返回列表 回覆 發帖

[How] 找到有誤,就可以把基督教幹掉,丟進垃圾桶

在利未記十八章裡提到的有不得與這些人亂倫:
母親、繼母、姊妹(異父同母或同父異母)、孫女外孫女、姑母、姨母、兒婦、弟兄妻子。
這樣的規定,別說是舊約時代,即使是現今,都一樣不得違反,必須遵守。

這些例是否可應用於老祖身上?

亞伯拉罕嗰老婆喺佢邊個?
回復 46# 龍井樹
多謝俾面
回復 45# 沙文

哎呀, 真係冇你咁好氣, 你話點就點啦.
回復 44# 龍井樹
咁佢係本來唔係獨子, 因為其他手足死晒死剩佢一個, 先變成獨生嘛

已經存在但未出世又未可咁計嘛 -- 雖已存在, 但未生出來, 故未可稱「生子」

同時存在兩個上帝兒子, 又係獨生子 -- 好似將兩隻獨木舟擺埋1齊, 又係獨木舟嘛, 冇人叫咁樣做雙木舟嘛
回復 42# 沙文

手足過世而成為獨子, 係要本來唔係獨子, 因為其他手足死晒死剩佢一個, 先變成獨生, 同你講出生前已經再冇兄弟姊妹, 一出生就係家中獨子唔同.

耶穌未從瑪利亞身體必出黎, 都已經係存在啦, 呢度話上帝的獨生子, 唔係瑪利亞獨生子, 耶穌唔出世都已經存在. 已經過世, 但又復活喎, 咁同時存在兩個上帝兒子, 又係獨生子?
回復 41# android
咁呢尐係版畫, 一印起碼幾十張, 只要物主肯賣, 有錢點會買唔到?

佢一定貴唔過呢幅, 唔傻都畫唔出:
回復  沙文

手足過世而成為獨生子, 同你話個仔打完靶再生一件又係兩個 CASE 喎.
而且, 打靶到復活其間只 ...
龍井樹 發表於 2010/4/27 22:31

打完靶既後再生的一件就係因為手足過世而成為獨生嘛
無始時已經與上帝同在, 但未出世嘛
復活後都係已經過世才可以復活嘛

回復 35# beebeechan

第二張是屬於 Picasso 347 序列之一

回復 39# 淚兒

我哪知?這段是天主教徒 PK 基督教徒的一段話,也不知道他從那裏聽到這句。

基教不是都是先用"編",編完牛越吹越大,不就變成"騙"。
回復 34# android

主耶穌說:“告訴每個人,聽從我母親的話,就如同聽從我的話一樣。你們牽著她的手就是來我台前的捷徑”。

出自那裡呀??
回復 37# 沙文

手足過世而成為獨生子, 同你話個仔打完靶再生一件又係兩個 CASE 喎.
而且, 打靶到復活其間只得三日, 耶穌又係由無始時已經與上帝同在, 又復活後升天永遠活著, 咁三日裡面又點有另一個上帝獨生子去打救世人呢?
回復 36# 龍井樹

您big eye look through the dragon乍卦

3. 由於手足過世而成為獨生子女。
回復 33# 沙文

ONLY CHILD 又點樣?
你貼條 LINK,都冇話死左一件再生過既都係獨生子丫。
聖經都是神所默示的  --> 呢句幾好.. 咩都唔駛解.. 因為無得解.. 你信就信,唔信就即係反對神..

聖經既錯誤 ...

聖經既錯誤,係自有永有的.. haha.. 唔駛懷疑..因為以古時既智慧.. 一定有錯..係人寫就人寫啦..又話神寫..

咩福音/佳音..就好似中國人既賀年說話一樣..講出黎都係得淡笑...

人既問題通常都係睇唔到自己既盲點... 而基督教就仲慘..佢地只係睇一點...

呢到有幅畫

我話其中一幅是出自名家, 價值不非, 有錢你未必買得起.
你都未係對畫有研究, 幅畫對你是一般的塗雅而已.
你跟本不懂分辨.
拿來看了也不知是出自名家.

人說聖經是神默示的,
你跟本未懂聖經, 經文對你也是一堆古怪文字而已.
你跟本不懂領悟
拿在手讀了也不知是出自神的默示.
天主教可能忘了這兩個之間的矛盾,不管是愛自己的父母或耶穌的父母,都不符合他的訓示

新教比不上天主教的原因,我想應該有以下幾點:
...
(2)該恭敬聖母而不恭敬,少了聖母的慈愛,主耶穌說:“告訴每個人,聽從我母親的話,就如同聽從我的話一樣。你們牽著她的手就是來我台前的捷徑”。

馬太福音10:37  愛父母過於愛我的,不配作我的門徒;愛兒女過於愛我的,不配作我的門徒;
回復 30# 龍井樹
係呀, only child之嘛
http://zh.wikipedia.org/zh-tw/独生子女
我覺得佢地講既獨生子係指無其他人係 ,唯獨得佢係..咁你咪只係可以敬拜佢lor.. <- 我講的, 之前未login
我覺得佢地講既獨生子係指無其他人係 ,唯獨得佢係..咁你咪只係可以敬拜佢lor..
回復 29# 沙文

獨生子係咁解架咩?
回復 龍#樹

即係個個都係獨一真神、個個都係父上帝獨生兒子?

好簡軍啫。
您在2011年得1子, 就宣告佢係您獨生子。咁您冇講大話。
點知佢30歲犯法被打靶,同年您又得一子,又宣告佢係您獨生子,仍然係冇講大話......
高級模式 | 發新話題
換一個