返回列表 回覆 發帖

[教會報憂] (轉貼)無愛醫院

8# 逆天而行

医生也是人。医生也要吃饭,也有家。

卖药的也要钱去研究。他们也是人,也要吃饭,也有家。

偏偏钱就只有这么多,问题是救谁?这不叫假,这叫现实。

如果要多点支援,为什么不可以多交税来分担,而要医生们单方面的吃亏?
呢次唔係單一事件 一定仲有好多 不過今次嘈到政府都知姐
逆天而行 發表於 2009/9/23 19:46

啫喺,不要信口雌黃。
政府容許私營醫院註冊為非牟利機構,是為了確保有人無錢都有醫,如今天主教背景醫院破壞規矩,政府要不會另立醫院,要不加緊監管。
hellboy 發表於 2009/9/23 19:42

呢次唔係單一事件 一定仲有好多 不過今次嘈到政府都知姐
樓上咁講 姐係無錢就唔得 我發覺我都同樓上溝通唔到
-------------------------------
那 醫生就為錢而生 社會都為錢而生
也就 跟耶教徒沒分別 生存都沒意義
仲有 你驚佢唔找錢 你唔好救佢囉
最後邊個比人嘈 咪又係 ...
逆天而行 發表於 2009/9/23 19:13

政府容許私營醫院註冊為非牟利機構,是為了確保有人無錢都有醫,如今天主教背景醫院破壞規矩,政府要不會另立醫院,要不加緊監管。

樓上咁講 姐係無錢就唔得 我發覺我都同樓上溝通唔到
-------------------------------
那 醫生就為錢而生 社會都為錢而生
也就 跟耶教徒沒分別 生存都沒意義
仲有 你驚佢唔找錢 你唔好救佢囉
最後邊個比人嘈 咪又係醫院
從呢件事看到 所謂既【慈善機構】
都係【鐵面無情】
而係慈善節目入面既 咩支援
全部都係假 只係做【SHOW】
另外 手冊應該係中小學時期既野
你有信用卡個陣 都唔係中小學啦
仲有 手冊可以當證明用
因為有相同校"引"(校"引"係學校機構證明佢係個個人)
銀行信會有相?(有相我都唔知啦..)
手機有咩用?
係咪d港女自拍=]

美國也有很多人沒有醫療保險,這正是最近OBAMA鬧得沸沸揚揚一件事

在加拿大要有OHIP(保險咭)—身份證也不行!

英國用「生活質數指標」去看看醫不醫你

我可沒見過全包的醫院。
----------------

如果你不是香港人,你走數,香港醫院是否有足夠的「能力」把你扣下來?

就算扣下來,誰擔保病人有能力埋單?

例如早前內地孕婦「問題」在立法會提問:
http://www.jamestien.com/Legco/Enquiry/mainlandwomen_labor.htm

--------------
手冊當身份證用,那也沒什麼。可惜現在沒此基制。(手冊可以,手機行不行?銀行信行不行?)
救完人才慢慢拘留找數,歐美國家的例子多的是。

而去醫院急症室都要700元現金才救人(還要只是700元),我倒是記得當年被香港人看為命賤的內地制度了。
係現今社會上 人命變得有價碼 因為 世界扭曲了
我知道 凡事都要看錢做人
更何況 唔係唔肯找錢 係佢而家無現金姐
我都係成日去公立醫院 成日都唔記得囉身份證 正係記得囉副本 佢都係叫我第日交返100蚊
仲有 我之前去辦身份證 因為我個陣細過 所以係無相既 我囉手冊 都係一樣可以證明

最後 人命可以比錢重要 因為 人類為左錢 浪費自己既生命(時間) 去搵錢
3# 逆天而行

沒人埋單結果仍是由政府去埋。

但,你打算加多少稅去支持此善舉?

人命,其實也有價碼的。「七孔頭顱本無價,人有貧家命亦輕」
人命關天 就算真係要收錢 係咪都應該救左人先呢...
兩所醫院都是香港註冊非謀利基構 / 慈善團體,有政府資助。由此可見耶教對社會的毒害是那麼深。贊成把伊利沙伯醫院和明愛醫院齊齊改名做冷血醫院!我們應該要求政府停止對兩間醫院的撥款,另建公立醫院。
高級模式 | 發新話題
換一個