返回列表 回覆 發帖

[分享] (閒聊)奧運開幕式的成功,全賴華夏祖先的護佑!

福娃真係幾肉酸下  本來用哪吒做吉祥物咪幾好 又有金鋼圈 又有火尖槍 又有風火輪 做形既貼題又具動感  直情係不二之選

最衰佢打死左龍皇個太子 怕嚇親班太子黨 所以無選中

回復 11# Jennifer 的帖子

北韓人的現實生活如何,在此我不多說...而奧運開幕式讓我想到北韓,也許是因為想到了
開幕式的鋪張華美跟鳥巢以外的生活困苦 (我知道很多京城人生活很好,可是從各省上訪
的,胡同裡住的,在北京生活的新彊人、西藏人...) 的落差太大而興奮不起來吧。

鄧小平一早說過  :要讓一部份人先富起來
太過悲天憫人 就看不到這是經濟發展的必經過桯啦
樹兄引出的文章作者是中國人民大學政治學系教授

我想北韓的朝鮮人民大學政治學系教授  應該不敢寫文章批評"大型團體操阿里郎"吧

中國藉奧運宣傳自已的文化 當然是先通過美化才出台  因為將有助世人  對中國產品增加購買誘因
如果成功 其效益將幅射到全國 貧窮地區亦會得益

原帖由 龍井樹 於 2008-8-12 13:40 發表
那些新彊人和西藏人就是不愛你的鋪張華美,追求宗教上的虔敬寧靜,所以要談落差倒不如拿山區的貧民做例子。

作者說奧林匹克精神就是人的個性張揚,這本來就跟中國傳統格格不入。請幾個意大利歌唱家站在場館中央歌頌奧運精 ...

no  no  no樹兄呀樹兄 新彊和西藏人不像你說這樣架 特別是新彊人  他們足跡遍報全國  營商打工搵銀的不計其數啦  莫說是今天 八十年代係深圳  我都識到一個傾得投契的西藏女仔啦 至於新彊方面嗎 好朋友太多記不起了 本來西藏有了鐵路後 人員來往可以更方便  經濟是可以搞上去的 可惜有極小數分離主義者搞事 要多等一會了

回復 22# Jennifer 的帖子

你有咁好的地理知識 文章的上半部份  一早就應貼上:西藏人民不得自決
幫人頂一下沙文喇  沙文屈我是民族主義者 你咪比佢誤導 扮演左逆向民族主義者而不自知呀

我在18的貼文改左lu

開幕禮上有一男子演奏古琤 一身素服做形古樸
可是頭上髮形  卻是港人慣稱的花旗裝 要算美工人員一小過
原帖由 沙文 於 2008-8-12 22:53 發表
那是古琴啊大過大不列顛的大漢子孫
http://www.guqin.net/newweb/gqjs.htm

有人告密話你係  大英帝國殖民地部宣傳組的文化侵華小隊的成員
我話我吾信 告密者說你在此部門專研中華文化  叫我試下你
我而家試到了
原帖由 沙文 於 2008-8-13 00:32 發表
您試乜鬼?問我,我就會講啦
我還會講明知己知彼此貴國兵法
所以,我們要比中國人更認識中國,故可打敗中國
您想打敗英國,就要讀完莎劇再鑽研 Jacobean era ...

有道理 日不落國潰敗原因很多 而當中一個值得研究的就是緬甸反擊戰
當年英軍表現實太不濟事  世上豈有背棄軍盟  貪生怕死得如此難看的軍隊
在整頁人類反法西斯鬥爭史中  留下了污點 後來就得了報應 戰後各地爭取獨
立的勢力 就是睇死你英人錫身  知道只要夠強硬 就不愁打你英帝不走
原帖由 沙文 於 2008-8-13 01:38 發表
except貴特區HK同埋您閣下
一直捨不得女皇陛下到97

敝國主持人當港英係妺仔咁洗之嘛
原帖由 Guest from 203.169.144.x 於 2008-8-13 18:08 發表

臭雲你簡直是罪大惡極, 愚昧無知!

難道千古一帝清聖祖仁皇帝不是曠世名君嗎?

豈容你這隻豬在胡說八道?

清朝不是比漢朝明朝還要大嗎?

你到底懂不懂歷史? ...

