返回列表 回覆 發帖

關於超短基版的對答

bbc妳系讲紧犹太教抑或佛教呀?
ali 發表於 2011/10/26 23:04

咁係又係講緊揀基督教會, 定係揀宗教呀?
咁係咪佛教就係唔使揀, 獨沽一味先?

東南亞地區既佛, 同日本既佛, 中國既佛己經唔同,
都係7-11咁囉, 內邊賣既又係唔同囉,
邊間先係正宗 7-11?
你都小心信錯冒牌佛
so 犹太人嘅耶稣嚟到中國就系水货,無warranty!东南亚嘅7仔,同日本嘅7仔,中国嘅7仔卖嘅野都已经唔同了! ...
ali 發表於 2011/10/26 23:50

各地天主教主教都是梵蒂岡委任, 這就是 warranty。
中國的主教不是梵蒂岡委任, 所以真係無 warranty。 
没有正宗不正宗的问题,

人地在論緊既就是誰是正宗, 正宗不正宗的問題:
還有,為何基督教會可以開得像7-11,招牌一樣,但賣的東西都不一定一樣的?

cannypp 發表於 2011/10/26 18:57

你無喇喇插把口話「没有正宗不正宗的问题,」?
一係你是在岔開話題, 斬亂歌柄!
一係你是跟不上討論,
一係你是擘開口便嗌
系market differentiation

最憎人亂拋書包, 賣弄學術名詞卻又不知所云。
圣经够無话过有教皇Lee个post 啦!所以D warranty系信唔过咯!

ali 發表於 2011/10/27 12:59

你對聖經很不認識, 不知道有以下這句給人引用得很多的一句:

瑪竇福音: 16:20
耶穌回答他說:「約納的兒子西滿,你是有福的,因為不是肉和血啟示了你,而是我在天之父。我再給你說:你是伯多祿(磐石),在這磐石上,我要建立我的教會,陰間的門決不能戰勝她。我要將天國的鑰匙交給你:凡你在地上所束縛的,在天上也要被束縛;凡你在地上所釋放的,在天上也要被釋放。」

這話不是耶穌私底下對伯多祿說的, 是當著眾人面前說的.
market differetiation---
ali 發表於 2011/10/27 12:57

我一早便話你是亂書包哩,
我真的未聽過有 market differetiation,
Market Differentiation 我卻是聽過下。

另外, 
我未食過 Macdonald,
我只食過 Mcdonald

再另外:
不是Mayonaise sauce
是 mayonnaise sauce
quote:“人地在論緊既就是誰是正宗, 正宗不正宗的問題:”

基督教都系抄犹太教架啦,讲乜野正宗丫!正 ...
ali 發表於 2011/10/27 12:37

你遲你哥哥幾年出世, 你的樣貎跟哥哥有點似, 難道你是抄你哥哥? 細佬跟大佬仍有很不同哩。
同源, 不等同抄。

在舊約紀述中, 多處都出現弟弟取代哥哥位置的故事, 長子不屑, 弟弟取而代之。
你話這些故事的暗喻會是甚麼呢?
(不過, 你未讀罷托拉中各書卷, 你怎知我在翕乜!?。。。屣氣)
market differetiation---每个市场(地方)都有各自嘅特性(Demographic-种族、宗教、年龄、性别、学历、工作、收入。。。。)e.g.马拉西亚嘅Macdonald系有辣椒提供的、在荷兰嘅Macdonald會提供Mayonaise sauce嚟点薯条的。。。以大6嘅讲法就系『萝卜白菜各有所爱』
.
ali 發表於 2011/10/27 12:57

現在不是談論Market Differentiation 的問題, 是這個問題:

[img]htt

你㿢未呀?
漢堡包的由來與我們論著的有甚麼關西?
你糊言亂語既?
回复318#

都系回应阁下316#之照片!
ali 發表於 2011/10/27 22:05

整篇帖發還給你重作哩。。。諗清楚想講乜先出文哩。。唔該
回复320#

又要我去嗰井边同妳讲野,真系
ali 發表於 2011/10/27 22:19

我都知你爬上黎, 爬得好辛苦架勒
高級模式 | 發新話題
換一個