返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

Oh, sorry, 諗諗下我好似搞錯咗。
血都唔係生命嘅sufficient condition,譬如吊頸就唔流血都死得,所以,血同生命根本就冇關係。
聖經純屬吹水
Don't know where God is but the Devil is in the details
古人結盟,常做一些同盟約內容無關嘅嘢,古今中外都係咁儍。

例如白馬之盟,「非劉姓不王」同隻白馬有咩關係?但古人們就偏中意搞此等無厘頭結盟。

至於上帝同猶太人盟約,就係割包皮。但其實用割包皮來結盟,又係不合邏輯的。

第一,割包皮又唔係只有猶太佬才可以割
第二,猶太妹冇包皮割,但又不視為盟約不包括佢地

咁,根本就無從分辨割了包皮之人是否已納入盟約,只能斷定冇割包皮的男人不被納入盟約

上帝諗嘢,向來都係喪喪地
Don't know where God is but the Devil is in the details
此外,唔准喫血此規例,根本係廢嘅。
若猶太佬牙周病,則睡覺時一定會喫下若干血,上帝管得幾多?唔通叫摩老西逐個幫佢地檢查牙齒健康?
太 5:13 你們是世上的鹽

孱仔穌的經學十分唔掂。從前有個人,真係做咗世上的盬:

創19:26  羅得的妻子在後邊回頭一看、就變成了一根鹽柱。

何解佢會做咗世上的盬?因為唔聽教:19:17 領他們出來以後、就說、逃命罷.不可回頭看

所以,叫人做世上的盬,就係唔好聽上帝話。
而且,以前就懵盛盛,以為盬好有寶,其實盬對人損害極大,係高血壓、心腦血管疾病、肥胖之成因:
http://www.mslhk.com/news_media_detail.php?mediaid=870
http://dotcomehealth.pixnet.net/ ... 0%E5%95%A4%E9%85%92

所以,阿穌叫信徒做盬,就係承認基督教係不健康的因素
而且,以前就懵盛盛,以為盬好有寶,其實盬對人損害極大,係高血壓、心腦血管疾病、肥胖之成因:

沙文 發表於 2011/12/20 21:06

所以我話你識野唔得全面, 單眼佬睇世界咁。

人體缺鹽會有低納血性症, 症狀正是懵盛盛, 反應慢, 講野經過大腦都無用, 因為低低地, 經常抽筋, 易累。
好似你咁
太 5:13 你們是世上的鹽
所以,阿穌叫信徒做盬

我以為你會話耶穌叫門徒做人要鹹鹹地, (使唔使加水, 濕濕地?)
創19:26  羅得的妻子在後邊回頭一看、就變成了一根鹽柱。

今日得閒, 又等我教下你, 你睇錯左乜哩.

睇下耶穌點解呢段經先:
路加福音17:31

•  但在羅特從索多瑪出來的那天,火及硫磺自天降下,消滅了所有的人:
•  在人子顯現的日子裏,也要這樣。
•  在那一日,那在屋頂上,而他的器具在屋內的,不要下來取;那在田地裏的,同樣不要回來。
•  你們要記得羅特的妻子!

在火山爆發, 火及硫磺自天降下的時候, 羅太不是急急逃命, 還捨不得家中的財物名牌珠寶, 要回頭取回,
結果便是給火山灰埋了, 變成「鹽柱」。 幾千年前的人還未有火山灰這個名詞嘛!

今時今日, 仲有羅太呢類人架:

消防救羅太, 羅太救LV

麻甩佬話: 4G鹹相, 唔救唔得!
回復 265# beebeechan

完全冇鹽就唔得,好似世界完全冇基督教又唔得,因為少咗笑料。但係基督徒同鹽一樣,一多就弊
回復  beebeechan

完全冇鹽就唔得,
沙文 發表於 2011/12/31 13:14

拿, 所以你從我到又學識左一樣野勒, 係咪?

,好似世界完全冇基督教又唔得,因為少咗笑料。.
沙文 發表於 2011/12/31 13:14

淨係你已經夠哂笑料哩.
回復 267# beebeechan

所以孱仔穌嘅經學認真唔掂就係咁解。經文話回頭一看就變鹽柱,佢就錯解作取甚麼器官;明顯係血壓太高引致腦子灌水

所以孱仔穌嘅經學認真唔掂就係咁解。經文話回頭一看就變鹽柱,佢就錯解作取甚麼器官; ...
沙文 發表於 2011/12/31 13:19

唔知你想翕乜蠢
(唔見你一排, 你腦袋又退化多左少少, 無理性就梗架勒, 現在還加上詞不達意)
您諗嘢向來唔識轉彎,唔知係慣常現象黎啦。
您諗嘢向來唔識轉彎,唔知係慣常現象黎啦。
沙文 發表於 2011/12/31 13:25

我頂天立地, 一柱擎天, 
唔似你轉彎末角, 耷頭耷耳
沙文 發表於 2011/12/31 13:35

俾條。。。。。。連。。。我, 托咩!
有話就翕哩
回復 276# beebeechan

您托唔起我先翕啦
回復 270# beebeechan

未。孱仔穌好笑尐
其實以聖經寫作之嚴謹,若是作者冇用條脷舐過,絕不敢叫羅太做鹽柱。就算冇火山灰,叫糖柱都得,點解係都叫鹽柱呢?
孱仔穌就蠢到叫信徒去做鹽,即是叫佢地唔好聽夭主支笛啫,所以世界上有40幾億人聽佢勸,唔信夭主
法利賽佬問孱仔穌好唔好交稅畀Rome Revenue Agency, 孱仔穌問佢借咗個銀仔,話上面印住凱撒個嘜頭所以應該畀凱撒,上帝嘅就畀上帝。

教徒以為咁樣答得好醒,傳為千古佳話。其實真相係,阿穌咁樣答,顯示佢係唔識拉丁文嘅。

當時嘅銀仔,冇錯係有凱撒嘅嘜頭,但係除了凱撒個名之外仲有兩個字 "divi filius"-- 上帝個仔 -- 後來新約經索性抄咗此title送畀孱仔穌,但當時銀仔上的divi filius係指Octavian 。所以,指住個話凱撒係上帝嘅銀仔話上帝嘅歸於上帝,實在答得十分白痴,咁即係叫人連上帝嗰份都畀埋凱撒啫,教會食西北風咩?

乜 "divi filius"-- 係上帝個仔咁解咩?
真係:

咁 Dei filius 又解乜?

(識多少少先來狗翕)
高級模式 | 發新話題
換一個