返回列表 回覆 發帖

關於超短基版的對答

回复226#沙文

Jimmy麻烦你先定嗰超短嘅标准先,唔该!

ali 發表於 2011/10/16 00:34

一個帖多個100字我已經唔多想睇
(除非係寫得好精采哩)
回復  jimmychauck

唔係啵,我唔可以看到抽對闡釋自己vsfaq的無力。我可以看到佢好有力喎。 ...
沙文 發表於 2011/10/16 13:29

抽刀力水?
抽到出水
假設上帝默示古人寫聖經,最初默示的內容為X,其後因為翻譯問題而被翻譯成Y

Guest from 14.198.71.x 發表於 2011/10/16 23:11

咁係咪你手上有些實例先?
例如:
信耶穌實在不是得永生, 是得水牛?
所以....基徒都信錯了?

(討論唔係只得空口講話, 狗翕而已!)
而假設上帝既有能力又有意願的話,為何又會有紅海蘆葦海之爭出現呢?

Guest from 14.198.71.x 發表於 2011/10/16 23:11

(1) 以色列人過蘆葦海與過紅海係咪好大分別?

(2)你打開地圖睇睇蘆葦海在那裡?
係咪都是紅海的一部份?

我話去糧船灣海遊船河同去西貢海游船河係咪分別好大?

查實毎海叫乜名係唔重要, 重要既係天主施神蹟, 分開海水讓以色列人通過。
沒有天主的手在做事, 以色列人通通給捉回埃及當奴。
我是上面#238那件遊客
暫且假設蘆葦海才是上帝在原文默示的正確內容
如果翻譯是由上帝默示的話,為甚麼譯者會收到「紅海」這個錯誤的默示呢?

gletscher 發表於 2011/10/17 00:14

即使 Reed Sea 給寫作 Read Sea, 天主也懶理。
而且, 你怎去証明原文應是 Reed Sea?
你有天主份手稿? 定係有佢既錄音 mp3 檔案?
以我既智慧, 以色列人過Reed Sea 都係一個假設啫。
我是上面#238那件遊客

重點不是分別大不大,而是為甚麼會有誤譯的出現
暫且假設蘆葦海才是上帝在原文默示的正確內容
如果翻譯是由上帝默示的話,為甚麼譯者會收到「紅海」這個錯誤的默示呢?

gletscher 發表於 2011/10/17 00:14

戶藉紀33章:

由穌苛特起程,在位於曠野邊界的厄堂紮營。
由厄堂起程,轉向巴耳責豐的丕哈希洛特,在米革多耳對面紮營。
由丕哈希洛特起程,由海中經過進入曠野,在厄堂曠野中行了三天的路,然後在瑪辣紮營。
由瑪辣起程,來到厄林。在厄林有十二水泉和七十株棕櫚樹,就在那裡紮營。
由厄林起程,在紅海旁紮營。
由紅海起程,在欣曠野紮營。

經文說明以色列人行了三日三夜都是在「紅海」岸邊,
你睇下蘆葦海有幾大, 足以三日三夜都行不完, 行來行去都是在蘆葦海邊札營嗎?

睇聖經唔可以只睇一忽半忽, 互相對照下便知那個是對。
回復  beebeechan
咪扮scientific啦
猶太佬冇地圖,在曠野氹氹轉三日三夜唔算多 ...
沙文 發表於 2011/10/17 00:36

猶太佬有導遊, 
梅瑟係西奈半島蒲左40年先返埃及同法魯隻揪, 留低唔少腳毛
咪扮scientific啦

沙文 發表於 2011/10/17 00:36

唔係扮, 係理性分析vs 盲從附和, 人云亦云
>>

無論原文是Reed Sea也好Red Sea也好Read Sea也好Reed Sh*t也好,就我的論點而言並不重要
重點在於,為甚麼上帝會容許有多於一個版本流傳在他的教會之間? 這才是值得思考的問題

gletscher 發表於 2011/10/17 21:03

連你都識講:「無論原文是Reed Sea也好Red Sea也好Read Sea也好Reed Sh*t也好,就我的論點而言並不重要」, 既然無重要, 連你也懶理了, 為甚麼天主要咁緊張?
(你自打咀巴....啪..啪....啪!!!)
40年咁耐,行過都唔認得啦, 只好人云亦云氹氹轉
其實霉蝨係矇查查唔識路,要天使帶路嘅:

Exo 32:34 現在你去領我的百姓到我吩咐你的地方去。看,我的使者在你前面引路。在我懲罰之日,我必懲罰他們的罪。」

沙文 發表於 2011/10/17 00:52

咁經文就說明以色列人在曠野40年兜兜轉轉是天主的計劃, 有佢既目的, 不是梅瑟蕩失路, 迷失了。
你打人之前不如看清楚
我說是「就我的論點而言」不重要
因為我的論點,重點在於「為甚麼會有多於一個說法 ...
gletscher 發表於 2011/10/17 22:18

「就的論點而言」便不用論了,
反正都是你的言論, 沒有人跟你一般的便是了
那麼世上一大堆原教旨主義基督徒,他們堅持的聖經無誤論也就沒了根底了

gletscher 發表於 2011/10/17 22:18

那你思想開明一點, 不要做一個原教主義者, 多接受其它睇法咪得囉。。。。。。膠!
(係你要死咕咕做原教主義啫)

天主有說要做原教主義才可進天國咩?
(你本係乜聖經黎架, 譯成咁既?)

若天主的意思, 本來就是 Red Sea, 以色列人過的就是 Red Sea, 那甚麼的:
(1)Reed Sea 論;

(2)重點在於,為甚麼上帝會容許有多於一個版本流傳在他的教會之間? 這才是值得思考的問題

(3)我說是「就我的論點而言」不重要

(4)而如果翻譯不是由上帝默示的話,那麼上帝為甚麼不盡力保證翻譯的完美無缺呢?

全部都是多膠魚!

煩惱自尋

係囉,乜都交托比神啦,唔好諗喇你。
抽刀斷水 發表於 2011/10/17 23:15

如人乜野都話要在人掌握中, 不能交托神的安排既話, 以色列人便不應逃出埃及, 搞到在紅海邊前無去路後有追兵既掘頭路上哩。
命運既野, 到時神自有安排。
你未到呢個境界啫。
永远都在不败之地,你玩嗮啦!
ali 發表於 2011/10/18 01:07

你又何必硬要同我玩呢?
事情成功就话有神嘅助力,

係架。。。
你今日可以自由屙尿屙屎, 唔使卦尿袋押片, 都係一個恩典黎架。
山穷水尽疑無路,柳暗花明又一村。做人樂观D咪得咯,唔驶吓吓都要噠嗰神出嚟姐!

唔信神既叫又一村,
信神既叫神的安排
基本上都係相若既啫
山穷水尽疑無路,柳暗花明又一村

古代南宋詩人陸游便了解到人生不是全部可以由人掌握操控, 命命中有主宰, 今日無頭緒既野都唔使咁擔心,所以有此詩句。

今日2011年, 科技比陸游時代好不知多少倍哩, 人亦覺得人生不是全部可以由人掌握操控, 命命中有主宰。 (起碼你都認同了這詩句。)

所以, 科技無論多發達, 不可以幫人解決靈性上的問題。

將來科技即使比現在更發達, 到時仍會有人說:
人生不是全部可以由人掌握操控, 命命中有主宰。

人會變, 知識會變, 科技會變。。。但神是永恒不變。
假如真系有神,都唔觉得系YHWH。佛家提倡嘅放下、平常心唔错,少D頭痛!
ali 發表於 2011/10/18 10:45

由不信有神到信有神, 已經係有少少進步哩。
要先知道有一個主宰神,才能慢慢認識「祂是誰」嘛。。。。慢慢哩

另外, 信耶和華的不等同就是不能學佛學架啵,
佛道不是拜神, 與信神實在是無相沖的。 你不用咁快就想搬個佛出黎擋駕架啵

佛學係好野, 不等同耶教便是衰野, 你先弄妥你的邏輯思維先哩
我逻辑思维好正常,绝对唔會以佛家对YHWH。我系对佛家D哲理 有兴趣而已,YHWH就無乜价值咯!

qali 發表於 2011/10/18 12:57

你對佛家有興趣,因何就不準其它人對耶和華有興趣先?
信得你咁霸道既就任何好的宗教,落到你手都變成壞宗教哩。
高級模式 | 發新話題
換一個