返回列表 回覆 發帖

[教會報憂] (轉貼)無愛醫院

都話好理解您要杯葛喀。咁您都要寫好份聲明先杯葛到佢咖,唔係淨係幻想佢改名咖
咁幻想法,都唔知幾時先有得高興

而家當務之急,就係保証市民有權唔俾錢都老奉有醫生睇嘛
而您,明知到交按金就可救國救民,但您偏唔 ...
沙文 發表於 2009/9/25 01:00

你將你啲口水,同埋荒謬無理口既控制欲留來自制啦,你喺控制唔到我點杯葛個無良醫院口架。

什麼「保証市民有權唔俾錢都老奉有醫生」完全歪曲原意的說話,說穿了只是你原創的,如果你認為如此荒謬的做法有用,咁你自己去做啦,唔好叫人去做嘛。
101# hellboy

男童看的是眼科門診

「明愛醫院被指懷疑拒絕治療一名姓陳的 7歲男童,明愛醫院發言人回應指,男童前日因左眼受傷,當日下午 12時 37分前往瑪嘉烈醫院急症室求診。醫生於下午 1時 7分為他診治,其後 ...
dye 發表於 2009/9/25 10:49

無即時失明的危險,無即時的意思,是延誤醫治才會有失明危機,說男童無失明危險, 根本就是你歪曲事實。

唔單止明愛醫院有問題,連你都有問題。
點解孝子一開始要將自己已暈低左嘅爸爸掟晌街度?都車到門口咯,放响車度會唔會安全D?

需然爸爸係明愛常客,點解做物流前線既孝子會唔識路?

點解孝子冇拿拿林同韋醫生一齊抬自己爸爸上番自己架車,送上明愛ER?

點解嫲嫲唔打電話叫學校FAX D身份證明文件?

點解嫲嫲身上7舊水都冇咁可憐?(提都提唔到?)
dye 發表於 2009/9/25 13:21

點解孝子一開始要將自己已暈低左嘅爸爸掟晌街度?都車到門口咯,放响車度會唔會安全D?

因為心臟病發時到更充足氧氣的環境有助避免缺氧! 放响車度唔會安全啲!

需然爸爸係明愛常客,點解做物流前線既孝子會唔識路?

因為明愛路牌唔清晰,唔熟悉的人都有機會需要搵路!

點解孝子冇拿拿林同韋醫生一齊抬自己爸爸上番自己架車,送上明愛ER?

這只是很簡單的常識,因為爸爸已經心臟停頓,腦缺氧1分鐘便可能會死亡,佢已經缺氧左2分鐘,要即刻做CPR搶救,無時間送上ER!結果佢都真喺死左!

點解嫲嫲唔打電話叫學校FAX D身份證明文件?

你憑乜野認為嫲嫲知道呢個世界上有FAX機? 就算佢知,佢蠢諗唔起,你吹咩? 而且,男童有學生手冊,一定唔喺偷渡客,雖然是非正式,都喺身份證明文件。

點解嫲嫲身上7舊水都冇咁可憐?

佢就喺咁窮,政府生果金唔夠比,你幫佢比囉?

你幫佢墊底7舊水

明愛唔想比人杯葛,一喺修改慣例,一喺自己職員墊底,再唔喺就執左佢囉,無理由搞着我啲外人嘛。
108# hellboy 咁又係。疴遲一陣尿都有谷爆膀胱嘅危險,所以逢親排隊疴尿都有權打尖
沙文 發表於 2009/9/25 13:30

眼嚟口架,角膜受傷唔醫會發炎嚴重會脫落會盲口架,佢盲左,喺咪你比你隻眼佢先?
112# hellboy

原來將病人放晌路上仲安全D

———————
原來孝子去過明愛N次都靠路牌

-----------

原來嫲嫲係龍婆,講到明FAX都唔知。原來有手冊就係香港人,下次你記得用手冊出境。 ...
dye 發表於 2009/9/25 13:59

就喺咁你吹咩? 有手冊至少證明唔喺偷竊客,小學生個個都唔戴ID翻學咖啦,咁全部出事無錢比唔好醫囉?
有您俾7舊佢墊底,唔駛我出馬嘛。除非您冷血唔俾啫
沙文 發表於 2009/9/25 14:00

