返回列表 回覆 發帖

西藏人民不得自決

了解一下中國境內主要河流  其源頭之所在 大家就會明白西藏之重要性
http://www.rthk.org.hk/chicultur ... age15_2.htm#event11
選:西藏特使

沙加燦一定要聽 聽完不准阿之阿左 否則我一腳車你埋牆  
車到你萹哂 扇落地後 就查上牛油 面鼓 生抽 當你薄餅咁食

西藏是世界屋脊,因此也是亞洲大部分江河之源,著名的長江、黃河、怒江、湄公河、印度河、雅魯藏布江、大渡河、雅礱江等等均發源於西藏。
西 藏 是 世 界 屋 脊, 因 此 也 是 亞 洲 大 部 分 江 河 之 源, 著 名 的 長 江、 黃 河、 怒 江、 湄 公 河、 印 度 河、 雅 魯 藏 布 江、 大 渡 河、 雅 礱 江 等 等 均 發 源 於 西 藏。
   雅 魯 藏 布 江 是 西 藏 民 族 的 母 親 河, 也 是 世 界 上 海 拔 最 高 的 江 河, 從 源 頭 海 拔5590 米 的 杰 瑪 央 宗 至 下 游 海 拔155 米 的 巴 西 喀 出 境, 流 域 落 差 達5435 米, 其 中 落 差 最 大 的 下 游 地 區 形 成 了 世 界 最 大 的 峽 谷, 峽 谷 平 均 深 度 在5000 米 以 上, 其 流 域 廣 布 城 市 農 村, 是 西 藏 傳 統 的 文 化 政 治 經 濟 中 心。
   長 江 發 源 於 西 藏 康 區 格 拉 丹 東 雪 峰 西 南 側 的 冰 川, 藏 語 稱 之 為 “ 治 曲 〞,犛 牛 河 之 意, 因 長 江 源 頭 的 兩 股 源 流 仿 佛 從 犛 牛 鼻 孔 中 流 出 所 以 稱 為 治 曲。 長 江 流 經 康 區 在 康 區 迪 欽 地 區 入 中 國。 在 西 藏 的 流 域 面 積 大 約107034 平 方 公 裡。
  黃 河 發 源 於 西 藏 康 區 格 史 格 雅 山, 藏 語 稱 之 為 瑪 曲, 因 從 神 山 瑪 雜 蚌 拉 山 腳 流 過, 故 稱 瑪 曲, 曲 是 河 流 的 意 思。 黃 河 是 西 藏 安 多 地 區 的 主 要 河 流 之 一, 流 經 大 部 分 安 多 地 區, 在 西 藏 全 長1310 公 裡。
   怒 江, 發 源 於 西 藏 康 區 唐 古 拉 山 以 南 地 區, 流 經 西 南 康 區, 通 過 中 國 雲 南 流 入 緬 甸, 在 西 藏 境 內 流 長1393 公 裡, 流 域 面 積102500 平 方 公 裡。
   瀾 滄 江, 發 源 於 西 藏 康 區, 東 源 在 囊 謙 二 十 五 族 之 雜 多 地 區, 叫 扎 曲; 西 源 在 霍 爾 三 十 九 族 之 巴 青 地 區, 叫 吉 曲, 兩 河 在 康 區 重 鎮 昌 都 匯 合 後 經 康 區 迪 欽 等 地 貂 入 中 國 雲 南。 在 西 藏 境 內 流 經 八 個 縣, 流 長760 公 裡, 流 域 面 積45080 平 方 公 裡。
   大 渡 河, 藏 語 稱 之 為 嘉 戎 嘉 莫 額 曲, 發 源 於 西 藏 安 多 的 果 洛 地 區, 經 安 多 地 區 的 果 洛、 阿 壩 以 及 嘉 戎 等 地, 在 康 區 注 入 長 江。
   雅 礱 江, 藏 語 稱 娘 曲, 發 源 於 西 藏 康 區 稱 多 地 區, 上 游 稱 扎 曲, 著 名 的 色 須 寺 所 在 石 渠 等 地 方 因 此 被 稱 為 扎 曲 喀, 意 謂 扎 曲 流 域, 倒 新 龍 縣 境 內 便 稱 娘 曲, 因 此 新 龍 縣 的 藏 語 名 稱 是 娘 戎。 雅 礱 江 在 西 藏 邊 界 木 裡 地 區 匯 入 長 江 後 入 中 國。 在 西 藏 境 內 全 長 約 九 百 公 裡。
   除 了 以 上 幾 條 主 要 的 河 流, 在 西 藏 上 部 阿 裡 地 區 圍 繞 著 岡 底 斯 主 峰 和 西 藏 聖 湖 瑪 旁 玉 措 是 南 亞 幾 條 河 流 的 發 源 地, 其 中 東 部 的 馬 泉 河 是 雅 魯 藏 布 江 的 源 頭, 流 入 印 度 後 稱 為 步 拉 馬 普 特 拉 河。 南 面 是 孔 雀 河, 是 印 度 河 的 源 頭, 西 部 是 象 泉 河, 是 沙 特 累 吉 河 的 源 頭, 北 部 是 獅 泉 河, 是 亞 洲 著 名 的 河 流 恆 河 的 源 頭, 由 於 這 四 條 河 的 源 頭 泉 口 象 駿 馬、 獅 子、 大 象 和 孔 雀, 因 此 藏 人 以 這 四 種 動 物 命 名 這 些 河 流。 以 動 物 命 名 的 還 有 長 江 “ 犛 牛 河 〞。
原帖由 秀雲 於 2008-8-1 20:06 發表
記得滿清政府就對藏宣稱滿清皇帝都是大菩薩轉世,把藏民管得服服帖帖。當年文成公主也被神化成“綠度母”轉世。可嘆CCP號稱無神論......這是最不利的地方.......... ...

