返回列表 回覆 發帖

關於超短基版的對答

夠喇,仲生咩。

抽刀斷水 發表於 2011/10/6 17:22

拆去彈頭,不要實彈射擊,免生意外
我再看看你回應「為何神容許聖經中的廢話存在?」,我很懷疑有多少人能明白你在說甚麼。

抽刀斷水 發表於 2011/10/7 10:33

霍金的講課, 識的數學物理行家會聽到耳油都出埋,
不識的...好似我咁, 亞占, 亞水咁........仍然會是打哂眼睏, 九成是廢話。

聖經經文內容, 識的會認為是很有意思的聖言
不識的, 仍然會視之為廢話

我不識天體物理, 我不明霍金的講課, 但我不會說霍金的講課是廢話。
不明白聖經的人, 卻只懂說聖經盡是廢話!
係呀,你呢幾句同阿占講就最啱!
抽刀斷水 發表於 2011/10/7 11:17

唔係啵
我係對住你講
回復  抽刀斷水

神向來都容許廢話存在咖啦,您睼阿占講咗咁多,又流鼻涕又流黄流白,神有冇表示過不滿? ...
沙文 發表於 2011/10/7 14:58

神對你沙文都可以容忍包容,仲有乜唔可以忍?
現在看來差不多時候概述地總結一下第一條FAQ的對答:
抽:誰人有權決定合理性、正確性等等?
抽刀斷水 發表於 2011/10/8 01:54

真理是要靠[權]來撐就未必是真理。拿著鎗炮者連找著個女子姦佢七鑊都可以說成是理所當然。
回復  beebeechan

即是鎗炮本身才是宇宙終極真理#1啦。若您唔接受鎗炮的真理,就要有更勁的鎗炮打羸佢。
...
沙文 發表於 2011/10/8 18:03

天主與撒旦的仗,不是用來鎗炮來打的。

若望作默示錄時冇預計到過了過了冷兵器時代末日都還未來臨。夭主都要與時並進嘛。 ...
沙文 發表於 2011/10/9 00:08

撒旦不用核彈,用肉彈

所以夭主要用男同志先至頂得住。唔怪得之大公教會員工成日操練後欄。
...
沙文 發表於 2011/10/9 07:44

所以撒旦派了你混入教會?用你c 眼作戰?
回復  jimmychauck

你始終不肯定義好甚麼是教義,我們怎能討論下去? ...
抽刀斷水 發表於 2011/10/9 16:36

找個基徒唸一遍尼西亞信經給你聽便成了

我信唯一的天主,全能的聖父,天地萬物,無論有形無形,都是祂所創造的。

我信唯一的主、耶穌基督、天主的獨生子。祂在萬世之前,由聖父所生。祂是出自天主的天主,出自光明的光明,出自真天主的真天主。祂是聖父所生,而非聖父所造,與聖父同性同體,萬物是藉著祂而造成的。祂為了我們人類,並為了我們的得救,從天降下。祂因聖神由童貞瑪利亞取得肉軀,而成為人。祂在般雀比拉多執政時,為我們被釘在十字架上,受難而被埋葬。祂正如聖經所載,第三日復活了。祂升了天,坐在聖父的右邊。祂還要光榮地降來,審判生者死者,祂的神國萬世無疆。

我信聖神,祂是主及賦予生命者,由聖父聖子所共發。祂和聖父聖子,同受欽崇,同享光榮,祂曾藉先知們發言。
我信唯一、至聖、至公、從宗徒傳下來的教會。
我承認赦罪的聖洗,只有一個。
我期待死人的復活,及來世的生命。

