返回列表 回覆 發帖

請問有什麼辨法請救那些中耶毒的基基們?

回復 21# 朱瘋天 的帖子

其實"無宗教"都可以係一種宗教,只不過呢個宗教唔係由某一人/團體宣揚/渲染之嘛.觀乎閣下所言,似乎閣下會更接近道教多啲.
做好男人,是讓身邊所有人開心
做賤男人,只是不想自己太傷心

回復 26# 朱瘋天 的帖子

首先,閣下有無宗教,真係關人個關.但眼睇真唔覺有人要你放棄所謂既宗教.

另外,如果閣下真係對佛教有一定研究既話,應該都知道其實並無所謂既佛道,佛家中講既就只有成佛.成佛既係一個結果,亦同時係一個過程.

如果話成佛(結果)係將自身既歸納並到達到無既話,咁成佛(過程)就係令自身一切趨向無既過程.點樣達成呢個結果同點樣進行呢個過程,根本就無一套既定既法則.但睇閣下既講法,閣下對宗教有一種異常既執著,其實咁經已唔係無/趨向無,亦係俗人所謂既佛家三毒中既"貪","嗔"同埋"痴".所以細佬會覺得閣下會比較近道教.

細佬唔係高僧,佛性唔強佛學更係白痴,都係俗人一個.但閣下既理論就似乎令人有少少非驢非馬既感覺,希望唔好介意,都係以事論事啫.

而且閣下曾經出過一個post定落若干教條,我曾經提出過某啲問題但無得到正面既回應,細佬對此都係耿耿,不過唔緊要啦,凡塵間如耶教者何止千萬,或者我都唔應該咁執著.
做好男人,是讓身邊所有人開心
做賤男人,只是不想自己太傷心

回復 31# 朱瘋天 的帖子

道教的部份不敢置喙,非本道也.

但有兩點想指出:

佛學中之六道並非一個選擇,而是六個不同的處境/幻境(佛看世其實並沒有處境,凡塵各樣其實只是幻境).人在死後(涅槃),會根據各自的"業"而輪迴到不同的處境和階段,所為的亦是為完成輪迴中的"因果"了卻自身的"業".至於佛教有沒有認為未逹到"不往涅槃"是為"不足",恕細佬才疏學淺,未有發現這種定位.

至於涅槃,其實並非單指死亡,還要是於這一個處境中了卻自身的"業",方為涅槃.就以四涅槃分階而論,除"無往涅槃"外,餘三階亦僅見菩提,而未能方證菩提.但如達"無往涅槃",則超然於生死,時空地域諸識均不再有所規限掛礙,即無生,何來死,涅槃與否亦變成幻象而已,剩下的就只有一念慈悲,是以才證菩提.

提議朱兄再從最本的般若波羅蜜多經中細味"空中無色 無受想行識 無眼耳鼻舌身意 無色聲香味觸法 無眼界乃至無意識界 無無明亦無無明盡"幾句.可能會對佛家"順天","逆天"還是"天地皆妄"有更深的理解.
做好男人,是讓身邊所有人開心
做賤男人,只是不想自己太傷心

回復 32# 朱瘋天 的帖子

宗教,可以看為是種令人生活得比較快樂的外發性自我催眠,給予領受者一份有外於本身性格的核心價值.要令人快樂,最原始的方法是令人少想點東西,少為慾望而期望然後失望.一切亦有所憑據.試想想,如果你能告訴希特拉如何以戰爭以外的方法殺光猶太人的話,第二次世界大戰未必打得成.所以一個so call既宗教,要蘊含大量的哲學思想,令人易於明白拉受將感受轉移,亦同時得到一種另類的識感認同.

但閣下開個topic自稱教主,所寫教義不獨曖昧不明亦容易令人混淆,何來承得起宗教二字?請記著,這可能會是任何一位領受者的核心價值,除了口舌招尤辯不過別人外,更可能會誤人一生.

回說佛家,高等數學除了零外,還有i(-1的平方根)這等虛數.而且,零是具方向性的,並非如字面所解的零=無.請別令人誤會.
做好男人,是讓身邊所有人開心
做賤男人,只是不想自己太傷心
返回列表
高級模式 | 發新話題
B Color Image Link Quote Code Smilies
換一個