返回列表 回覆 發帖

[原創作品] frankie細數離教者十大不是﹕

既然為主工作我已經認定自己是死亡之軀。雖然本人希望合宜交流,但對眾位智者的言論確是難以接受。
現在讓本人細數離教者十大不是﹕

1. 不了解聖經真理就公然遺背聖經話語並攻擊聖經

2. 沒有承認自己無力自救的勇氣

3. 只會說是成非,自己關上天國的門又不讓別人進去

4. 攻擊基督徒,言語攻擊,屈枉寄居「基督徒」在世界只是寄居,真正的家鄉應該是神的國度。
    基督徒有「屈枉」別的宗教嗎? 基督徒亦只是用愛心勸勉。

5. 未有真正看清楚自己的前路,只知道世上的自由,難道你們沒有為以後真正的自由和的永生擔憂    嗎?你們死後打算去向如何?

6. 羊群心理「人說是,我說是」,你們未「離教」的時候有否真正每日靈修跟神拉近關係?

7. 有好好檢討自己的習慣和態度嗎?知道自己站的位置嗎?

8. 中國文化的「天」字乃「一 大」以一位主宰為大,有中國文化下的宗教信仰出現過自稱為
   「萬物的創造者」的敬拜對象嗎?不能聽,不能說、不能看的佛祖可以做甚麼?

9. 信仰自由了,可以選擇自己喜愛的學問。難道任何學問都是有益嗎?東方閃電教的所作所為大家有何意見?

10. 做事要有頭有尾,信信下唔信,係虎頭蛇尾所為。
回復 114# beebeechan

未必係唔敢,人地係「十步殺一人 千里不留行,事了拂衣去 深藏身與名」唔得咩?

您張身份證都唔係用beebeechan呢個名啦
做咩您又唔敢用您個真名陳便秘?
這些所謂基督徒
有冇資格做基督徒呀
係到撩交嗌
呢到係離教者之家呀
你暗示你係離教者?

仲有你地班"基督徒 ...
Guest from 113.254.66.x 發表於 2010/8/5 20:42

呢位係乜水,
乜連名也不敢用?
這些所謂基督徒
有冇資格做基督徒呀
係到撩交嗌
呢到係離教者之家呀
你暗示你係離教者?

仲有你地班"基督徒"係唔係咁怕死呀
成日講咩"永生"
通常侵犯女童既唔少人都係腦袋靈活和健康的 -- 在坑底大把人陪伴我﹐ 接得住你。 ...
大黃傻貓 發表於 2010/8/5 15:21

希望他不要來.....
吓佢都算個腦靈活和健康?
h:
Don't know where God is but the Devil is in the details
如我墮落, 小心會壓死你咋, 因為你已經在坑底。
暫時我個腦尚算靈活和健康, 說明你的詛咒不及幾千年前的 ...
beebeechan 發表於 2010/8/5 05:57

通常侵犯女童既唔少人都係腦袋靈活和健康的 -- 在坑底大把人陪伴我﹐ 接得住你。
恭喜你繼續墮落、繼續腦殘 -- .
大黃傻貓 發表於 2010/8/4 22:39

如我墮落, 小心會壓死你咋, 因為你已經在坑底。
暫時我個腦尚算靈活和健康, 說明你的詛咒不及幾千年前的諾厄咁靈。
恭喜你迅速成長,一夜之間變成潑婦。
beebeechan 發表於 2010/8/4 21:26

恭喜你繼續墮落、繼續腦殘 -- 恐怕就算是潑婦招呼你都太寬容 -- 回家同你女兒攪 -- 這裡滿足不了你。
回復 106# beebeechan

天主教聲譽之差有目共睹.
你可不可以讀些實質理據維護貴教。單純漫嗎只能表現出對天主教百孔千瘡,無以護教.
你流氓來撒野﹑你無恥下三濫耶徒來胡說八道﹐ 好歹都該好好招呼你 -- 罵街就唔敢當﹐ 指出貴教卑污﹑閣下 ...
大黃傻貓 發表於 2010/8/4 20:26

恭喜你迅速成長,一夜之間變成潑婦。
潑婦又來罵街
beebeechan 發表於 2010/8/4 19:39

你流氓來撒野﹑你無恥下三濫耶徒來胡說八道﹐ 好歹都該好好招呼你 -- 罵街就唔敢當﹐ 指出貴教卑污﹑閣下卑劣﹐ 人人可以做
如果你同D性侵犯兒童神父都係同屬于神家﹑認個愛殺BB既神係父﹐ 咁唔怪得你羞恥和榮譽都分唔到﹐ 成為最 ...
大黃傻貓 發表於 2010/8/4 15:23

潑婦又來罵街
唔好勞氣,豆腐花喏食嗎?
mok 發表於 2010/8/4 16:29

對著一堆不用腦, 不講常理的
好難唔勞氣
回復  beebeechan
你提的問題有問題

『日內瓦論壇報』是一份地區法文報章.
該報從未發表過這個報導.

證據呢?

『中國時報』是一份台灣地區普通話報章.
普通話雖仍是台灣北部地區官方語文,
台灣百份之六十五人口是操台灣話的(河洛話).

dior13dior13 發表於 2010/8/4 15:12

那麼有人說『中國時報』用廣東話發表報導, 你仍然會認為是合理的?

現在各報社的網頁也有檔案收藏, 可以翻查往的舊報紙, 幾年前的報導不難找。也不會夫去。
http://archives.tdg.ch/
(如你找到的確有這份報導的話, 請記通知一聲!!)
唔好勞氣,豆腐花喏食嗎?
對....同為「羞家」丫嘛
beebeechan 發表於 2010/8/4 02:08

如果你同D性侵犯兒童神父都係同屬于神家﹑認個愛殺BB既神係父﹐ 咁唔怪得你羞恥和榮譽都分唔到﹐ 成為最厚顏無恥﹑卑鄙的天基了。

回復 96# beebeechan

你提的問題有問題

證據呢?

『中國時報』是一份台灣地區普通話報章.
普通話雖仍是台灣北部地區官方語文,
台灣百份之六十五人口是操台灣話的(河洛話).

我也會寫, 你沒有待過歐洲巴 , 說的展鐵截釘,

報方根本沒有報導根據呢? 你根本提不出來.
咪等到囉, 好過那台望夫石, 今日都仲未等到
她開心到唔笑唔切哩
beebeechan 發表於 2010/8/3 23:16

你有天眼通咩﹖ 定係你看女兒與閣下high﹐ 把此向任何一個女性投射 (包括你天主教D修女 -- 啊﹐ 她們也好渴望有人同佢high。。你可以幫下佢地wor)
我沒有等﹐ 也不是”望“ -- 不過你回來給大家娛樂﹑等大家看無賴混帳天基又可以有咩把戲。。
回復 94# beebeechan
自從主後2010年4月27之後就係嘞
高級模式 | 發新話題
換一個