亞孟。

請繼續討論
占兄認同BB在#167中就「教義」的定義麼?
抽刀斷水 發表於 2011/10/9 17:03

尼西亞大公會議召開時, 東正教與西方教會仍未分裂, 新教更是在一千年後才冒起。所以, 信經是所有基督徒都認同, 共通的地方。
淨係呢句已經明顯有錯啦。

陳教友有一個聖洗、阿占又有一個聖洗,您話全世界有幾多聖洗?
亞孟。 ...
沙文 發表於 2011/10/9 19:43

或者係要同你講俗野, 賤野你先會易明白囉, 賤人要同佢講賤話

女仔人人都有隻豬, 初夜只有一次。
女仔嘅初夜我都試過好多次啦。
沙文 發表於 2011/10/11 12:13

挑....
神父牧師都同好多人做過赦罪的聖洗哩
何以見得你態度又好好呢?
如其怪其他人唔回答,不如諗下點解無人答,
難道你真係覺得成個離教者之家嘅會員無 ...
Guest from 218.189.212.x 發表於 2011/10/11 12:02

佢無乜態度唔好丫
係出帖冗長, 噚氣o者
我嘅評語會係:真係好多人睇/研究聖經喎
實在很難得出神很豐盛這個結論,不是嗎?
.
Guest from 218.189.212.x 發表於 2011/10/11 12:02

我比較科學, 客觀....
所以我會問你: 有多少人看/睇過聖經, 你有無做過甚麼的調查, 定係順口開河地說:「好多人」?
另外, 你用甚麼的尺, 準則來量「睇過聖經的人不覺得神很豐盛」

我嘅評語會係:
不科學的是你
「你講嘅野解釋的確係唔夠,有啲字眼或意思唔解釋清楚」...你也有份
何以見得你態度又好好呢?
難道你真係覺得成個離教者之家嘅會員無一個答到你提出嘅問題?
.

咁....
沙文, ali 既貨色又真係唔難搵, 通壇都係,
現在多你一件
係啦,你真係講得好岩,真係好唔科學.....

多謝你指出我說話嘅不足
..
Guest from 218.189.212.x 發表於 2011/10/11 14:28

你知道你也是不科學就得哩!
一個不科學笑另一個不科學
咁點解恐龍化石會存在於6000年內沒可能埋藏得到泥土內呢?
泥土的堆積一般是一般沉積物慢慢堆積而成,不是短短4100年之內的事,因為恐龍化石出現的地方,淺可以很淺,地上就有,深的話,可以去到5公里,如果短短4100年可以把化石埋在這麼深入的泥土裡,可以讓地面在4100有如此的變動,二千年前的地球和現在的比起來一定面目全非,,但這二千年來,有這樣驚天動地的變動嗎?
還有化石的年代是可以透過檢測化石和附近岩石的放射性元素來分辦化石的年齡,都不是6000年內能夠完成的事

cannypp 發表於 2011/10/14 03:06

這個兵馬俑出土戰車
在我看來...是件「古物」.....有二千二百多年歷史.

原來卻是臨潼旅遊區內幾十元便可買到的仿製品.
上星期才由工埸造成.  賣者甚至暗說這是偷偷有門路的真品.....

對我來講...以有限知識好難分辨, 因為我不懂分辨.
對考古專家來說便能分辨到哩....對以為執到荀野的羊枯咭咭作笑.

以人類有限知識...在掘到出來的化石, 岩石, 恐龍蛋....無一不顯示有過千萬萬年的歷史.....你又怎知不是天主在幾千年前才造成的古物呢?
天主對著科學的 C-14測定... .放射元素測定.咭咭在笑又如何呢?

問題還是在:
你信不信這個世界是天主造的?

信天主「造這個世界」, 與信天主「造一個有千億年歷史的世界」分別唔係要咁大
這樣的話一定解釋到
但天主又何必在聖經寫6000年歷史?
cannypp 發表於 2011/10/14 10:52

天主幾時講係創世6000年前?
你又人云亦云哩
天主只係告訴人, 天地宇宙各生物係佢造既
回復  cannypp

屎忽痕咯。
我信夭主--係玉帝扮嘅,得閒得滯去玩下猶太佬,默感呃佢地寫本騎呢經。

...
沙文 發表於 2011/10/14 11:46

分別好大
天主造天地------好多人信, 好多人認同

天主是肉帝所扮---得你一個人狗翕
回復  沙文

就連beebee都話噚氣,就唔駛多講啦。
抽刀斷水 發表於 2011/10/15 22:17

咁我係喜歡長話短說

多野講咪 flood 多幾帖囉
高級模式 | 發新話題
換一個