又識看風駛"利"  又擅詞令  如生在文革時的中國 必能在鬥爭事業上害死好多人
可惜你人雖在港 但當時太年輕 故時空不對 未能入英殖民政策一功
原帖由 Step.King 於 2008-7-24 19:53 發表
b叔叔, 只怕沙文咁好洋文...係文革時代我怕佢會第一個比人鬥臭

佢到時扮吾識咪得囉

佢而家都扮吾記得英國販賣鴉片 害死左幾多人啦

五六十年代 香港徙置區最流行的小吃是甚麼 你們知道嗎
腸粉 柴魚花生粥  定係砵仔糕呀?我話你知啦 係白粉
原帖由 沙文 於 2008-7-24 23:24 發表
扮鬼扮馬咩?您一定會告發我係資產階級學術權威臭老九,慌死我死得唔透
抽抽網主話歷史的包袱唔好pass俾下一代,我接受佢尊翁嘅suggestion,所以先冇記性啫
您仍然有咩不滿,去找抽老先生傾訴啦 ...

你既然知道歷史的包袱唔好pass俾下一代 那麼你對英人的認同感 對中國的排斥就應再作檢討啦    好帶番不信回港讀書 以兔他錯過中港的黃金發展期
原帖由 沙文 於 2008-7-25 00:07 發表
您解釋得通嘅,我送個仔俾您都得
点解您1967年嗰陣淨係顧住食白粉,又唔叫英国佬躪屍gut路呢?

係咪一言為定 無得反口先
原帖由 沙文 於 2008-7-25 00:23 發表
緊係。您估我養大佢唔駛米飯伽?您出錢好過我出錢嘛。第日大個認番佢,您都吹我唔漲啦。

即係好似割讓/租借咁,第日繁榮咗先致收番。您打的算盤,同英國佬一樣之嘛
幾時都係人算不如天算啦 ...

無得認番架 身份証上連姓連名都要改埋 沙不信新名字叫做訪客無無明
原帖由 沙文 於 2008-7-25 21:13 發表
話就話冇啫,個仔識性咖嘛,您阻唔到佢喎
好似港島及南九龍咁,夠話永久割讓啦,英國gentlemen結果咪大大方方咁完璧歸趙
而且仲送埋若干款地道小食添 ...

沙哥呀  阿沙大哥 你講笑還講笑 請你乃念一下 這網裡多少特異人材 有人真係以為你講真架

各位看官注意呀 常言道:外交乃軍事之延續 英國交還香港並非gentlemen或batman之行徑 純綷只是力不及人 保留體面的做法

言歸正傳  1967年時 我只有二歲
沙兄 煩請先替無無明仔沖涼 掛一餅一水瓶於胸前  然後交dhl以特快專褫  送港島貝沙灣二期閘口
我會親自接收  保証視為己出 勿掛念
原帖由 沙文 於 2008-7-25 23:30 發表
咁咪得咯,只要到時惡過您,就可以父子大團圓結局啦

我一早提出宇宙終極真理#1啦,絕無教壞細路

咁您大個仔識性之後,万惡的港英政府有冇唔俾您出境? ...

惡過我都無用 貝沙灣二期那對夫婦 答應了貨銀兩屹後就會離港 此後隱性埋名  

英人笨九七 早應將港斬件 十八區分售十八國 睇你中國點搞  

沙兄 想請教一事 是否港英阻隔了共慘 它的作為就自動成了正面?
原帖由 沙文 於 2008-7-26 00:18 發表
咁佢冇將港斬件 十八區分售十八國,都算對行得您住啦。
係咪正面,就要睇下用咩身份去評價咯
既得利益階層嫌疑就大了
既然殖民地万惡政府,佢又有咩吸引到阿B咁嘅人才資金? ...

印尼的蘇哈托 菲律賓的馬可斯 都曾致力反共 兔國家誤入崎途 兩政權下場大家知道了
依沙哥看來 拉他們下馬的人民 是否都和b仔一樣 其實是身在福中不知福呢?

前面有人貼文提到:
如果中國自願開放自己港口去入口英國用機器做的布,英國佬又為什麼要浪費炮彈、人命去打開鴉片市場?

b: 事件充份証明英人賣布只是藉口 企圖販賣鴉片達致侵損中國才是背後原因

沙兄看到啦 真係有人以搬字過紙方式接收歷史架 我地以後講笑時都係小心點好d
原帖由 weakest 於 2008-7-26 02:40 發表
"說到底,鴉片市場是愈做愈無(客人失去生產力),紡織卻愈做愈有(客人提升生產力)!"

--->但是毒品卻不會從market消失...

無錢吸毒咪賣田賣地 賣老婆去妓院 去偷去搶囉  
撘句經濟術語 充下有學識咁解姐
原帖由 沙文 於 2008-7-26 06:03 發表
反共與否,其實唔係作為評分標準嘅,至少,唔係作為唯一評分標準。人民同大老細一樣係睇業績嘅之嘛,業績好,拎啲閒錢去反共,冇人會介意,但係拎啲人民血汗錢俾老婆去買鞋,小股東就緊係想換CEO啦。

港英阻了共惨,是否令其政權自動 ...

你到頭來就是以相對共慘而言 英人佔港凡一百多年 談談民國時代也可以嗎
高級模式 | 發新話題
換一個