返回列表 回覆 發帖

神存在根本不重要

原帖由 Jennifer 於 2008-7-7 23:02 發表
唔駛響度特登講反話啦...你睇下自己之前寫左d乜先啦:
http://exchristian.hk/forum/view ... 067&page=2#pid23036
你的刻意反話都流露出「非黑即白」呢種typical基督徒心態wor...節省少少啦 ...

兩極化的謬誤,你講左我想講既野。
你呢個假教徒,確係有兩道板斧。
原帖由 HTBROKE1 於 2008-7-7 23:15 發表

該認同的地方就該認同。人類生存意義是為了傳承下一代,這是事實。

但如果他寫的東西有問題,我一樣會作出嚴厲糾正。

生存意義沒有所謂「事實」這回事,都是仁者見仁、智者見智的。
原帖由 Jennifer 於 2008-7-7 23:22 發表
他寫的東西最終都係引你回歸他所信的...
你冇聽過摩西的詩篇 (詩篇90篇)?

90:10  我們一生的年日是七十歲,若是強壯可到八十歲 ,但其中所矜誇的、不過是勞苦
            愁煩,轉眼成空、我們便如飛而去。
90:11  誰曉 ...

咁你就唔好踢爆佢,繼續做一隻乖乖小羊,等佢可以講埋佢想講既野啦。
原帖由 Jennifer 於 2008-7-8 00:29 發表
多d去青山啦...仲夠薑嘅說話都有...

我都可以話"i am who i am"架...不過冇人會信之嘛...so happen 摩西信左,跟住佢嘅人都
信左,但係咪真?可能要等我地死左至知... ...

"I am who I am." 意思只係話「我的事與你何干!」或「別管我的。」
神學家自作聰明,Paul 仔就當正佢地係神。
原帖由 Paul_Bard 於 2008-7-8 23:30 發表
To All,

如果只是言語上的意思, 任何東西都可以自人的口中所出~

但這句說話, 包含著 :

"我是阿拉法, 我是俄母戛"
"神創造天地"

而祂的意思是  : "我自有永有"

是背負著第一因, 背負著萬物的創造, 萬物的生滅 ...

"我是阿拉法, 我是俄母戛"
"神創造天地"
"I am who Iam"

一是啟示錄, 一是創世記, 兩卷書有不同作者, 是天主教的大公會議決定把它們編在同一本書裡.
你不去問書卷的作者要說什麼, 不去問大公會議為何把它們放在一起, 卻說是耶神自己的自白, 這種盲信的態度, 就是引發宗教戰爭的根源.
原帖由 Guest from 124.244.169.x 於 2008-7-9 00:17 發表
我是Paul, 費時登入~

很順理成章的推敲 : 其實神創造了人, 但文字是神所創造嗎?

神創造了世界, 就被困在世界的法度裡了...

因為祂所愛的人愚昧無知, 成q日要祂入返個框度... 仲要被佢地話佢入唔返個框就唔存 ...

耶教和耶經就你所謂既框框囉, 應該燒左佢.
原帖由 Guest from 203.198.33.x 於 2008-7-9 08:43 發表
個名根本就唔係最重要, 和基督徒敬拜神根本唔需要一個實體對象個concept有點相像,

相信一個人, 是看他的說話和行為; 也可以以此作為相信神的類比~

祂的性格, 祂所行過的事情, 而唔係一個特定的形像、一個名字

...

乜你一時一樣架?
咁究竟有框定冇框?入得到框定入不到框?
原帖由 HTBROKE1 於 2008-7-9 12:01 發表

一時一樣,雙重標準是基督教中毒者的特徵。

佢唔話自己係 Paul, 我就索性當係第二個人算.
原帖由 Paul_Bard 於 2008-7-9 13:20 發表
To 樹兄

#73,75 : 這只是你的見解

我何德何能解得明耶經原文,有時間請你睇多幾本書啦。
#76      : 無得坳, 信聖經所言的就信得底, 否則沒話好說

咁咪係盲信囉....
學似你咁, 神學院仲可以研究乜野?
#78      : 耶穌是衝破框框的道路, ...

唔該你睇返自己先前講過 d乜先咋....
你對「框框」嘅概念滑來滑去,正常人都唔會知你想講乜野。
這個世界本身就有萬重標準

世上有千百萬種人,自然就有萬重標準啦。
難道你有多重人格精神病?

回復 89# 殺天無上 的帖子

朋友無須動氣,耶和華是缺乏想像力的教徒先會信,對此等信仰我們毋須太認真對待。
高級模式 | 發新話題
換一個