返回列表 回覆 發帖

恐怖的錫安教會

本帖最後由 wish 於 2010/7/13 13:23 編輯

看到這個網站,真的給了我很大鼓勵

事緣我曾經多次出入錫安教會及其他教會
最近有情緖上的問題,一位同學對我非常關心
原來她是錫安教會的教徒
基於報答心理...雖然我對教會毫無好感...甚至有莫大陰影
答應了她嘗試去一次家聚
然後她又要求我再去一次主日
聽完那篇2012,她和她的姊姊不停追問我有甚麼感覺
本來打算閉口的我(明知和她們沒有爭論餘地)忍不住說出了一大堆質詢
她的姊姊根本沒法回答我,只是不停問我你信不信,不相信就說啥都廢
又說很多東西我都不知道...甚麼政府陰謀論、拉線理論...我暈
最可怕的是她反問我 牧師騙我們有啥好處,牧師知道說謊會下地獄
(順帶一提,教會的人都叫牧師做 嫲嫲)
還說我不應該質疑,一個人經常懷疑很恐怖!!
還問我你寧願要自我還是要神?她說她寧願要神!



我看著她入魔的眼神,和甚麼都聽不入耳的閉塞思想
打從心底感到極度恐怖...心寒!!!
這就是基督教嗎
然後我下了一個決定:永永遠遠不再踏入教會一步!永永遠遠不再信耶教!
就是這件事令我發現到這網站,看了許多資料後,我的想法更堅定!!




只有一件事我不能解釋,
就是每當我重拾基督徒身份時就經常被鬼壓
一脫離就完全沒有這些問題
有沒有人有類似經歷?
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽
回復 1# wish

wish, 歡迎你來到離教者之家!
回復 2# drsherlock

好簡單,要相信你个心。你覺得不安,梗係唔信好過信!
LCM-Maths
回復 1# wish


    如果那個集團叫你疑神疑鬼,令你心神恍惚,影響心智,我看還是疏遠一些比較好。

歡迎您!
WISH 好野!!!  我支持你XD  
你應該知我係邊個啦... HAHA
回復 1# wish


    教會d人叫牧師嫲嫲凡凡.
看到這個網站,真的給了我很大鼓勵

就是每當我重拾基督徒身份時就經常被鬼壓
一脫離就完全沒有這些問題
有沒有人有類似經歷?

wish 發表於 2010/7/13 13:16


很久試過被鬼壓, (亞仔都試過一訓著就不停亂叫, 很不安寧), 最早時, 就對抗性地要移動身體, 通常幾分鐘就可以移動.  對上一次幾年前, 那時開始跟老婆返她的教會, 試著念(部份)主禱文, 真的很快可以移動.   亞仔那些就更離奇, 大概2~3歲, 密集的幾次睡著後(閉目後不久), 就不停地叫, 又唔係醒, 又搞佢唔醒....通常要幾分鐘先安靜下來.  最後一次同樣情況, 又係念主禱文....好像神蹟一樣, 隨即安靜下來, 幾年來無出現同樣情況.

今年開始, 我對信仰有較多懷疑(人型的神當然找不到,也沒有嘗試去找, 心中的神也許離我太遠,找了很久也找不到), 就開始離開.  但是, 家人仍然會去教會聚會.  作為基督教學校的家長, 參加教會活動也很多, 就當成朋友聚會吧.
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
回復  E72

你說的情況,應該是安慰劑效應。
drsherlock 發表於 2010/7/13 20:21


對呀! 是安慰劑..... 問題係, 這些安慰劑並不是葯, 不能注射....在2000年前, 這些安慰劑就叫做神蹟....

如果係教細路的解釋, 就係在睡覺時的"Alpha波(唔記得係Alpha定Beta....)"跳躍, 腦內影像亂跳,但身體其他部份未睡醒, 所以動不了. 集中精神係其他事物上, Alpha波就回到正常...

