返回列表 回覆 發帖

方舟不是神話佈道大會

未被證實架,充其量係假設,我諗對於大部份人黎講,一尐無返咁上下supporting既,真係好難令人信服.

Jom 發表於 2010/5/6 12:34

無錯, 『有天主』是不能驗証
『無天主』也是不能証架喎
所以, 因為無驗証便可推番『有天主』這概念, 有科學頭腦, 有邏輯的人也應明白『無天主』也是等待推翻的
監人乃後都有個譜,唔係耶徒大晒既.請問你由邊度得知我既standard?我邊一句叫你去叫雞當消閒呀?有既請指出 ...
Jom 發表於 2010/5/6 12:45

我以為你係本版眾人皆識既『林把』人咋
你在那帖不是大談叫雞威水經驗嗎
噢....唔好意思,又係我錯

你知就好哩
咁你都唔算衰得哂
有dee人連錯都唔肯認架
測試議器,也是可以客觀地去分析。你如果舌頭也一樣,結果會更相似。如果腦袋也一樣,結果會更相似。

其 ...
dye 發表於 2010/5/6 12:52

咁請你找一對舌頭腦袋都是一樣的人給大家見識見識
而且基督教天主教以道德制高點
.

乜你都認為天主教應該是『道德制高點』哩咩
咁係好野黎架喎
點解你唔肯要, 唔肯跟?
因為你不想道德被提升?
(因為不想掉左你想犯的罪? 如叫雞, 爽爽!!)
我人生閱歷如何,我諗你都唔會太清楚,當然我亦無必要交待.

Jom 發表於 2010/5/6 12:55

唔需要
我無興趣知
但做人,有自己唔信,有雙手唔信,好信唔信信個天?

Jom 發表於 2010/5/6 12:55

咁你認為靠你自已都掂咯...咪安心囉
只是有人最終都明白係唔掂唶.
多一點人生你咪多一點囉

請明白, 呢個世界不是只有你這一類人
你先找一杯一樣的水來看看?

(請讀讀科學書)
dye 發表於 2010/5/6 12:58

我係基基...好蠢架
讀邊本岩呀?
你想清楚,大部份人是能淸楚分開水是甜是不甜。你拿一杯含50%果糖的水和0%果糖的水給人喝,大部份人的意見 ...
dye 發表於 2010/5/6 13:03

亞哥哥仔
係你未分清楚甚麼是甜, 清甜
無糖份的水也是可以清甜的
如果是o靚模妹妹仔送上的一杯清水, 我也會嗒得比可樂甜

你個腦太多科學哩, 掉咁一dee哩
第二,我相問吓,跟住果一篇又個字眼提出我個人既standard先?夜總會都好似要交稅架,官府係唔拉架.乜野可以令你有個錯覺話要令所有罪惡合法化?

Jom 發表於 2010/5/6 13:09

拿..不犯法不等同不犯罪
你呢個concept 好錯下囉
第三,你覺得叫雞係威咩?唔識中文,就去惡補吓,我好似無一隻字咁講過喎.

Jom 發表於 2010/5/6 13:09

我的帖都無話我串咀架啵
咁你係咪覺得我好很串呢?

說話有語氣
打字......文字....都有文氣卦
你先道歉我再解釋, at least先為第一及第三點道歉
Jom 發表於 2010/5/6 13:14

你呢dee係原告, 主控, 法官, 倍審團, 四位一體呀
完全不尊重被告
而且係未開審先判刑
你先道歉我再解釋, at least先為第一及第三點道歉
Jom 發表於 2010/5/6 13:14

你唔鐘意咪唔解囉
我未擔心過
怕你解唔切咋
???嬲呀?
真係唔解添
大佬....個天堂係大話黎架咋直至呢一刻....

Jom 發表於 2010/5/6 13:34

呢個大話, 由開始人類懂性到現在, 都『騙』左人好多世代.
聖經話有五, 六千年.
一個大話, 頭腦智慧既反基, 五六千前都未能篤破啵.
個大話又無轉版本, 五六千前既人講呢個大話: 有天主, 天主創造一切, 天主會主持公義, 有天堂
今日既人都係講同一個大話.
科學都好屎下囉.

睇相佬你十年八年.
呢個呃左人五六千年, 仲有得呃......真係唔止睇相佬咁簡單.
一個五六千年都不滅既大話, 真係要認真咁睇睇囉.

有話: 時間是最好的証人, 五六千年唔知夠長未呢?
所以我是暗中支持自由基

傲凌空 發表於 2010/5/6 13:47

唔明囉
點解要『暗中』?
係香港, 你信乜還是有高度自由的
有人會逼害你咩?

係咪你都覺得『自由基』呢樣野, 講出黎都會俾人笑, 所以不如暗中進行咁解呢?

聖經說你一係信, 一係不信, 無話信一部份又唔信另一部份.
問題是正統耶教不斷入侵其他宗教信仰,以致很多人反感
傲凌空 發表於 2010/5/6 13:47

佛教初期傳入中國的一段時間, 停滯不前, 信徒甚少, 無乜人吼.
直到五胡亂華時才倡盛, 取代了儒, 道二教.
咁算唔算入侵其他宗教?
文化既野, 幾時都係一樣取代另一樣,
牛仔褲波鞋係咪不斷入侵木屐, 草鞋, 辮子和馬卦開郎褲呢?
你有無反感呀?
點解呢樣你又無反感先?
問題是正統耶教不斷入侵其他宗教信仰,以致很多人反感

物競天擇, 強者存活....乜唔係科學說架咩?>
謊舟不是神話, 是謊話
羅公子 發表於 2010/5/6 20:30

三隻小豬故事, 是否真有其事? 三隻小豬故事所述的三種做人態度, 又是否真有其事?
三隻小豬故事是在講三種做人態度..還是三隻會說話的豬的歷史行實?
一個故事, 看你的重點放在那唶. 你係都要做搵世上有無能說話的豬...唔睇道理.....無計架喎

你一定找不到會說人話的豬, 所以三隻小豬是謊話.
以後幼稚園老師不得再向小朋友講這謊話

一係唔扮
扮野....就扮得認真一點
不倫不類, 嘗不到古味

無線服裝間大把哩, 唔需要咩復興咁誇張

P.S.
後排過班, 似係去殯儀館打齋既道士仔囉
高級模式 | 發新話題
換一個