返回列表 回覆 發帖

關於超短基版的對答

事情成功就话有神嘅助力,

ali 發表於 2011/10/18 01:07

係架。。。
你今日可以自由屙尿屙屎, 唔使卦尿袋押片, 都係一個恩典黎架。
山穷水尽疑無路,柳暗花明又一村。做人樂观D咪得咯,唔驶吓吓都要噠嗰神出嚟姐!

唔信神既叫又一村,
信神既叫神的安排
基本上都係相若既啫
山穷水尽疑無路,柳暗花明又一村

古代南宋詩人陸游便了解到人生不是全部可以由人掌握操控, 命命中有主宰, 今日無頭緒既野都唔使咁擔心,所以有此詩句。

今日2011年, 科技比陸游時代好不知多少倍哩, 人亦覺得人生不是全部可以由人掌握操控, 命命中有主宰。 (起碼你都認同了這詩句。)

所以, 科技無論多發達, 不可以幫人解決靈性上的問題。

將來科技即使比現在更發達, 到時仍會有人說:
人生不是全部可以由人掌握操控, 命命中有主宰。

人會變, 知識會變, 科技會變。。。但神是永恒不變。
假如真系有神,都唔觉得系YHWH。佛家提倡嘅放下、平常心唔错,少D頭痛!
假如真系有神,都唔觉得系YHWH。佛家提倡嘅放下、平常心唔错,少D頭痛!
ali 發表於 2011/10/18 10:45

由不信有神到信有神, 已經係有少少進步哩。
要先知道有一個主宰神,才能慢慢認識「祂是誰」嘛。。。。慢慢哩

另外, 信耶和華的不等同就是不能學佛學架啵,
佛道不是拜神, 與信神實在是無相沖的。 你不用咁快就想搬個佛出黎擋駕架啵

佛學係好野, 不等同耶教便是衰野, 你先弄妥你的邏輯思維先哩
quote:"佛道不是拜神, 與信神實在是無相沖的。 你不用咁快就想搬個佛出黎擋駕架啵

佛學係好野, 不等同耶教便是衰野, 你先弄妥你的邏輯思維先哩"

我逻辑思维好正常,绝对唔會以佛家对YHWH。我系对佛家D哲理有兴趣而已,YHWH就無乜价值咯!
我逻辑思维好正常,绝对唔會以佛家对YHWH。我系对佛家D哲理 有兴趣而已,YHWH就無乜价值咯!

qali 發表於 2011/10/18 12:57

你對佛家有興趣,因何就不準其它人對耶和華有興趣先?
信得你咁霸道既就任何好的宗教,落到你手都變成壞宗教哩。
1/。“我系对佛家D哲理 有兴趣而已”!我無信佛教。
2/。無唔准其它(他)人对耶和华有兴趣喔,我都好有兴趣研究点解有人會信YHWH架!
我同妳之间就系隔住嗰爛佬,你赢!
1/。“我系对佛家D哲理 有兴趣而已”!我無信佛教。

ali 發表於 2011/10/18 16:37

你買六合彩都係諗下會中奬架咋, 無信會中獎。
(咁買黎做乜膠呢?。。。。。你就係咁膠!) 
你赢!

乜咁快就認輸呀?
对耶和华有兴趣喔,我都好有兴趣研究点解有人會信YHWH架!
.

你自己都自答左哩,
佛家D哲理 有兴趣而已,YHWH就無乜价值咯!
佛家只係一套哲理, 不是講主宰的神, 所以咪不是我想找的「那一位」囉.

我是要找主宰的那一位, 不是講人生哲理的那一位。
那你思想開明一點, 不要做一個原教主義者, 多接受其它睇法咪得囉。。。。。。膠!
beebeechan 發表於 2011/10/17 22:28

那你是否認為基督教原教旨主義是不正確的,以及聖經無誤論並不成立?
如果這兩個問題,你的答案都是「是」的話,那我就可以不用追問下去了

若天主的意思, 本來就是 Red Sea, 以色列人過的就是 Red Sea
beebeechan 發表於 2011/10/17 22:35

如果上帝的意思本來就是Red Sea的話,又會產生另一個問題 :
為甚麼會出現Reed Sea一說? 為甚麼上帝會容許在Exodus 2:3跟Exodus 2:5把"suph"譯做reed?
這個問題的核心,「為甚麼上帝會容許翻譯失誤導致聖經的經文不準確?」,仍然成立
(當然,如果你並不支持聖經無誤論的話,那麼這個問題就不用問下去了)

「就你的論點而言」便不用論了,
反正都是你的言論, 沒有人跟你一般的便是了 ...
beebeechan 發表於 2011/10/17 22:25

這種回應方法,純粹是在逃避問題罷了
老實說,我在這個論壇ROM了一段時日
看你的文章跟沙文的文章,雖然都是常常嘻笑怒罵串人踩人等等
但是起碼沒有看過沙文刻意迴避問題,或者拿「反正都是你的言論」這種擺明不是理由的理由來敷衍了事
相較來說,你的這個回應似乎章法比較低了一點
那你是否認為基督教原教旨主義是不正確的,以及聖經無誤論並不成立?
如果這兩個問題,你的答案都是「是」的話,那我就可以不用追問下去了

gletscher 發表於 2011/10/18 21:00

哈。。。咁你又係咪認為睇聖經不應死咕咕, 不應照字面解讀, 應要看暗蔵的意義呢?
如果上帝的意思本來就是Red Sea的話,又會產生另一個問題 :
為甚麼會出現Reed Sea一說?

gletscher 發表於 2011/10/18 21:00

Reed Sea 一說何來, 你不去尋真來問我幹嗎?
「為甚麼上帝會容許翻譯失誤導致聖經的經文不準確?」

汽車製造商 toyota, honda, susuki, BMW, Benz....Ford....又怎可以不準人不小心駕駛先?
設計幾好既車總會遇上駕車粗心大意的用家, 撞到全車報銷, 家破人亡
相較來說,你的這個回應似乎章法比較低了一點

幾時你給委任了作離教者之家辯論大賽既裁判?
看你的文章跟沙文的文章,雖然都是常常嘻笑怒罵串人踩人等等
...

一邊廂你懂說這些都是「嘻笑怒罵串人踩人等等」的狗翕吹水, 
另一邊廂你就把這些「嘻笑怒罵串人踩人等等」的狗翕吹水看得太認真矣!
(還以這些「嘻笑怒罵串人踩人等等」的狗翕吹水來作判?)

食蝨米。。真膠的原來是你
回复270#bbc

quote:"乜咁快就認輸呀?"

纯粹系做人要厚度,我唔想妳因为赢唔到會训唔着、心理不平衡。
回复271#bbc

quote:"佛家只係一套哲理, 不是講主宰的神, 所以咪不是我想找的「那一位」囉.

我是要找主宰的那一位, 不是講人生哲理的那一位。"

“他也在找,我也在找。。。得了什么,失了什么。可有认真试过。何必哩,何必哩。可知一切都會身外过。得的多,或失的多。。。”
最终可能什么也找不到!学會放下,别执着啦!
回复269#bbc
quote:"你買六合彩都係諗下會中奬架咋, 無信會中獎。
(咁買黎做乜膠呢?。。。。。你就係咁膠!) "

六合彩就算自己唔中,都會有其他人中。『信主得永生』就算死咗都唔知系乜,又话要等大审判。喂)) )  )   )     ),到底等几耐先至大审判架?好Q闷呀呀。。呀!
高級模式 | 發新話題
換一個