如果將西藏營造成密宗聖地 單是旅遊收入 就己經不得了

回復 13# peterchansuper 的帖子

釋迦提倡眾生平等 在僧團裡是不存在 不執行當時流行於印度之四姓制度的  以實際行動來反對奴"第"制度

達賴喇嘛信奉的密教  是結合了佛教和印度教而來的  

老毛不懂佛學 他的幹部亦不敢以原始佛教的義理 來制衡密教
原帖由 抽刀斷水 於 2008-8-1 19:49 發表
那是達喇所要宣稱獨立的「大西藏」版圖,把青海全省、部分四川、雲海、甘肅都納入了西藏版圖內。

明清開始已把西藏和青海劃分開來管治了。

係咩 拿錯左資料嗎 罪過  罪過

咁阿明清皇帝 做咩事覺得青海咁重要  特別要劃開黎管治呢
你咪去人地討論區度搬字過紙啦 有冇自己見解姐?
原帖由 沙文 於 2008-8-2 17:17 發表
咁您又唔好咁樣車佢。或者BV双俠嘅國策係:西藏很重要因為有水源。
咁,其餘嗰啲冇水源省份,自唔自决就冇乜所謂。
胡温見得閒無事不如揾啲搞作,採納其議。
結果得諾貝尔和平獎,都係中国人的光荣啦 ...

淡水資源突出了西藏的重要 但當然並非唯一的一項
你扮吾明要玩文字打交無所謂 但真係有人會跌入文字堆中不能自拔架 你顧下人啦

v說西藏人民不得自決 我提出保住河流源頭十分重要 我引入的資料沒有貼連結 原因是來源太敏感不方便  我以為有興趣討論的自會尋回出處 可惜有人往往就是如此令人失望 抽水後來都踼爆左啦 點解就硬係有人要蠢落去呢  每次小弟想拋磚引玉 希望學下野 但總是會碰上牛皮燈蘢  將討論區的水平拉到低位

