返回列表 回覆 發帖

方舟不是神話佈道大會

「點解科學咁很勁勒, ..也趕不走耶神呢?」
軍隊,政治

dye 發表於 2010/5/7 21:39

無錯...政治, 軍事可以使宗教上位
但宗教的維持, 不會只靠政治, 軍事

歷史上有那個帝國, 君王, 朝代可以屹立近2000年不倒?
而這個王國本身郤又是沒有軍隊的.
帝國, 君王倒了,但宗教動用政治, 軍隊從未間斷!
dye 發表於 2010/5/7 21:50

哥哥仔
若甚麼都好似是: 你說了這樣, 便是這樣

這就不是叫辯論, 討論
是專制, 一言堂, 自小驕生慣養給寵壞了的...

群體中必有不同的見解
你要服人便要拿出理據.....不是這麼的一句話便當真理

聖經都用了1976頁來向人解釋為何要信天主
帶出一個訊息:你要信老耶,聽老耶話,幫老耶辦事,重要養埋我班人.即係話要養埋班神棍.咁睇黎,呢本寓言似係老千道具多過寓言喎.

請看宗徒大事錄

# 此後,保祿就離開雅典,來到了格林多。
# 在那裏遇見了一個猶太人,名叫阿桂拉,原藉本都,他同妻子普黎史拉最近從義大利來,因為喀勞狄曾命所有的猶太人都離開羅馬。保祿就投到他們那裏,
# 因為是同業,保祿便留在他們那裏工作;原來他們是以製造帳幕為業的。
每逢安息日,保祿就在會堂裏辯論,勸化猶太人和希臘人。

保祿一邊流浪傳教, 一邊仍要幹活. 傳道是廉職, 用人地放假的時間去做
沒有人包起的.

相比, 佛僧的四出化緣, 不事生產, 才是靠人供養.

現在的神父也不是有豐厚入息的職位
(個別教會的牧師, 收入與生活不相稱是應令人生疑的!)

教區收到的奉獻, 主要都是用在教區的運作和回饋於教區內有需要的人.
我看根本沒什麼好辯論。今時今日教會仍有自己軍隊。今時今日教會仍在動用政治。
你翻開報紙讀下?

算了。龍 ...
dye 發表於 2010/5/7 22:26

邊份報紙?
有話便說...何需吞吞吐吐耶?
莫非你你想說的話也沒信心?
仍然有人同以前的人一樣﹐就如你咁﹐同你口中民智未開的人都冇分別
你喝可樂 同 喝溪水民智未開的人咪一個樣﹐
科學有樣叫 反祖現象 ﹐姐係有d特徵會變翻原始人咁
可能人的腦袋都會咁﹐所以咪有你d咁既人囉

我用科學來解釋你的信耶神現象﹐我叻唔叻呢﹖

三教童 發表於 2010/5/7 22:27

車....
呢dee野, 聖經一開波就講左哩
創世紀便一早有吃禁果:人要與天主一樣
巴貝爾塔事件:人以為有科學, 便可以做到天主可以做的

你才是真真正正 返祖的好人版
聖經聖言的人版
你都幾留意我講野囉....好丫
我既帖你咁留心讀.
(望都係咁望哩)

呢到...好似得我一個長駐既基民,
我不需要在朋輩前唔瘀呢個前提.
我的帖被留意, 目的已達囉
乜你出一帖, 不是想有人睇架咩?
擺係到封塵架

你又自己撐左你自己一巴哩 (痛唔痛唶?)
你眼紅我的帖受多人讀, 所以你找來理由抹黑我.

你眼紅教會的成功, (2000年屹立不倒) 所以你找來理由抹黑教會.
我出貼真係為興趣﹐少人看冇所謂既
唔會為佐要人看要人信﹐去做假、又夸大、恐嚇﹐好似聖經咁

三教童 發表於 2010/5/7 23:51

咁你唔去寫私人扑落?
一切自娛, 又無人窒頭窒勢, 一切食自己
(又再摑多一巴?)
慢 ,你以為化緣是什麼先!?
...
淚兒 發表於 2010/5/7 23:56

化緣是甚麼, 用你把口講俾我知便是了
點解引來貼文一大篇?
係咪你對你既見解無信心先?

一陣俾人插到體無完膚膚時又話..『.係貼文咁講之嘛, 又唔係我意思.』.咁呀?

典型的輸打嬴要
回復  beebeechan

你都是給人打都你腦殘了 ,我用把口說了 ,對著個電腦講呀?
你對你的見解咁有信心的話 ,咁給我們桶出你的樓子 ,理應好有信心咁耶神助你 ,但現在耶神幫非但無幫你之餘 ,你的一言一行繼續給了我們樂趣
第日发牢骚,怨天尤人,顺着自己的私欲行事,口说夸张的话,有把聲和你說 :
你未曾聽見,未曾知道;你的耳朵從來未曾開通。我原知道你行事極其詭詐,你自從出胎以來,便稱為悖逆的。
看,我必使你在萬民中成為弱小的,極受人輕視。   
你心中的驕傲欺騙了你:你住在磐石裂縫中,安居高處,心中說:「誰能使我跌在地上?」  

淚兒 發表於 2010/5/8 02:06

呢條友想翕乜?
麻煩有無同佢聊慣天的朋友幫手翻譯一下?
黑海的洪水跑進猶太人的神話中,你是不是想說以色列人是烏克蘭手搬到中東的?

至於說基督教為什麼甚麼「二千 ...
Nomad 發表於 2010/5/8 02:15

中東既神話也一早跑到了中華文化的中土囉.
印度河雅利安人的宗教也會跑到中原
你覺得好奇咩?
回復  淚兒

你咁做我第一個同你反面
佢係我近日難得既花生樹,砍左棵花生樹唔知幾時再有架喇 ...
傲凌空 發表於 2010/5/8 02:26

無錯..
你需要我
我也需要你
你我互相挑逗, 互利共存
完全符合演化論
比基督教歷史更久的星座,風水之類之類三千年還有人信的東東

Nomad 發表於 2010/5/8 02:15

昔日大富豪既紅小姐, 今日仍可在廟街深水步梯間努力拉客既
有無人咁熱衷再以昔日的狂熱去捧埸是下話.
你終於都認你的所謂信仰,都不過是富豪既紅小姐囉。

(只是這個紅小姐年中不停換人,臨老了又生多幾個去做紅 ...
Nomad 發表於 2010/5/8 03:29

你可能不再是本版常客
你己經追不上在討論中的話題了
你勾左哩
(建議你回頭爬一爬帖才回帖)

本版近日論題多了, 一日出帖也多了
你唔來又點跟得上程度呢
你回人的,人回你的,其他人說甚麼,跟我的「討論」著眼點未必有關,甚麼叫做追不上?

Nomad 發表於 2010/5/8 10:04

就是我回人的,人回我的, 你不知人同我在論著乜
你學咩人插咀?
想討論便用理據, 不是用串咀
這裡不是香討,挑釁是沒用的
.
傲凌空 發表於 2010/5/8 10:09

是呀..我是用了不少理據論點來挑釁你的
(看來是你受不了咋)

看你...串咀就識, 串唔切
理性回應就欠奉
你開始思覺失調了
你不是我,又知道我被你挑釁了
傲凌空 發表於 2010/5/8 10:21

那無挑釁咪好囉
繼續罵戰罷
唉,還有,一面就叫人要理據,到自己做蟲就左顧右盼。你真是不知道面腫...
..
Nomad 發表於 2010/5/8 10:22

挑釁是沒用的
高級模式 | 發新話題
換一個