返回列表 回覆 發帖

解答關於超短基版FAQ

既然叫到, 咁就出吓聲啦...

"愛強姦" 等如愛其他一切活動一樣, 絕對可以係真愛...
對其他人有無影響, 同強姦犯是否真心去愛強姦沒有關係
只要一句 "不求自己的益處", 愛就根本不存在...
求心安都係自求益處
所以"愛"不可能存在, 更不可能無處不在
何謂"愛"? 何謂"懂"愛?

Corinthian 所謂之"愛", 因 "不求自己的益處" 一句, 否定其存在之可能
那就回歸到 "愛強姦", "愛殺人" 也是愛的定義上
問題是你有無做,幻想希望強姦人沒有多太問題。

但如果真的實行了就是罪。
Dalvm 發表於 2009/3/28 13:00

一路都係講緊 "愛", 幾時又扯到 "罪"?
之前咪提過只係諗但唔做唔算係 "真" 愛....
咁到底係要人人都有真愛, 定係要有條件嘅 "真愛", 定係要邪教嗰種名實不符嘅愛?

你仲未講點樣先算係 "懂" 愛
那個乞丐就做到不求自己的益處。
Dalvm 發表於 2009/3/28 13:02

你敢話嗰個乞丐做呢件事嘅時候無 "感覺良好"?
有嘅話都唔可以話 "不求自己的益處"
如果你告訴過了老闆不用加人工也會留下工作,但還是加了。

那你的公司不是想像中這麼財困。
Dalvm 發表於 2009/3/30 06:21

公司財困都要運作架.... 人才都無嘅話公司點脫離財困?
公司肯加人工俾佢留低, 肯定係佢對公司有重要嘅價值. 留低先係"愛"嘅表現!

不過將"愛"呢個概念用喺工作上都幾詭異. 到底我係應該"愛"工作, "愛"公司, 定係"愛"老闆 呢?
全部都"愛"會好矛盾架喎....
請留意主角對工作的態度。

他熱愛 社工工作 (愛工作),社工的工作是要愛人吧(工作是愛)。他是五 個 釋 囚 的 上 司,他愛他們(愛下屬)。 但他覺得做這份工很辛苦,所以他就轉工,做一份能令他快樂的工作。

咁就即係佢愛自己多過愛工作同愛下屬啦!
107# takas
您咁睇得起細佬,知遇之恩無以為報,下如您做埋我老細啦?
而家咩都講愛,梗係連返工都要搞下辦公室之愛啦
沙文 發表於 2009/3/30 15:07

呢個先係"愛"嘅精髓!
高級模式 | 發新話題
換一個