沙哥剛在說:
呢個問題夠又係一字咁淺啦,駛鬼自己見解咩?
嗱,本來外蒙古人民都係不得自决嘅,但結果都係自决咗或被非貴國自决咗。
可見任何一塊不可分割領土之得不得自决,並非一定由貴國自决

無錯呀 沙哥講得對呀 領土並非必然架 要提防外來勢力 干預我地領土的穩定性是重要的
特別是當分裂勢力申明 其要求自決的地方  關乎我國主要河流之源頭 就顯得更加重要

v仔無講錯 我提出河流是重點亦無錯

原帖由 沙文 於 2008-8-3 01:02 發表
乜原來吐蕃未列入責国版圖之前,中原人民冇水飲咩?咁就最好查下外蒙古有冇河係流入貴国国境咯

咁我都冇錯喎,若然您唔夠打,就乜都冇得自决啦。至於您錯唔錯,就睇下若是西藏一條河都冇,貴国是否就會唔要佢;又或若然西藏人對「 ...

看過一些軍事評論 印度其實非常忌憚中國 因為中國如改變流入其境內之河道  對印度將是一場災難
足可見控制河流有多重要
原帖由 沙文 於 2008-8-3 04:16 發表
淨飯国的王子,就係有見及此,决定用宗教思想來控制貴國。成本效益慳皮過軍事好多。
佛佗,真係有智意慧嘅

淨飯國的王子 用口口相傳方式留下了"法"
即密教裡一些例如手印 咒語 通靈等 "密法"  
但無教人成立喇嘛國度播 你咪屈得就屈啦
原帖由 沙文 於 2008-8-4 13:01 發表
咁淨飯王子有冇用口傳方式教落,若然出現一個喇嘛国,該如何對付之?

打電話問下佢囉
原帖由 沙文 於 2008-8-5 00:22 發表
您又唔打電話問下Chairman一條毛為何當年常將国土當礼物送俾人,但今日您老人家的接班人對某些国土又懶緊張,其實不如柚得佢截流,3峽工程都可以慳番嘛? ...

Chairman一條毛死左啦 搵吾到架喇
從無所來 亦無所去的覺者就吾同喇  乜佢無call過你咩

由得人地將長江 黃河截流 中秋節去邊度爬龍船呀 都傻傻地

人類文化本來就應和平交流 而不是依靠槍枝 大炮去搶掠 屠殺
跟住還要對受害人說 你阿爺個太公以前都打過人啦
原帖由 沙文 於 2008-8-5 23:50 發表
若要人不講
除非己莫為嘛

一係您叫國務院將【過秦論】中所掠奪土地還予原住民,咁咪有資格鬧英夷咯
http://news.epochtimes.com/b5/1/9/22/c6147.htm
您認為咁係唔啱嘅就拿點誠意出來改正嘛 ...

前面答過類似問題啦
原帖由 沙文 於 2008-8-6 14:40 發表
您點答啫?又係您令先祖做就得,鬼佬做就唔得呀?

你自己吾搵就想人再答你 我咪好吾得閒

如果我講左咁多 你都無一認同 說明了你已慣於 接受那種以國家為單位的歷史記載 再談都無用啦
原帖由 沙文 於 2008-8-6 19:19 發表
我唔係唔揾,而係您冇一個point可以解釋到点解鬼佬不可做令先祖做過嘅嘢嘛

一早講左
原帖由 沙文 於 2008-8-6 20:04 發表
係一早講咗。講咗≠解釋到嘛
您就當係我蠢,要您高抬貴手,解清楚喲都得之嘛
您唔會係咁mean嘅人黎嘛

係其他主題答左啦
原帖由 沙文 於 2008-8-7 22:01 發表
冇呀

週圍睇下先講啦
原帖由 沙文 於 2008-8-7 23:26 發表
我係周圍睇咗先講喎

我寫左 你睇到 不過想我指出黎 然後就話係咩 係咩 呢個point錯架嘛 所以吾知你寫左囉

你條死人精甩尾
高級模式 | 發新話題
換一個