最近有較科學的研究嗎?
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
本帖最後由 E72 於 2010/7/13 22:12 編輯
回復  E72

「鬼壓」的現象,在睡眠神經醫學上是屬於一種睡眠癱瘓(麻痺(sleep paralysis)的症狀,患者 ...
drsherlock 發表於 2010/7/13 21:46



Thanks. 有一點資料, 也給Wish參考
------------------------------
1)  http://en.wikipedia.org/wiki/Sleep_paralysis
In Chinese culture, sleep paralysis is widely known as "鬼壓身/鬼压身" (pinyin: guǐ yā shēn) or "鬼壓床/鬼压床" (pinyin: guǐ yā chuáng), which literally translate into "ghost pressing on body" or "ghost pressing on bed." A more modern term is "夢魘/梦魇" (pinyin: mèng yǎn).

2) http://tw.myblog.yahoo.com/neuro ... 574&l=f&fid=18&sc=1
睡眠之神經生理學....就成人來說,慢波睡眠劃分為1~4期,而且有深淺之分。而EEG呈現的腦波變化,有幾種基本形式分別為:α波、θ波、δ波、紡錘波和"K-複合體波"。α波(8~13/秒;20~50μv)為低幅快波、θ波(4~7/秒;20~200μv)為高幅慢波、δ波(3次以下/秒)以及睡眠紡錘波(類似α波)和"K-複合波"" K-複合波"是慢波第二期所特定出現的一種波形,通常是突然出現的一次上下大波幅振動的大慢波組成。

--------------------------------------------------------

關於安慰劑, 是指甚麼?
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽
我也很享受被鬼壓的過程,嘗試過以不同的方法去解決,包括努力突破、大力呼吸、呼叫、睜開眼睛等,但最有趣的方法就是--不去理會它,再重新去睡。更有趣的是--睡醒又再一次被鬼壓,又睡--如此反覆很多次才正常甦醒。
支持鼓勵每位離教者
回復 1# wish

你每認識一個朋友, 最好一開始就問清楚佢係咪基督徒. 如果係基督徒就唔好同佢做朋友, 連野都唔好講, 咁就唔會有麻煩.
亦唔使表達你信唔信, 佢問你, 你問非所答就得啦.   何必同自己過唔去?   你同佢討論都浪費時間啦.  

基督徒對你好,關心你, 唔係因為佢對你既感情, 友情. 而係基於傳教.  佢地為左傳教咩大話都講得出, 為左留你係教會, 就利用你既友情.    根本有好多基督徒自己都半信半疑, 佢初初識你果時, 都無講自己係基督徒, 就係怕你唔會接受佢.  跟本有心隱瞞.  

基督徒既特點: 逃避現實, 不願思考, 分析力弱.

(數學高分唔代表對世事既分析力強, 讀過數學既人都知, 如果 assumption 係錯或不成立, 咁基於呢個 assumption 所發展既推理會全錯. 但係基督徒既盲點係跟教會所比佢地既誤導- assumption 再去發展佢地既思考, 但係從來都唔會回顧自己所唸既野係基於咩.  如果連最基本既野都不成立, 之後所講既當然都不成立.   最基本係: 有無神既證據?  跟本驗證唔到神既存在, 何來信?)  

否則點會擺明係假既野, 係都要信??   

即使半信半疑, 點解佢地唔去睇下一d反基督教既書, 資料, 網站?  只要反基督教, 佢地就不接受, 亦不去了解, 抵佢地比人洗腦啦.  如果真係有神, 佢地怕咩去睇一d反基督教既資料??  

而且基督徒好鍾意講廢話, 例如:
      不為明天憂慮, 憂慮不能改變什麼. <---  廢話, 即使  不憂慮都不能改變什麼, 憂慮係因為未唸到解決辦法, 而並非為左改變什麼而憂慮.     (本末倒置)
   
      成日話"風"係睇唔到既   , 但係你感覺到. 神係睇唔到既, 但係你感覺到.  "風" 同埋" 神" 跟本一d關係都無.  格硬咁將呢兩樣野相提並論.   

