返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 我趕科場

原帖由 Login 於 2008-10-14 19:06 發表
小弟愚昧,不明白恩典和緣份的關係

請解釋,我做數學已做到腦脹了

謝謝

佛家說的是有沒有佛緣

基督教的恩典是神白白給你的

得救本乎恩(是神白白送給你的),也因著信(都要你信才行)
原帖由 kkkk_kkkk 於 2008-10-14 21:24 發表
八字只不過係有如一個故事既大綱
有D細節依然可以靠努力改變
我既意志都比你堅定-3-  (憑空說係人都識)

細節可以變,但離不開大綱..................係永不可以,因為你袛能跟你的人生劇本去演,對白?就比你改幾句啦

我研究命理多年,發現要改人生劇本是一件極度痛苦的事, 不是人人可以,而且還要有機緣,和積很多陰德才有機會

回復 79# HTBROKE1 的帖子

好唔好彩,哥哥你一路用機會率和或然率來解釋巧合

很不幸,今日我問了兩個人,一個是年青的中學教師,一位是比我年長一些的同事,有人用機會率和或然率來解釋巧合,是否可行?

年青教師聽到後,反問是幾年級的問題,好深唔識

年長的同事回答,是兩碼子事,是誰用機會率和或然率來解釋巧合,我回答是讀過下書的人給我這樣的答案................................結論這樣解釋的人唔係讀書係讀屎片

我真係比佢笑死
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-14 05:15 發表
如果講意志,你沒法和我比....................因為我一定比你堅定
但係可惜信心就始終局限於要感到有神先肯信
Don't know where God is but the Devil is in the details
八字只不過係有如一個故事既大綱
有D細節依然可以靠努力改變
我既意志都比你堅定-3-  (憑空說係人都識)
原帖由 HTBROKE1 於 2008-10-14 14:32 發表

以為自己不幸嗎??sorry,比你不幸的人多的是,最少我的經歷比你搞笑。7歲差點病死,11歲初戀情人被人害死。這只是個開始,之後的事用一萬字也交代不完。

命運?為什麼要讓他人(意志)掌握,自己就不能掌握嗎??說到尾就是 ...

對唔住,我冇話過比你知道我不幸,我從來無話過或者覺得自己慘,我袛係讓大家知少少我,我半生人都很幸運,沒受過苦,也沒有慘,唔好以為我覺得自己苦或慘先去信主

命運唔係你能操控,我看到你們講自由意志,我才到這邊攪攪.........

好多人以為人生可以由自己控制,可以活得隨心所慾,這些都都自以為是自以為是,其實人生是在你出生那一刻已經被決定,甚麼樣的父母就會生下甚麼樣的孩子,你一生富貴貧賤生命長短已經寫在你的八字上,自由意志袛是你自己的個人感覺,其實一切都跟著你的命運去走,選擇?跟本上無論如何選都跑不出命運為你準備的

如果講意志,你沒法和我比....................因為我一定比你堅定
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-14 20:56 發表

唔知你係唔係講呢條?
聖經是宗教的典冊不是歷史,但有正式歷史記載的也未必全真(因為歷史是為當權者而寫的)

結論,兩者也不可信。
那不是這問題的答案呀......
原帖由 劈柴 於 2008-10-12 17:23 發表
"如果能感到神是這麼真實,如何能不信"

如果不能感到神是這麼真實,如何能信?

by the way...巧合=可能性接近卻不是零...神蹟=可能性是零卻發生了...
歷史上好像沒有記載過什麼神蹟...除非你仍然堅持聖經=歷史... ...

唔知你係唔係講呢條?
聖經是宗教的典冊不是歷史,但有正式歷史記載的也未必全真(因為歷史是為當權者而寫的)

回復 62# 的帖子

小弟愚昧,不明白恩典和緣份的關係

請解釋,我做數學已做到腦脹了

謝謝
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-13 21:04 發表
一命二運三風水四積陰功五讀書
我睇你頭兩樣冇你份

我諗依然係唔知你講緊咩- -

我有冇點解係由你判斷- -
仲有我係十分相信茅山既力量  因為我經常見到

回復 78# 的帖子

講黎講去...都不過係因為生命中遇到挫折...有難題解決唔到...唔想再思考...自己放棄尋找真相既權利...但係因為自己都只不過係"機玄巧合"半推半就咁信左...見到其他人唔信自己既信心又被動搖...為左增強信心...於是就走去叫人信埋一份...
都係個句啦...自己信咪算囉...
"I contend that we are both atheists. I just believe in one fewer god than you do. When you understand why you dismiss all the other possible gods, you will understand why I dismiss yours."
--Stephen F. Roberts

回復 77# prussianz 的帖子

問下jie...
我一樓都知自己樣衰...但係唔代表人地係因為呢個理由唔答我架嘛...所以咪要問到佢答囉...
話時話喇...如果真係因為我樣衰佢唔肯答我...你幫我問吖...你咁靚仔...唔該你吖~
"I contend that we are both atheists. I just believe in one fewer god than you do. When you understand why you dismiss all the other possible gods, you will understand why I dismiss yours."
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-14 06:06 發表

sorry,冇向你介紹我自己,我幾歲開始就相信世界上有神存在,亦都開始研究命運,研究錄命術,十幾歲曾遇水險,好彩死唔去,但又因為人的生命問題想過自殺(個問題係,既然人在未來要死,今日何必要生,生命係唔係多餘,係唔係神 ...