中國歷代皇帝無一個係好人 單係切左人地條小鳥 幫佢服侍班老婆呢條罪名
就值得各判坐監一千二百萬年  

誰人想說中國皇帝有名君 就請你先行切下小鳥  拿在手上來跟我說

回復 38# 沙文 的帖子

將最好的送呈給觀眾欣賞 有咩問題姐

原帖由 沙文 於 2008-8-14 00:41 發表
本來就冇。但係出埋「林玅可小朋友演唱」caption,就實會招來正義的聲討話佢欺騙觀眾啦
尤其秀姑一見護送國旗有56民族,漢人又非大哂,必定心有不甘 ...

演唱改成演出就得啦 無事喇

秀姑係乜水?
原帖由 Jennifer 於 2008-8-14 00:45 發表
成件事令我諗起《下一站天后》...

吾知乜東東係下一站天后 我有港澯文化恐懼症的
原帖由 沙文 於 2008-8-14 01:02 發表
您終於熱愛英國文化啦?
http://www.britishcouncil.org/zh/hongkong-about-us-corporate-social-responsibility.htm

吾駛自己學o既 等隻匯豐再跌多d   咪請個英文秘書番黎  餵埋食飯都得啦
原帖由 Jennifer 於 2008-8-14 01:09 發表
《下一站天后》咪係講一個賣魚妹變天皇巨星嘅幕後代唱嘅故事lor

小時候聽過一個故事 說一個盲人 一個跛子 合作逃出火場的事跡 你聽過未
原帖由 Jennifer 於 2008-8-14 09:25 發表
有...不過幕後代唱個女仔又唔係天生有缺憾...只係生得冇咁靚啫...

又或者吾止淨係冇咁靚姐 台前又要台形  又要有表情  又要夠膽架嘛  

不如講下五十幾個民族小朋友  都有自己民族服裝  點解淨係漢人小妺得條紅裙仔
係咪滿族小朋友要穿回祺袍 為兔撞衫 漢族就搞到無衫著了 鳳仙裝不好看嗎?

原帖由 沙文 於 2008-8-14 16:46 發表
又未必。或者有數圍呢?而家蝕梗既咩?

咪係囉 成日將國家行為降格到草根層面去混為一談 早排重有白痴話 點解吾將射人上太空的錢用黎辦教育云云 真係睇見火都滾 其實射人上太空 咪就係班科學家 工程師上緊堂囉
原帖由 沙文 於 2008-8-14 17:01 發表
咁國家是建在工農兵身上嘛。咩叫做「降格」?

改革開放進行中 教條主義放緊假  
你正經d啦 有d人真係吾明架

某某工廠董事長b仔 想提升貨品銷售量 請來廣告公司經理沙塵文 到公廠開會共商大計
沙塵文建議請來大明星拍廣告 表示可提升高公司知名度  長遠可增加公司生意 此時負
責洗廁所的工人走入黎發言: 請大明星咁貴 不如改善左公司廁所的廁紙規格先啦
原帖由 沙文 於 2008-8-14 17:29 發表
雖則CEO阿B道理係岩,但做廣告、PR的沙塵文就不會咁樣話工友被人捉到條尾嘛

快講清楚咩"條尾"呀咁 講吾清我就打電話比你老細
原帖由 沙文 於 2008-8-14 17:29 發表
雖則CEO阿B道理係岩,但做廣告、PR的沙塵文就不會咁樣話工友被人捉到條尾嘛

係咪咁樣好d:

某某工廠董事長b仔 想提升貨品銷售量 請來廣告公司經理沙塵文 到公廠開會共商大計
沙塵文建議請來大明星拍廣告 表示可提升高公司知名度  長遠可增加公司生意 此時負
責工廠衛生的一名董事發言: 請大明星好貴個播 不如改善左公司廁所的廁紙質素先啦
根本談黎都多舊魚 將樣樣事情向上推  說沒有民主就是不好梗得架  鬼吾知阿媽係女人咩 有本事就效法chairman一條毛 帶領我地搞革命ㄚ笨

香港成個外匯投資基金 由任志光一人話哂事架  都好吾民主架  要吾要每日投注前 拎條數出黎同市民商量一下先落盤呀?

辦個奧運冼得幾多姐 相對國家實力九牛一毛啦 建起了的水立方 鳥巢 地鐵支線 就算不以奧運來說 一個體育 經濟大國早就要建啦  

幾個月前大陸隻主權投資基金 計劃入股摩根士丹利  後來見制吾過取消了 結果阿拉伯佬買左批貨輸到吾識叫阿拉  單係呢個stop  省回的錢就夠做十次八次開幕禮啦
高級模式 | 發新話題
換一個