      基督教好鍾意用d common sense 去誤導人.  又用魚目混珠既手法去傳教.
回復  wish

你每認識一個朋友, 最好一開始就問清楚佢係咪基督徒. 如果係基督徒就唔好同佢做朋友, 連野都 ...
Alice 發表於 2010/7/14 01:59



你咁講又過份了一點.......

1) 不為明天憂慮, 憂慮不能改變什麼
我很少聽到這個說法.     
我較多聽到的是: 不為明天憂慮, 上帝安排魚,雀都有得食, 何況是人.  主會安排最好的給我們, 將一切交給神處理.
(我不是全面同意這個原因, 但是, 這個結果係....學會接受,可以放下憂慮)

2) 只要反基督教, 佢地就不接受, 亦不去了解, 抵佢地比人洗腦啦.
嘗試接觸多一點各類型的人, 試試不用敵對態度去交朋友.
回覆Wish,
「被鬼壓」的經歷當然可以有很多解釋啦!上述朋友講安慰劑、睡眠癱瘓等我都認同的,事實上,有基督徒學者研究很多靈恩派現象,即係個d什麼祈禱治病、被聖靈擊倒等行為,結果發現某程度都是安慰劑作用,就如安慰劑也可治療部份癌症病人一樣。

不過,話說回來,我奇怪的是,既然每當重拾基督徒身份就有被鬼壓的困擾,那為什麼要重拾呢?如果基督徒身份帶來那麼多困擾,何不做個「自由人」呢?似乎背後有些情意結在內。我想,在重拾與捨棄之間,必有些東西是自己正追求的,問題是究竟你正追求什麼。我相信無論是基督徒與否,人總要為自己的生命找到意義,我亦相信意義並非狹隘地只在基督教所推崇的教義上。

在此,我要表明身份先,我是基督徒,自問也頗投入的,雖然我也明白基督教對很多問題不能提供答案,甚至產生更多問題,但我個人仍持守基督信仰當然有個人原因啦!我唔敢推崇基督教思想是唯一真理,因為我們都是跟其他人一樣,用理性去探索及認識這個世界,而其他宗教或無宗教的朋友的見解,其實也是開闊我們的視野。而且,縱觀基督教歷史,往往帶來破壞性的傷害的,總是不理智、無批判地堅守信仰的群體,二千年來也如是,我覺得這是非常非常需要基督徒引以為鑑的。
其實我只是路經本站,但我很欣賞朋友們的分享,我相信大家不是為反而反,而是身同感受、親身經歷之苦。我也欣賞大家言論的釋放及自由,是習慣了一言堂的教會所要學習的。
對不起!長氣左少少!
回復 17# Guest from 203.198.34.x

但我個人仍持守基督信仰當然有個人原因啦! <----  連原因都唔講, 都係怕被人駁架啦.
每個基督徒信主既原因, 就係被不同既方式洗腦, 被不同既方法騙入教會
你每認識一個朋友, 最好一開始就問清楚佢係咪基督徒. 如果係基督徒就唔好同佢做朋友, 連野都唔好講, 咁就唔會有麻煩.
亦唔使表達你信唔信, 佢問你, 你問非所答就得啦.   何必同自己過唔去?   你同佢討論都浪費時間啦.  -- Alice

我讚成呀.. 講得好呀..
" 何必同自己過唔去?   你同佢討論都浪費時間啦.  -"  呢一句..正..


基督徒對你好,關心你, 唔係因為佢對你既感情, 友情. 而係基於傳教. ... 基督徒既特點: 逃避現實, 不願思考, 分析力弱 ...

我很同意呢...  






每個基督徒信主既原因, 就係被不同既方式洗腦, 被不同既方法騙入教會 --
遊客 219.79.29.x


你有無睇呢套野..   (影音使團總幹事袁文輝的內心剖白.)
http://www.youtube.com/watch?v=QzptM5Itag4&feature=related
at 1:21 佢話套野係假的但係引領左佢信耶穌...
返回列表
高級模式 | 發新話題
B Color Image Link Quote Code Smilies
換一個