返回列表 回覆 發帖

基督徒的思維

Art. 11. As the Government of the United States of America is not, in any sense, founded on the  ...
Nomad 發表於 2010/8/26 05:00

(1)
美國憲章的簽署部份, 清楚寫明:
"Seventeenth Day of September in the Year of our Lord one thousand seven hundred and Eighty seven"
在立國時, 是基督教國家。

(2)
美鈔上有God

(3)
美國總統就任宣誓詞
“         I, [name], do solemnly swear (or affirm) that I will support and defend the Constitution of the United States against all enemies, foreign and domestic; that I will bear true faith and allegiance to the same; that I take this obligation freely, without any mental reservation or purpose of evasion; and that I will well and faithfully discharge the duties of the office on which I am about to enter. [So help me God.]
(雖然現在總統有權選擇可以不唸最後的一句。
是否又潛意識地默認了我深信的神是唯一的神咁呢? -->  潛意識真係唔知.但我認為有很多神的.
..
kwongyauleung 發表於 2010/8/26 09:37

有很多神, 不出奇
回復  beebeechan

本來若果唔係銀紙上有此衰字都唔駛欠咁多國債
沙文 發表於 2010/8/26 11:25

能夠借到錢, 係代表你有信譽, 有實力咋。
你行入銀行話想借二, 三百萬丫.......當你想打劫咋。
李首富話想同銀行借二, 三千萬周轉幾日, 拿拿聲上門添呀

所以d人信黃金都吾信美金lor.
weiyan 發表於 2010/8/26 11:50

投資界便一向有這規律:
黃金起, 美金跌
美金強, 黃金跌
有些時候, 人是想要美金, 不要黃金的
負債最多的國家好似就是美國
2009年國債有 13,703,567 million
仲有無人高過呢個數?

今年都出過dollar/comex齊飛啦, 唔好咁背 miss lead投資者喎, 輸錢連教宗都告理咖 ...
沙文 發表於 2010/8/26 12:22

短期價格波動與長期價格趨勢你都唔曉分既?
抵你輸到要剝褲露 patpat

緊係有啦.平均每個美國人都只係負債4皮幾啫
沙文 發表於 2010/8/26 12:32

你好似唔識計數咁啵
美國人口 310,000,000
負債 13 trillion
每人便要揹 $30000債
(呢回真係做雞做鴨先還得清)
唔識捉短期價格波以為這是什麼「規律」就抵您輸到便秘啦反基陳
(嗱我一隻手指指您反基4隻手指指自己反基,  ...
沙文 發表於 2010/8/26 12:40

我幾時入左反基行列?

你老花, 耳襲, 眼矇, (x)縮, 手震哩?
1. 首先先定義"基督教立國"這個詞:
美國有70%+的人口為廣義基督宗教信徒,這是不用辯論的事

Alice 發表於 2010/8/26 13:40

那你還在辯甚麼呢?
「有70%+的人口為廣義基督宗教信徒」的國家, 沒有強逼餘下的30%人口去信他信的, 沒有把信基督寫入憲法內, 不是教徒就無福利, 無權利, 更無「唔信就判死刑」。
那基督教專橫, 排外, 等說法也不攻自破了。
正如很多人自小就入讀基督教幼兒園, 小學, 中學.  最終還是不信神.
即是美國本土亦有人不信神.     "基督教是邪教嗎" 這本書亦寫道: 有些人是天生的基督徒.
你不去和他傳福音, 他/她也會自動走去教會.

Alice 發表於 2010/8/27 11:13

有些人是天生的基督徒.
你不去和他傳福音, 他/她也會自動走去教會.
-----便就更加是科學不能解釋的現象囉.
想話無神的介入都不成了。

豈不是你說明了, 有些事不是人可以主宰的嗎。
但是基督徒去看醫生這個行為, 已經是推翻" 神是全能".
醫院應該把患病, 重病, 重慯的基督徒趕走, 叫他們祈禱吧~~

Alice 發表於 2010/8/27 11:17

聖經中叫人有病就去睇醫生的章節多的是。
要我一一列出來給你嗎?

你讀過聖經一次未架?
但是基督徒去看醫生這個行為, 已經是推翻" 神是全能".
醫院應該把患病, 重病, 重慯的基督徒趕走, 叫他們祈禱吧~~

Alice 發表於 2010/8/27 11:17

人類有能力應付的病還會給回人去治理.
現在我們仍有醫術未能治好的病, 不是去祈禱還可以做甚麼?
看吧!  這兒就有一個"天生" 的基督徒
Alice 發表於 2010/8/27 12:14

咁我都做過反基添
反基講既話, 我一早講過了.
所以, 你下一句想講甚麼.....估也估到哩.
回復  Alice

仲係更加是科學不能解釋的現象.
想話無神的介入都不成了。
茶樓好似係應該供奉陸羽個可? ...
沙文 發表於 2010/8/27 14:51

香港人無人傳都會走去飲茶.一定是茶神作工.
weiyan 發表於 2010/8/27 14:23

香港人喜去茶, 不一定是有茶神。

當全香港都有八成人去陸羽茶居飲茶, 咁就要睇下係咪會有個陸羽茶神勒.
呼之則出

凡係科學解釋唔到都係用神就搞掂嘛
如果唔係要神黎托咩?

就算香港冇人去陸羽茶居 ...
沙文 發表於 2010/8/27 20:17

咁都要科學係無能, 有dee野係科學解釋唔到先得架

眼望四周, 科學解釋不到的事物可多著哩.
唉, 基督宗教sell速食
唔駛你點思考, 是是但但聽聽話話就可以滿足空虛既人
louisey 發表於 2010/8/30 17:34

要入天主教受洗, 是要上一年半的慕道課, 你說算不算「速食」?
你不懂的,最好先弄清楚, 或開口問一下人

算「速食」
一年半考個degree都未得啦
你不懂的,最好先弄清楚, 或開口問一下人 ...
沙文 發表於 2010/8/31 02:16

完成一個慕道班, 知識可與一個學位課程相比
你實在有點高舉了。
信耶穌....普通常識來唶.
例如, 大家學識「火會燒燶屎忽」此普通常識要幾耐呢?

沙文 發表於 2010/8/31 08:06

本來不需要太久。
可以有些人是要拿他的屎忽來燒燶才知會痛的, 便要耐一點囉

冇法啦, 科學係要耐尐嘅

沙文 發表於 2010/8/31 08:26

難道你真的把你屎忽燒燶過了才會知痛?
乜都要求証實驗嘛
科學實證除了演繹之外還有歸納
基本概念也不認識, 學什麼人說科學實證? ...
louisey 發表於 2010/8/31 14:21

看見眾人燒燶屎忽的痛苦表情便知燒燶屎忽不會是一件好事, 這是歸納。

看見眾人信耶穌後行為上的轉變, 便知信耶穌不簡單。
為甚麼這種歸納你卻說成是迷信, 盲從?

有問題的是你多過是我
高級模式 | 發新話題
換一個