返回列表 回覆 發帖

獲獎:佛教是「世界上最好的宗教」

回復  沙文
老實,其實我開始想知道現在在發言的人學歷在哪裡
因為有點地方,真是有心的話,其實值得一談。
但是以現在的態度,除非言者本身有料子
不然我發現我正在跟普通一個潮童在自報家門幹架的話
我會覺得自己正在做傻事。

Nomad 發表於 2010/5/9 13:04

那麼你連眼前人個『潮童』, 還是一個『有料之人』你都未懂判斷
咁.........顯示出
你自己又會在甚麼水平呢

起碼, 十數帖後, 我己覺得你比雞姦文有料了
爲甚麼有人會這麼小家敗氣?  爲甚麼不可以大方恭賀對方歌手獲獎?

方方土 發表於 2010/5/9 21:11

閣下的回帖, 以為有人眼紅佛教當選最佳宗教了.
(可能 kwongyauleung兄台也是如此想)

現在本論題去到#110, 6頁
入來的人只看尾不看頭, 也懶得爬帖看看人在論甚麼.

基本上在第2 帖 (第一頁) 便是在論這埸選舉, 跟本就是一個騙作出來的訊息, 無發生過.
現在的人真容易受哄.
科學倡明了, 腦袋退化了

莫非不去查究事實, 也是放下, 空出執念???
學下佛是真的很好的. 放下吧. 不是要你信。。係要你清醒。

"
kwongyauleung 發表於 2010/5/9 14:27

佛理強調要放低, 不執著
於是, 會否流於不思, ,不想, 不念, 不說, 不聽, 不談, 那便不痛, 不苦...?
那與這位大昏迷
便到了佛境涅槃了?
亦因此,佛教不曾因為人的私利,人的自我.而發動什麼戰爭.

...
kwongyauleung 發表於 2010/5/9 14:27

我同意佛教不曾因為人的私利,人的自我.而發動什麼戰爭.
但佛教徒仍是會為人的私利,人的自我.而發動什麼戰紏爭

泰國有百份之九十六人口是佛教徒 (照比例, 圖中幾乎個個都是佛徒)

他們仍會為人的私利,人的自我.而發動鬥爭, 流血.

基督徒也會因為人的私利,人的自我.而發動鬥爭, 流血.

兩者實無分別, 為甚麼後者卻用來大造文章呢?
回復  傲凌空

唔知雞督教有冇分大小二乘嘅呢?定還是分什葉派雞督教、遜尼派雞督教? ...
沙文 發表於 2010/5/10 02:54

天主教會無派別.
歷史原因, 由它分裂出東正教., 和英國的聖公會.
大致上, 三者所信的和禮儀都很接近.

馬丁路德由天主教分開來的新教, 卻是不停分支,
有些教會所說的耶穌道理, 信理己與天主教的不同了.

雖然大家都係講耶穌
誰是誰非, 由人自己去判哩
現在無宗教審裁這回事了,一切食自己哩.
回復  
不是紅衫軍,是政府軍的,而且已和平地歸還政府……

不要忘了紅衫軍中也有少量滋事份子,而泰國也不是完完全全沒基督徒的。

只要大致上和平,佛教徒普遍和平之論已站得着腳

dye 發表於 2010/5/10 11:15

茅躉非常
你這樣寫
不要忘了紅衫軍中也有少量滋事份子,而泰國也不是完完全全沒基督徒的。
是否暗示滋事份子就是基督徒先?
泰國的基督徒不足人口的百份之一, 咁你都要抽水?

只要大致上和平,佛教徒普遍和平之論已站得着腳
你係咪想看看血腥非常的佛徒糾紛例子先?
我沒有暗示滋事份子是基督徒。
...
dye 發表於 2010/5/10 12:00

那你要大大留意你的寫作技巧囉
全球有幾十億人..如果你個神計得分..高分就上天堂...咁真係要超級電腦都計唔到了.. 仲有..成2000幾年.一係天堂,一係地獄,已經無位了..  

...
kwongyauleung 發表於 2010/5/10 18:21

佛教說人死後按業力輪迴六道
惡業大打入畜道, 鬼道
善業大便升『呢』
咁唔知呢個評分標準又點定, 由邊個去批閱你此生功過呢?
佛教都係部超級電腦?

當你在話人信埋dee唔科學野時, 你又知你自己信緊既係咪又係咁科學先?
仲有..成2000幾年.一係天堂,一係地獄,已經無位了..

kwongyauleung 發表於 2010/5/10 18:21

自佛陀以後, 地球人口急升
變到現在有近70億

按輪迴之說
我們的祖先所吃的牛, 羊, 豬, 魚.....統統都修成善業, 輪迴時升呢做人了? 不然...咁多人何來?
我唔介意佛徒信乜
但當你要話我信的不合理, 不科學前,
也請先弄清楚你信個瓣係咪咁科學先
叫你清醒係叫你不帶任可岐見去睇事物.你可唔可以用唔係基督教既角度睇野?

我部電腦個 webcam 便是不帶任可岐見去睇事物了.

我是人, 不是機械

你可唔可以用唔係基督教既角度睇野? -----我經常都不用基督教的度去睇野的
我從來不看貼拎....省回
你話自己說
回復  beebeechan
佛教又話有東勝神州、北俱廬洲、西牛貨洲、南瞻部洲
您未計其餘3個州有幾多生物嘛 ...
沙文 發表於 2010/5/10 21:06

你未計算那些衣冠禽獸, 人面獸心的物種

你也提醒了我
佛號更似納綷黨

難道你們不知道卐和卍都是代表十字嗎?

ctaya 發表於 2010/5/11 00:28

你唔講我唔知囉
長知識囉
我都話左我唔睇拎, 尤其係你俾既拎
你信譽唔好, 十拎九廢嘛

條條link都得 ,係你唔得
    係米你有能唔曉用?
    係米我信譽唔好無關係
    事 ...
淚兒 發表於 2010/5/11 01:53

廢...不是指連結不到
是內容廢呀!

你明未呀?!
(係都要我講到咁白既)
您「通常」唔拎啫, 有時都例外嘛
沙文 發表於 2010/5/11 02:58

例外的一次, 你特別聲明哩
唔係...點click 得落手
咁你條野 (條片) 無吸引我既地方, 我點解要睇?
下次你用個標題寫明係「乜乜靚模出浴自拍外流」...咁咪夠吸引囉
高級模式 | 發新話題
換一個