又喺到撒賴,你自己覺得咁有用,你自己去做嘛,無理由賴人過喎。
117# hellboy
此乃醫院政策嘛,您俾佢都唔醫先黎揾我啦
再賴死唔俾又多兩個盲公啦
沙文 發表於 2009/9/25 14:10

各施各法嘛,你覺得有用要去做至得咖,我認為無用嘛,你唔好賴皮至得咖。
膀胱嚟口架,膀胱谷爆會中尿毒死,佢死左,喺咪你比你條命佢先?
dye 發表於 2009/9/25 14:20

咁你個膀胱又唔會谷爆嘅,谷到咁上吓你咪賴囉。
我冇話明愛一定要醫佢嘛
有冇用,唔係用「覺得」「認為」來决定嘛
根據現行法例,一俾,市民必定得到醫治
除非您冷血到試都唔試
沙文 發表於 2009/9/25 14:22

其實我都無話明愛一定醫人咖,始終明愛醫唔醫人有主動權嘛。

不過我認為你講嘅方法無用,話你想做就自己做,唔好以為可以拖人落水唧。
122# hellboy
您唔了解染色禪師,佢仲要面過您,一定會死忍而中尿毒
沙文 發表於 2009/9/25 14:27

哦,咁佢咁大個人,出左事要自己負責嘛。
如果成班小朋友感冒去睇門診,佢家人學校又同時拒交證明文件(唔知點解),醫院咪CALL社工保良局,睇下佢地乜事。

如果只係一個小朋友感冒去睇門診,佢家人學校又同時拒交證明文件(唔知點解),都係叫社工睇睇好。 ...
dye 發表於 2009/9/25 14:35

遲啲先交同拒交喺唔同嘅。
嫲嫲就唔駛,有您照
沙文 發表於 2009/9/25 14:41

個男童喺無辜咖。
128# hellboy
咁不如您好心做logistic幫市民都好喎
沙文 發表於 2009/9/25 14:44

你又賴皮啦!
131# hellboy
我希望市民得到幫助,問題可得解决,您又唔駛咁掹掙,雙贏局面啫
沙文 發表於 2009/9/25 14:53

等下先交,咪等下先醫個小朋友既感冒。醫住D登記好果D先。

再唔係HELLBOY你放低7舊,等下還番比你

哦,咁你兩個想解決問題,又認為擺低幾舊會有用,咁你仲唔去做?唔好賴皮,即刻去!至於我貫徹始終,認為杯葛佢是最實際。
129# hellboy  

又係,佢無簡龍婆做嫲嫲。
dye 發表於 2009/9/25 15:03

邊個做嫲喺無得選擇咖嘛。
136# hellboy  

咁佢可以HELLBOY為榜樣,鬧佢嫲嫲無愛、冷血、見死不救嘅
dye 發表於 2009/9/25 15:26

哦,咁你隨便啦,不過我無講過就唔好入我數喎,我唔同你反啦。
135# hellboy
我一早報效咗義務做基金管理啦,您縮骨致令日後市民碰到同樣情况時仍不能合法地接受治療,杯葛明愛又不拒絕明愛對您的急救服務,叫明愛改名又不得不到回應,令本版剪報失卻焦点,您還有什麼suggestio ...
沙文 發表於 2009/9/26 11:52

無投資回報的基金問題我由頭到未都無贊成過,無表示過要參予,亦不是我份內之事,我無縮骨,喺你自己唧。你想搞但又搵唔到贊助商比你搞全無計劃的洩本生意,你自己又比唔起錢,講到尾都喺你自己能力問題,唔好賴人啦。同埋我點樣杯葛明愛喺我嘅決定,我是否或者如何拒絕明愛醫院的醫療,你都無份參予,即喺我唔需要嘥氣應酬你啦,我建議就喺,你自便啦。
錦衣玉食人富貴,
騙財揾銀將錢睇,
呃神騙鬼人虛偽,
下流賤格人又曳,
背棄妻女無自制,
貪多慕得禍自黎,
遲早扑直週身蟻。
原來阿文症妄想,瘋言夢語日思量,  
我何不落床休養,免與癡人同糟坱。
145# hellboy
正常人一般都係上床休養喎,何解您休養反而落床嘅呢?有咩醫學根據要咁做呢?
沙文 發表於 2009/10/3 03:09

唓,「瞓上」定「瞓落」兩詞不嬲都通用,歌謠都喺咁唱。傻佬!
高級模式 | 發新話題
換一個