以為自己不幸嗎??sorry,比你不幸的人多的是,最少我的經歷比你搞笑。7歲差點病死,11歲初戀情人被人害死。這只是個開始,之後的事用一萬字也交代不完。

命運?為什麼要讓他人(意志)掌握,自己就不能掌握嗎??說到尾就是一個字:懶。

人生路上就有難題和悲傷,沒有經歷過這些的人只是一堆無血無肉的爛泥蛋白質而已。你說得沒錯,宗教只是一堆連問題也懶得正視、自己解決的軟弱者的精神麻醉劑。

宇宙如何開始關我屁事,同樣人生的意義關我屁事。為什麼人生開始了?因為就是開始了,而你和我只能無奈地活下去。所以要想的只是如何去活下去。
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-13 20:45 發表

牵強.........玩幾耐?
你應該拿一粒波子,和一個瓶口比波子略大一點的瓶子,手拿波子離瓶口一米高處放手,看看你能在多少次下把波子掉入瓶中,如果你能一次命中的話就係巧合............
一億隻野生猴玩打字機,不要笑死 ...

不需要理會「玩幾耐」,因為是無限時間,直到中為止。

打到屁眼只是時間問題,但不是沒可能。

同樣有機率掉進去,只是看看:

1)我的波子被樽口打成碎片,掉到樽裡。
or
2)樽口被我的波子打爆。

...等等可能性....

一擊命中不是沒可能,因此機率>0,只是小一點而已。

例:澳門警方某次示威防暴時向天鳴槍,結果擊傷一公里以外一名駕電單車的途人。

參考資料:一般手槍的有效殺傷射程範圍為50米,50米以後開始失去殺傷力和正常彈道,最後被地心吸心拉到地上。
要擊中(死傷)一公里以外的目標,我們需要使用狙擊步槍。
再者,別被電影騙了,狙擊步槍也不太可能(太難)命中「一公里外移動中的電單車」,別說是上面的人 而且案中使用的是有效射程只有50m的手槍。

但,,無論機率有多低(低到接近零/不可能),我的例子機率比你提出論題的機率還要少,事實就是移動中電單車上的人被那警槍發出、從天而降的子彈打傷(可以說是首發命中)。而且登上報紙頭條。 那這就是事實。

笑死的是我,笑你的無知自大。你(人類)以為自己是誰呀??為什麼總以為世界為自己而生??

原帖由 weakest 於 2008-10-14 01:53 發表

閣下厲害啊!! 原來閣下懂得睇命運ka?? 不是要耶神才可以知嗎?? 原來閣下變成了耶神...恭喜恭喜

sorry,冇向你介紹我自己,我幾歲開始就相信世界上有神存在,亦都開始研究命運,研究錄命術,十幾歲曾遇水險,好彩死唔去,但又因為人的生命問題想過自殺(個問題係,既然人在未來要死,今日何必要生,生命係唔係多餘,係唔係神同人開玩笑,生命簡直係一件無聊透頂的事)

講自信,我好自信(之前)我認為人生上所有的事沒有一件會是我解決不到的,宗教對我來說,是一些軟弱和沒有自信的人才需要的,但最後發覺自己錯,在生命的道路上原來真是有很多意料不到又不能制的難題

致於點解會信基督?其實袛是機玄巧合,在我身邊有很多不同宗教信仰的朋友,其中亦有人向我展示過他所信仰的宗教的神秘力量,人的能力又高低另一位朋友跟他拜同一位師父,但就沒有展示神秘力量的能力,會的那一位向我說另一位的心還未修練

每一個不同宗教都有自己的神秘力量,是不信的人所不知........................(時間無多,好快又要去死,如果我有命的話再講)
原帖由 劈柴 於 2008-10-14 02:55 發表
呢個星球既科學家未揾到其他星球有生物你就覺得係冇...咁你就係宇宙觀狹窄囉...
你睇時間淨係睇未來...仲係極端接近既未來...咁你就係時間觀狹窄囉...
你冇錯呀...冇得量架...不過有得比較...

又話時話喇...點解你 ...

>>>>>>>>> 又話時話喇...點解你咁好心機逐個逐個咁reply...但係就係都唔答我你係咪唔認同我話你唔應該因為其他人唔信而影響到?

又話時話喇

人地 咁好心機逐個逐個咁答,但 係就係都唔答你 ,

[京尤] 即系 證明 你 樣衰 laa,

還要衰過 老抽水,

還需要 問 gae mae ???!!!

ps : ::::: o k sorry sorrier sorriest , just only joking jostling .,;==^)P
exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛

回復 67# 的帖子

係呀係呀,做咗修女仲可以供神父解决某些問題,好偉大咖
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-13 04:58 發表

你唔可以話我唔掂,袛可以話你唔識
信神的唔一定袛看聖經
信比不信的多了一份交託
唔可以就話唔出啦,但係我業已話咗矣,由此可見我可以話您,您袛可以話我識
信神的唔一定袛看聖經,但係看乜都看不清
咁多人信神,但只比不信的多一份交託,乃是信心唔掂之故

回復 60# 的帖子

呢個星球既科學家未揾到其他星球有生物你就覺得係冇...咁你就係宇宙觀狹窄囉...
你睇時間淨係睇未來...仲係極端接近既未來...咁你就係時間觀狹窄囉...
你冇錯呀...冇得量架...不過有得比較...

又話時話喇...點解你咁好心機逐個逐個咁reply...但係就係都唔答我你係咪唔認同我話你唔應該因為其他人唔信而影響到?
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-13 21:01 發表
原來你唔知有D牧師聽見你話信,佢可以即時同你洗架?

是的。請問是哪個宗派?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
高級模式 | 發新話題
換一個