返回列表 回覆 發帖

聖經中根本沒有教會

回復  beebeechan

基督教徒一樣要去教堂做禮拜.同天主教望彌撒名稱不同,無甚分別. ...
weiyan 發表於 2010/7/4 21:22

崇拜, 便要在教堂內哩...係咪?
咁使唔使返教會先?

基督教的崇拜與天主教的彌撒, 分別大矣!
是兩碼子的事
回復 10# beebeechan

基督教徒一樣要去教堂做禮拜.同天主教望彌撒名稱不同,無甚分別.
想問下邊度係「聖堂」呢?  
係兩點事.? 咁即係返教會都可能未必係真係信天主啦. ...
kwongyauleung 發表於 2010/7/4 21:11

天主教徒去聖堂, 去參加彌撒, 是一個祭獻禮儀
不是返教會聯歡, 社交, 溝女, 打波, 講見證, 分享

你去拜山, 當然上山去拜
你會把祖先墓穴搬返屋企內, 以後拜山便不用「去」拜了嗎?

你去一次天主教的彌撒罷
跟本無人會打擾你, 無人會逼你捐獻, 無人問你屋企手機電話然後追call, 無人同你稱兄道弟
不過....你唔明禮儀過程, 也必會悶死你.
想問下邊度係「聖堂」呢?  
係兩點事.? 咁即係返教會都可能未必係真係信天主啦.
唔係點控制人,叫人去信佢地呢..  

我一向讚成d人信主最好自己返屋企信. 自己去求真. 耶穌是一個偉人. 至少是一個可以學習既人. 而教會係充滿負面思想同想控制人既地方. ..  咁所以係要將聖經譯做有教會.. 唔係點控制人呢.

kwongyauleung 發表於 2010/7/4 13:54

「去聖堂」 與「返教會」是兩回事。
信天主既人可以不返教會, 但不可以不去聖堂。
留番俾你自己諗下係點解, 有咩分別。
回復 4# kwongyauleung

日日都有好多人講野,係原作.吾係翻譯.恐怕有十條命都信吾完
回復 5# 沙文

太神奇啦!D木屍=神棍?
用英文講就信?好在耶穌唔識英文

用英文教人牧羊會唔會唔駛牧死99隻羊血本無歸咁陰功呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
耶穌既偉大係有好多層面的.. 我唔信聖經.. 但亦唔想否定佢講既所有..但又未至於全信.  佢有佢神奇既地方.  如果你有時間,你可以去呢個綱睇外 21世紀成道大師奧修講既關於耶穌/基督教/福音書. 跟佛陀之間既關係.

有10章的.. 很長.
http://www.osho.tw/ebook/box6_00.htm

我信奧修大師係因為所有書都係佢講既..  而唔係後人再作的,佢係用英文講的.. 係講而唔係寫的. 所有都係有拍低有的. 錄音錄影的.. 你可以再去 youtube search.

其實聖經係好多人再寫過.又再俾人翻譯過的..  我相信呢d你都好明.
耶穌是一個偉人 至少是一個可以學習既人
kwongyauleung 發表於 2010/7/3 21:54

點偉法呀?學佢咁無牌行醫呀?
唔係點控制人,叫人去信佢地呢..  

我一向讚成d人信主最好自己返屋企信. 自己去求真. 耶穌是一個偉人. 至少是一個可以學習既人. 而教會係充滿負面思想同想控制人既地方. ..  咁所以係要將聖經譯做有教會.. 唔係點控制人呢.
高級模式 | 發新話題
換一個